Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προχωρούν οι επαφές με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα

Με «άρωμα» ενεργότερης εμπλοκής τους σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΘΗΝΑ.--

Καθημερινές είναι πλέον οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα να επιδιώκουν βαθύτερη εμπλοκή τους, προσδοκώντας σε ενίσχυση του ρόλου τους σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις επαφές που ολοκλήρωσε την Τρίτη στο Βερολίνο ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης. Εκτός των άλλων, συνάντησε και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Μίχαελ Ροθ, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, το μέλλον της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων που αξιοποιούνται στη συζήτηση για την ενίσχυση της «ασφάλειας» της ΕΕ, όπως είναι το Μεταναστευτικό, αλλά και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO). Σύμφωνα με τη Λευκωσία, διαπιστώθηκε ότι «υπάρχει ευρεία ταύτιση απόψεων Κύπρου - Γερμανίας και συναντίληψη ως προς την ανάγκη για μια ενωμένη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ενωση στο διεθνές σκηνικό».

Ενδιαφέρον είχε η ομιλία που έκανε ο Ν. Χριστοδουλίδης στο «ίδρυμα Αντενάουερ» («δεξαμενή σκέψης» της Γερμανίας κοντά στους Χριστιανοδημοκράτες), αναδεικνύοντας την προτεραιότητα που πρέπει να δώσουν ΕΕ και Γερμανία στην παρέμβασή τους στη Ν/Α Μεσόγειο, δεδομένου του βάρους που αποκτούν οι εξελίξεις στην περιοχή. Εξέφρασε ταυτόχρονα την προθυμία της Λευκωσίας να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στην υλοποίηση των ευρωενωσιακών σχεδιασμών, στην αναμέτρηση της ΕΕ με αντίπαλα κέντρα.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις «ενεργειακές δυνατότητες» της περιοχής, σημείωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί «να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή πολιτική διαφοροποίησης (σ.σ. προμηθευτών κ.τ.λ.) της ΕΕ ως διαδρομή προς μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, η Ανατ. Μεσόγειος - συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης του Δέλτα του Νείλου και της λεκάνης της Λεβαντίνης - διαθέτει συνολικά 9.700 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. «Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφτεί περίπου 2.800 δισ. κ.μ. στις ΑΟΖ Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ. Για λόγους σύγκρισης να αναφέρω ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας (σ.σ. θεωρείται από τις ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλα ενεργειακά αποθέματα) εκτιμώνται σε 2.832 δισ. κ.μ. ενώ οι ετήσιες ανάγκες της ΕΕ σε φυσικό αέριο είναι 350 δισ. κ.μ.», συνέχισε ο υπουργός και χαρακτήρισε απόδειξη των μεγάλων προοπτικών την παρουσία «ενεργειακών γιγάντων» στην περιοχή όπως οι «ExxonMobil», «Eni», «Total», «Noble», «Shell» κ.τ.λ.

Μεταξύ άλλων επιδοκίμασε τις τριμερείς συνεργασίες στις οποίες συμμετέχει η Κύπρος και υπογράμμισε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Χ. Μάας, συζητήθηκε διεξοδικά το «πώς η Γερμανία θα μπορούσε επίσης να εμπλακεί με πολύ συγκεκριμένους τρόπους σε αυτές τις περιφερειακές εξελίξεις». Τέλος, αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Τουρκία, επισήμανε ότι «μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού» θα εξυπηρετούσε «τα συμφέροντα των κρίσιμων εταίρων μας, της ΕΕ και φυσικά (όλης) της περιοχής».

Χρειάζονται συμβιβασμοί

Μετά το Βερολίνο, ο Ν. Χριστοδουλίδης ήρθε στην Αθήνα, όπου συνάντησε τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσουν δηλώσεις.

Επίσης, την Τετάρτη, στο Λονδίνο, η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ συναντούσε τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Αλαν Ντάνκαν.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντάνκαν υποστήριξε ότι αν και οι διαβουλεύσεις στο Κραν Μοντανά δεν είχαν αποτέλεσμα, οδήγησαν σε σημαντική πρόοδο στη «διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων». Πρόσθεσε ότι χτίζοντας πάνω σε αυτήν την πρόοδο και με πολιτική βούληση, είναι εφικτή μία συμφωνία προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής. Επισήμανε δε ότι η λύση θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς. Η Λουτ είχε συνάντηση και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Τζέρεμι Χαντ.

  • Νέους πρέσβεις στην Αθήνα, το Λονδίνο, τη Μόσχα και την ΕΕ διόρισε το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Νέος «πρέσβης» διορίστηκε και στα Κατεχόμενα. Οι διορισμοί φέρουν «άρωμα» από Κυπριακό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ενόψει διερευνητικών επαφών που είναι σε εξέλιξη για να ξεκινήσει ξανά μια προσπάθεια διευθέτησης του ζητήματος. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα διορίστηκε ο υπεύθυνος του Τμήματος Κυπριακού του τουρκικού ΥΠΕΞ πρέσβης Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Στα Κατεχόμενα διορίστηκε «πρέσβης» ο Μουράτ Μπαστζερί, διατελέσας και μέλος στην τουρκική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ