Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σε αντίθεση με τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες η κυβερνητική πρόταση

Ανακοίνωση για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που αφορούν το Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης

«

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η κυβερνητική πρόταση για το Λύκειο» απαιτεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, που αναφέρεται στο περιεχόμενο και τις συνέπειες του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας στα μορφωτικά δικαιώματα και καλεί τις ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Διδασκόντων και όλους τους εκπαιδευτικούς να ενημερώσουν γονείς και μαθητές, να οργανώσουν την πάλη απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια.

Το ΠΑΜΕ σε αναλυτική του ανακοίνωση σημειώνει ανάμεσα σε άλλα πως με το σχέδιο του υπουργείου «προωθείται πιο αποφασιστικά το "ξεσκαρτάρισμα" των μαθητών και η πρόωρη επαγγελματική επιλογή» και καλεί «να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του σχολείου σε φροντιστήριο - "αρένα"!», τονίζοντας: «Η Γ' Λυκείου, που επί της ουσίας "φροντιστηριοποιείται", μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια». Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει «φούμαρα» την εξαγγελία για κατάργηση των πανελλαδικών και ελεύθερη πρόσβαση, τονίζοντας ότι «οι πανελλαδικές εξετάσεις, που υποσχόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει, όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά διπλασιάζονται, μια φορά για την απόκτηση του απολυτηρίου σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο και μια φορά για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια». «"Ανθρακες ο θησαυρός" περί ελεύθερης πρόσβασης, καθώς τμήματα που σήμερα είναι απαξιωμένα, έχουν τόσο χαμηλές βάσεις (π.χ. φέτος 3.034 μόρια) σε σημείο που ο βαθμός των πανελλαδικών εξετάσεων δεν παίζει πραγματικό ρόλο για την εισαγωγή σε αυτά», ενώ «για τις σχολές "υψηλής ζήτησης" ο τρόπος εισαγωγής θα καθορίζεται κατά 90% από κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις (Πανελλαδικές) στα τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης και κατά 10% από το βαθμό του γενικού απολυτηρίου».

Ιδιαίτερα επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ την πλήρη υποβάθμιση του επιπέδου της γενικής μόρφωσης των μαθητών, αφού αυτή «σταματά ακόμα πιο νωρίς από τη μία και από την άλλη υποβαθμίζεται σταθερά το περιεχόμενο βασικών μαθημάτων (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές επιστήμες κ.λπ.), τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου, τα τελευταία χρόνια».

Σημειώνει επίσης πως «από το σχέδιο διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν εργασιακή αβεβαιότητα για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και αντίστοιχη κινητικότητα, όπου θα τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν ωράριο, όπως για παράδειγμα μαθηματικοί, ξενόγλωσσοι, κοινωνικών επιστημών, ενώ με τη συνολική μείωση του ωρολογίου από 32 σε 29 ώρες χάνονται τουλάχιστον 10.000 ώρες ή 500 θέσεις καθηγητών στα Λύκεια της χώρας».

Να μπει φρένο

«Το σχολείο που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά και η ΝΔ είναι ακριβώς αντίθετο με τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας», σημειώνει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Το σχολείο και ειδικά το Λύκειο γίνεται απωθητικό, γιατί ο ανταγωνισμός για μια "θέση στον ήλιο" εντείνεται, γιατί η ανεργία και η ανασφάλεια καλπάζουν, γιατί η μόρφωση γίνεται εμπόρευμα και η πρόσβαση σε αυτήν καθορίζεται από την τσέπη του καθενός. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές έχουν τις ρίζες τους σε μια κοινωνία που υποτάσσεται στο κέρδος, στον ανταγωνισμό, στους ταξικούς φραγμούς. Αυτήν τη λογική υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, συνολικά το εργατικό κίνημα μπορεί και πρέπει να βάλει φρένο σε αυτήν την ταξική αναδιάρθρωση.

Απορρίπτουμε στο σύνολο τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, παίρνουμε θέσεις μάχης μέσα από τα σωματεία μας και παλεύουμε για ένα σχολείο όπου ο μαθητής θα μαθαίνει τους βασικούς νόμους κίνησης της φύσης και της κοινωνίας, θα αναπτύσσει κριτική ικανότητα, θα αναπτύσσει όλες τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, θα αντιλαμβάνεται τη θέση του στη φυσική και την κοινωνική πραγματικότητα, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει και να την αλλάζει.

Ενα σχολείο που θα καλλιεργεί πολύπλευρα την προσωπικότητα κάθε μαθητή έως την ενηλικίωσή του, ώστε να μπορεί να επιλέξει - σχετικά πιο ελεύθερα - αν θα συνεχίσει στην Ανώτατη, στην Επαγγελματική ή στην Καλλιτεχνική Εκπαίδευση ή αν άμεσα θα εργαστεί.

Αυτό είναι το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Ενιαίο 12χρονο σχολείο σύγχρονης Γενικής Παιδείας για όλους τους μαθητές», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ