Κυριακή 28 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Παναγιώτης Αβραμόπουλος
Παναγιώτης Αβραμόπουλος
Φωτ.

Στις 31 Οκτώβρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μας και υποδειγματικού κομμουνιστή ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των συντρόφων του ΜΠΑΜΠΗ ΓΚΟΤΖΙΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ, ΚΩΣΤΑ ΛΙΤΣΑ, ΦΙΛΙΠΠΑ ΜΑΥΡΙΚΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑ, οι οποίοι ήταν όλοι μέλη της θρυλικής ανταρτοομάδας του ΔΣΕ της απροσκύνητης Ικαρίας, και στη μνήμη του μπάρμπα ΚΩΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, του ανθρώπου, ο οποίος βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο και χωρίς να υπολογίζει προσωπικά οφέλη, έκανε κατορθωτή τη διαφυγή της ανταρτοομάδας, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω Αχτίδας Κοκκινιάς - Κορυδαλλού.

Νίκος και Σύλβια

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΜΑΝΗ, στελέχους του ΚΚΕ και η ΚΟ Λάρισας ακόμη δεν μπορεί να αναπληρώσει το μεγάλο κενό, πολιτικό και ηθικό, που άφησε ο θάνατός του. Υπήρξε υπόδειγμα αγωνιστή και πιστός εκφραστής των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών. Από όποιο μετερίζι (δημοτικού συμβούλου, αντιδημάρχου επί μία δεκαετία, γραμματέα Πόλης, αντιστασιακού) στρατεύτηκε να υπηρετήσει την υπόθεση του σοσιαλισμού, έδωσε όλη την ψυχή του.

Ηταν από τους πιο αγαπητούς συντρόφους στην ΚΝΕ.

Αντί για μνημόσυνο, η γυναίκα του Ανέζα προσφέρει 100.000 δρχ στη Νομ. Επιτροπή Λάρισας και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* **

Προσφέρω 230.000 δρχ. στην ΚΟ Θεσσαλονίκης στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για την πατρίδα, την Ελλάδα μας. Καθώς επίσης στη μνήμη όσων έπεσαν από βόλι ιταλικό, γερμανικό, βουλγάρικο και ταγματασφαλίτικο.

Δ. Π.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, Σάββατο 20 Οκτώβρη 2001, μας ήρθε η είδηση ότι ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ μας άφησε χρόνια. Μας τον πήρε από κοντά μας η ανίατη ασθένεια που την πάλεψε, αλλά δεν μπόρεσε να την υποτάξει.

Στέφανος Π[απαγεωργάκης
Στέφανος Π[απαγεωργάκης
Εμείς χάσαμε έναν σύντροφο αγωνιστή του μεταναστευτικού κινήματος και το τιμημένο κόμμα μας, το ΚΚΕ, που αγάπησε και υπηρέτησε ως στέλεχός του, ένα άξιο μέλος του και πρωτοπόρο κομμουνιστή.

Στην οικογένειά του τα συντροφικά μας συλλυπητήρια, καθώς και στην ΚΕ του ΚΚΕ, την οποία υπηρέτησε ως μέλος της.

Σύντροφε Τηλέμαχε, πάντα θα σε θυμόμαστε και θα σε έχουμε σύντροφο και συμμαχητή σε όλους τους αγώνες μας.

Να 'ναι ελαφρύ το ελληνικό χώμα που θα σε δεχτεί.

Αντί για ένα κόκκινο στεφάνι στο τάφο σου, στέλνουμε στο «Ριζοσπάστη» μας 10.000 βελγικά φράγκα.

Η Νομαρχιακή του ΚΚΕ στο Βέλγιο

* * *

Φωτ.

Σαράντα μέρες συμπληρώνονται από το θάνατο του αγωνιστή, καλλιτέχνη ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΠΑΡΜΠΟΓΛΟΥ.

Στη μνήμη του, η σύντροφος της ζωής του Ζωγραφία Μπάρμπογλου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου παιδιού μου ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΤΣΕΛΙΩΤΑΚΗ και για την ονομαστική γιορτή του, στις 26 Οκτώβρη, προσφέρω στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου με συνέπεια αγωνίστηκε 10.000 δρχ.

Η μητέρα του Κούλα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου και αγαπητού φίλου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (Πότη) ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ 74.000 δρχ.

Ο φίλος του Δημήτρης Δ.

Μιχάλης Σαμπατακάκης
Μιχάλης Σαμπατακάκης
* * *

Στις 29 Οκτώβρη συμπληρώνονται 6 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας για το μακρινό ταξίδι ο αγαπημένος και αξέχαστος αγωνιστής ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΡΑΠΤΗΣ. Γεννήθηκε στο Κεπέσοβο Ζαγορίου το 1913. Η αγωνιστική πορεία του άρχισε από τα φοιτητικά χρόνια του. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο, δούλεψε σε διάφορες δουλιές και τα τελευταία χρόνια ήταν δάσκαλος στα παιδιά των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων. Εκεί παντρεύτηκε και ήταν καλός οικογενειάρχης.

Επέστρεψε οικογενειακώς στην πατρίδα το 1976.

Ηταν συνεπής αγωνιστής για τα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στην άσβεστη μνήμη του προσφέρω 10.000 στο Ενημερωτικό Δελτίο και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Μαρία Ράπτη

* * *

Φωτ.

Στις 16 Σεπτέμβρη 2001 άφησε την τελευταία πνοή του στα Κανάλια Καρδίτσας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Γεννήθηκε το 1920 από γονείς αγρότες. Σε ηλικία 8 χρόνων, ορφάνεψε από πατέρα, αλλά, παρά τις δυσκολίες, κατόρθωσε να τελειώσει το Σχολαρχείο στο Φανάρι. Εφηβος προσανατολίστηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα.

Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Γιώργος Ζαφείρης
Γιώργος Ζαφείρης
Μετά την Απελευθέρωση, το 1945, πιάστηκε, φυλακίστηκε στην Αλικαρνασσό και εξορίστηκε στα Γιούρα και το Μακρονήσι.

Παρά τους διωγμούς και τις ταλαιπωρίες, έμεινε πιστός στα ιδανικά του προοδευτικού κινήματος.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Αριστείδης και Παναγιώτης προσφέρουν στη ΝΕ Καρδίτσας 20.000 δρχ. ως συμβολή στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 2

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ (φωτογραφία) γεννήθηκε στο χωριό Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς το 1928. Στην Κατοχή, από το 1943 ήταν ΕΠΟΝίτης. Στον Εμφύλιο, από το 1946, ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός.

Από το φθινόπωρο του 1949, με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε στο εργοστάσιο «Τασσελμας» και στις οικοδομές.

Με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του, στη μνήμη του, όπως και στη μνήμη των γονιών τους ΝΑΘΑΝΑΗΛ και ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ, καθώς και στη μνήμη των θείων τους ΗΛΙΑ ΣΑΠΡΑΝΙΔΗ(φωτογραφία) και ΑΒΡΑΑΜ ΣΑΠΡΑΝΙΔΗ, αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε, από το Κεντρικό Κιλκίς, τα αδέρφια του Γιάννης, Χαρίτων, Κίτσα, Δημήτρης, Αννα και Βέρα προσφέρουν 75.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη.

* * *

Φωτ.

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΖΗΚΑΣ γεννήθηκε το 1928. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από όπου επέστρεψε στην πατρίδα και ζούσε στη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Αποστολίδης
Γιώργος Αποστολίδης
Πέθανε στις 2 Σεπτέμβρη 2001, πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Αθηνά προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανάληψης.

* * *

Φωτ

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ γεννήθηκε στο χωριό Γάβρα Κιλκίς. Παιδί αγροτικής οικογένειας, στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, οργανώνεται στην ΕΠΟΝ.

Μετά την Απελευθέρωση, διώκεται και για να γλιτώσει από τους παρακρατικούς τρομοκράτες, καταφεύγει στο ΔΣΕ.

Από το τέλος του Εμφύλιου έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από όπου επαναπατρίστηκε έπειτα από 35 χρόνια.

Στέλεχος του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος, ανέπτυξε σημαντική δράση.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Πολυξένη και η κόρη του Βούλα πρόσφεραν 10.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή ΧΑΡΙΤΟΥ ΜΠΑΤΑΚΑ. Εφηβος οργανώθηκε στο ΚΚΕ στο Ποδοχώρι Καβάλας. Αργότερα αναδείχτηκε σε γραμματέα της ΚΟΒ του χωριού του.

Ως το τέλος της ζωής του, αγωνιζόταν από τις γραμμές του κόμματός του για μια καλύτερη ζωή, απαλλαγμένη από την αδικία και την εκμετάλλευση.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Γιαννούλα Μπατάκα, η οποία έζησε μαζί του μια ευτυχισμένη ζωή, προσφέρει 10.000 δρχ. στην ΚΟ Ανω Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της μητέρας και γιαγιάς μας ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ, η οποία «έφυγε» από κοντά μας πριν από ένα χρόνο, προσφέρουμε στην ΚΟΒ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης 30.000 δρχ.

Χριστόφορος Δαμάνης
Χριστόφορος Δαμάνης
Τα παιδιά και τα εγγόνια της

* * *

Φωτ.

Σαν σήμερα, στις 28 Οκτώβρη 1999, ακριβώς πριν από 2 χρόνια, «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ, από το χωριό Φύλλο Καρδίτσας.

Στη μνήμη του, ο αδερφός του Βαγγέλης προσφέρει στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κολωνού - «Ακαδημίας Πλάτωνα», 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος Μαρία

Τα αδέρφια του Πέτρος, Βασιλική, Σοφία, Ερασμία

* * *

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», την εφημερίδα που τον συντρόφευε ως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Η σύζυγος και η κόρη του

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΓΛΟΥ και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 30.000 δρχ.

Βαγγέλης και Στέλλα Χαλκίδα

* * *

Φωτ.

Στις 30 Οκτώβρη κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Αλέκα και τα παιδιά του Τόμης, Εφη προσφέρουν στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, ο οποίος πέθανε στις 15 Οκτώβρη 1994, η σύζυγός του Κυριακή Αποστολίδου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πόλης Πτολεμαΐδας, 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ. 4

Η Σπυριδούλα Ξένου πριν από το θάνατό της πρόσφερε 30.000 δρχ. στη ΝΕ Αχαΐας, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Αλέξη» και 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», στη μνήμη του συζύγου της ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΞΕΝΟΥ, της ίδιας ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ ΞΕΝΟΥ, του γιου της ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΞΕΝΟΥ και του γαμπρού της ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΒΙΤΣΕΝΤΖΑΤΟΥ.

Τηλέμαχος Γαβριηλίδης
Τηλέμαχος Γαβριηλίδης
* * *

φΩΤ.

Στην άσβεστη μνήμη της αγαπημένης μας ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ Περήφανου - ΦΛΑΡΟΥΝΤΖΟΥ, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Τούμπας.

Ο πατέρας Παράσχος, ο σύζυγος Στέλιος, ο αδελφός Γιάννης

  • Επίσης στη μνήμη της Δέσποινας Φλαρούντζου, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη της μητέρας μας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΖΗΣΙΑΔΗ, η οποία «έφυγε» για πάντα από κοντά μας, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Τριανδρίας, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Αφροδίτη - Κώστας - Μιχάλης

* * *

Στη μνήμη του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ, οπαδός του ΚΚΕ προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ ΝΤΕΠΩ Θεσσαλονίκης, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, ο οποίος πέθανε το 1993 στην Κατερίνη, οι γιοι του Ανδρέας και Αριστοτέλης προσφέρουν 10.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ