Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Επικίνδυνες κατολισθήσεις

Η Κίνηση Γυναικών Μαυροπηγής, καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ, που επιμένουν- με τη βοήθεια των ΜΑΤ- στη διάνοιξη του ορυχείου δίπλα στα σπίτια του χωριού

Τους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Πτολεμαΐδας και των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ από τις συνεχείς κατολισθήσεις των τοιχωμάτων των ορυχείων και των αποθέσεων, επισημαίνει η Κίνηση Γυναικών Μαυροπηγής με αφορμή την πρόσφατη κατολίσθηση στον ΑΗΣ Αμυνταίου, που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός υπαλλήλου της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη μεγάλο πρόβλημα, με συνεχείς κατολισθήσεις στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου, που μετά την παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος οδήγησε στο σταμάτημα των εργασιών και την απομάκρυνση των εργαζόμενων από την περιοχή. Εξάλλου, τον περασμένο χειμώνα είχαμε μεγάλης κλίμακας κατολισθήσεις αποθέσεων στον Πτελεώνα, με αποτέλεσμα τόνοι χωμάτων να καταπλακώσουν γεωργικές αποθήκες.

Με βάση την επικίνδυνη αυτή κατάσταση η Ενωση Γυναικών Μαυροπηγής διερωτάται: «Ποια είναι η ασφάλεια του οικισμού μας ενόψει της μελλοντικής επέκτασης των δραστηριοτήτων του νέου ορυχείου προς το χωριό μας;».

Είναι συνεπώς δικαιολογημένη η ανησυχία των κατοίκων της Μαυροπηγής μετά την επιμονή της ΔΕΗ, με τη βοήθεια και των ΜΑΤ, να προχωρήσει στη διάνοιξη ορυχείου δίπλα στα σπίτια του χωριού. Η ανησυχία για την τύχη του χωριού μεγαλώνει, αφού τα σημερινά δεδομένα διαψεύδουν πλήρως τη γεωλογική μελέτη που είχε γίνει πριν δυο χρόνια στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου και έλεγε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης.

Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής συνεχίζουν τον αγώνα τους, για να διασφαλίσουν συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης. Ζητούν από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ μετεγκατάσταση του οικισμού τους και απορρόφηση των ανέργων που έχουν δημιουργηθεί με την υποχρεωτική απαλλοτρίωση των χωραφιών από τη ΔΕΗ.

Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να σταματήσει τις εργασίες του νέου ορυχείου. Με ανοιχτή επιστολή τους προς τους βουλευτές του νομού Κοζάνης το Τοπικό Συμβούλιο Μαυροπηγής, η Επιτροπή Αγώνα και η Κίνηση Γυναικών, ζητούν να κινητοποιηθούν για την άμεση μετεγκατάσταση του χωριού και την απορρόφηση των ανέργων.

Να σημειωθεί ότι στο υπό διάνοιξη ορυχείο υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη για 25 χρόνια, που υπολογίζεται να αποφέρουν σ' αυτό το χρονικό διάστημα περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δραχμές. Και όμως κυβέρνηση - ΔΕΗ αρνούνται να διαθέσουν μόλις το 1% του ποσού αυτού, δηλαδή 10 δισεκατομμύρια, για τη μετεγκατάσταση της κοινότητας και τη διασφάλιση ανθρώπινης επιβίωσης των κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ