Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Ενίσχυση συνοριακών κατασταλτικών «εργαλείων» της ΕΕ

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία στις 12/7, ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά μας σύνορα, σύντομα θα προτείνουμε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της εντολής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ώστε να μετατραπεί σε μια γνήσια Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία που θα διαθέτει μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων έως το 2020». Στο άτυπο Συμβούλιο συμμετείχε και ο πρώην υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τόσκας.

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριακής Αστυνομίας έχει απασχολήσει την ΕΕ πολλές φορές κατά το παρελθόν. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, έχουν δημιουργήσει και ενισχύσει κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το Μάη του 2002 στη Ρώμη, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ Χρυσοχοΐδη, παρουσίασαν τη «Μελέτη Σκοπιμότητας αναφορικά με τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριακής Αστυνομίας». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατήρησε, αναβάθμισε και είναι έτοιμη να υλοποιήσει κάθε απόφαση της ΕΕ που στρέφεται ενάντια σε ξεριζωμένους λαούς, με προσφυγιά και μετανάστευση, με ευθύνη των ιμπεριαλιστών, με τους πολέμους και τη φτώχεια που δημιουργούν.

Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και χώρες, σχετικά με τον έλεγχο περιοχών, ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, πηγών Ενέργειας και εμπορευμάτων οξύνονται. Νέα σχέδια για ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, υλοποιούνται αποφάσεις της ΕΕ για τη λήψη νέων πρόσθετων και αναβαθμισμένων κατασταλτικών μέτρων στα σύνορα της ΕΕ, ενάντια σε λαούς, πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ευμετάβλητη. Ο έλεγχος της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής αποτελεί ένα ακόμη πεδίο εκδήλωσης ανταγωνισμών.

Η Ελλάδα συμμετέχει ήδη σε στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ που αφορούν την Αφρική. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της αποστολής στο Μάλι («EUTMMali») συμμετέχουν δύο επιτελείς στο επιτελείο MHQBAMAKO. Επίσης η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση της ΕΕ «ATALANTA» στο Κέρας της Αφρικής, για χρόνια - από το 2008 - με φρεγάτα, ενώ στις μέρες μας με έναν επιτελή. Στην επιχείρηση «SOPHIA» στη Νότια και Κεντρική Μεσόγειο (EUNAVFOR MED - SOPHIA), η Ελλάδα συμμετέχει με ένα υποβρύχιο, το ναύσταθμο Κρήτης, την 115 Πτέρυγα Μάχης και δυο επιτελείς. Επίσης δυνάμεις της Λιβυκής Ακτοφυλακής εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής στη βάση της Σούδας.

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καθώς και ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, ανταγωνίζονται σχετικά με την κυριαρχία στις χώρες της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής. Η Κίνα έχει εγκαταστήσει στο Τζιμπουτί στρατιωτική βάση και κέντρο διανομής εμπορευμάτων. Στην ίδια χώρα οι Αμερικανοί έχουν βάση με 4.500 στρατιώτες.

Το ΝΑΤΟ στην πρόσφατη Διακήρυξη της Συνόδου κάνει αναφορά για την Αφρική και χαράζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της λυκοσυμμαχίας. Στη Διακήρυξη αναφέρεται: «Εγκρίναμε ένα πακέτο για το Νότο (...) για μια πιο στρατηγική, εστιασμένη και συνεκτική προσέγγιση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (...) Σήμερα ανακηρύξαμε την Πλήρη Ενεργοποίηση του Περιφερειακού μας Κέντρου για το Νότο στη Νάπολη (...) θα συντονίζει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο Νότο και θα διασυνδέεται με τους συνεργάτες μας (...) Οι ασκήσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της ικανότητάς μας να προβλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις στην περιοχή».

Εχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ψήφιση των αποφάσεων και την επικίνδυνη κλιμάκωση. Ηδη οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε ασκήσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Χρησιμοποιούνται στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας για τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δυναμώνει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων και η πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ θα αναβαθμίσει τη συμμετοχή τους στους επεμβατικούς σχεδιασμούς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει καθημερινά ότι επάξια είναι σημαιοφόρος και «στρατηγικός μεντεσές» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην περιοχή. Είναι ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών.

Ο λαός μας πρέπει να γυρίσει την πλάτη του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Καμιά αυταπάτη και άλλη ανοχή. Είναι επικίνδυνη. Τώρα οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο κίνδυνος μεγαλύτερης συμμετοχής στρατιωτικών στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών είναι ορατός. Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί που βρίσκονται μακριά από τα σύνορα. Αποδέσμευση ΤΩΡΑ από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ανατροπή του καπιταλισμού που γεννάει συμφορές και πολέμους.


Νίκος ΚΑΡΠΗΣ
Αντιπλοίαρχος ΛΣ ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ