Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Εντυπωσιακή η συμμετοχή του κόσμου στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 15/9 ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις

Το αφιέρωμα στον Στ. Κουγιουμτζή από τον Γ. Νταλάρα έκλεψε τις εντυπώσεις
Το αφιέρωμα στον Στ. Κουγιουμτζή από τον Γ. Νταλάρα έκλεψε τις εντυπώσεις
Με εντυπωσιακή συμμετοχή της νεολαίας και του εργαζόμενου λαού συνεχίζονται και κορυφώνονται το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», με σύνθημα: «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

Χιλιάδες κόσμου περιδιάβηκαν στο χώρο, που σε κάθε βήμα του αποτύπωνε ότι το ΚΚΕ είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Παρακολούθησαν τις πολύμορφες εκδηλώσεις, στις τρεις σκηνές και στα Στέκια, στάθηκαν στα περίπτερα και ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις, διασκέδασαν με χορό και τραγούδια. Πάνω απ' όλα όμως μπήκαν στην κουβέντα με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την ελπίδα, την προοπτική, τη διέξοδο που βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή, χιλιάδες νέοι και νέες, εργάτες και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και συμμετείχαν στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Σε μια μεγάλη παρέα, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία έζησαν το βράδυ της Παρασκευής όμορφες μουσικές στιγμές, όπου οι ήχοι μπλέκονταν γλυκά ανάμεσα στο πολιτικό, το σύγχρονο και το λαϊκό τραγούδι.

Από τις ξεναγήσεις στην έκθεση
Από τις ξεναγήσεις στην έκθεση
Σε αυτό το εκπληκτικό μουσικό ταξίδι, τους συντρόφεψαν με τις ερμηνείες τους ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Κωνσταντίνα Πάλλα, ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης με την «Τσολιάς εντ δε τσόλια μπαντ», τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και οι Papas Family Band.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και το αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, με τους Βαγγελιώ Γρέγου, Λάμπρο Καφκούλα, Νίκο Ταλέα, Μαρία Φραγκούλη και την 50μελή χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δήμου Κασσάνδρας, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Γιάννη Σγούρα και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Ματσίγκου.

Την Πέμπτη, οι επισκέπτες απόλαυσαν μεγάλες συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, που παρουσίασε ένα όμορφο αφιέρωμα στη μουσική διαδρομή του μεγάλου μας καλλιτέχνη Σταύρου Κουγιουμτζή και ξεσήκωσε τα πλήθη με αγαπημένα τραγούδια.

Εκθέσεις για την Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μεγάλη έκθεση για τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ, όπου πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις σημαντικότερες στιγμές από την Ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Να δουν αποτυπωμένα στα ταμπλό τα βασικά σημεία από αυτήν την ιστορική πορεία και τα συμπεράσματα που εξάγονται. Τη δική της ξεχωριστή θέση στην έκθεση είχε και η ΚΝΕ, αλλά και οι Οργανώσεις που έδρασαν πριν από την ίδρυση της Οργάνωσης. Η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, που ιδρύθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη, η ΕΠΟΝ, η ΔΝ του ΔΣΕ.

Το αδιαχώρητο επικρατεί στους χώρους του Φεστιβάλ...
Το αδιαχώρητο επικρατεί στους χώρους του Φεστιβάλ...
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της νεολαίας βρέθηκαν επίσης και η έκθεση φωτογραφίας που λειτούργησε στο Εργατικό Στέκι με θέμα τη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και η έκθεση στο Στέκι ΑΕΙ - ΤΕΙ για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ και τη δράση της στη σπουδάζουσα νεολαία.

Μαθητικό Στέκι

Σε στέκι οργάνωσης του αγώνα για το σχολείο των αναγκών τους, κόντρα στο σημερινό που τους εξοντώνει, μετατράπηκε το Μαθητικό Στέκι.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην ψηφιακή διαδραστική έκθεση με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη και οργάνωση του μαθητικού κινήματος στη χώρα μας». Μέσα από οθόνες αφής, ταξίδεψαν στην Ιστορία που παρουσιάζεται χωρισμένη σε τρεις περιόδους, με επίκεντρο χρονολογίες - σταθμούς. Στην πρώτη περίοδο παρουσιάζεται ενιαία η δράση και παρέμβαση του Κόμματος στην περίοδο του Μεσοπολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου και των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων. Στη δεύτερη περιλαμβάνεται η περίοδος από την ίδρυση της ΚΝΕ μέχρι το 1980 και στην τρίτη η περίοδος μέχρι τους σημερινούς αγώνες.

Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν το πρώτο φύλλο του «Οδηγητή» και να ξεφυλλίσουν ένα βιβλίο με ηρωικές ιστορίες αγωνιστών μαθητών, που μέχρι και σήμερα εμπνέουν, όπως του Σιντό Καλή και της Παναγιώτας Σταθοπούλου.

...όπως και στο βιβλιοπωλείο
...όπως και στο βιβλιοπωλείο
Το Σάββατο παρουσιάζεται αντιπολεμικό μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που ετοίμασαν μαθητές σχολείων της Καλαμαριάς.

«Κόκκινο Αερόστατο»

Οι μικρότερες ηλικίες της νεολαίας αντάμωσαν στο «Κόκκινο Αερόστατο» και συμμετείχαν στα δημιουργικά εργαστήρια που λειτούργησαν με θέματα την Ιστορία, τον Αθλητισμό, τα Εικαστικά και τις Επιστήμες, έπαιξαν μπάσκετ, πινγκ πονγκ, μπάντμιντον, επιτραπέζια παιχνίδια και έκαναν αναρρίχηση.

Συμμετείχαν σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με τίτλο «Ο απομακρυσμένος πύργος των ιδεών». Εβαλαν όλη τους την τέχνη στο εργαστήρι κατασκευών που ήταν εμπνευσμένο από τις εξορίες και τις φυλακές και δημιούργησαν προσωπογραφίες πάνω σε πέτρες.

Κέρδισε το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών ο Παιδότοπος

Με θέμα το Διάστημα λειτούργησε φέτος ο Παιδότοπος. Τα παιδιά συμμετείχαν σε μουσικοκινητικά παιχνίδια και αθλοπαιδιές σε σχέση με το Διάστημα, σε πειράματα Φυσικής, κατασκεύασαν με μπάλες από φελιζόλ το ηλιακό σύστημα, πειραματίστηκαν σχετικά με τη βαρύτητα, «ταξίδεψαν» συντροφιά με τον Γκαγκάριν, την Βαλεντίνα και τη Λάικα. Ακόμη, κυριολεκτικά καθηλώθηκαν με το θεατρικό που παρουσίασε τις «Καινούργιες περιπέτειες του Μικρού Πρίγκιπα».


Γλέντι και χορός στη Λαϊκή Σκηνή
Γλέντι και χορός στη Λαϊκή Σκηνή

Παλμός και ζωντάνια στις συναυλίες της Νεανικής Σκηνής
Παλμός και ζωντάνια στις συναυλίες της Νεανικής Σκηνής

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ