Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νοσταλγοί του Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ

ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε ό,τι μπορούσε και έδινε όρκους πίστης προς τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό άλλωστε επέλεξε να είναι οι ΗΠΑ «τιμώμενη χώρα» για το 2018.

Ηθελε να επιβεβαιώσει στην πράξη και να αποδείξει ότι είναι στρατηγικός «εταίρος» και σταθερός «μεντεσές» των συμφερόντων των ΗΠΑ και του κεφαλαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να αποδείξει ότι είναι το «εφαλτήριο» του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνσή του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Αυτό άλλωστε τόνισε και ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 8/9, στα εγκαίνια του περιπτέρου των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ, λέγοντας: «Ημασταν πάντα μαζί. Ημασταν μαζί σε εύκολες, αλλά και σε δύσκολες στιγμές. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σας οφείλουμε την ένταξή μας στο Σχέδιο Μάρσαλ. Αυτή η χώρα χτίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στη βοήθεια των ΗΠΑ».

Ο Πάνος Καμμένος και η κυβέρνηση αναπολούν το Σχέδιο Μάρσαλ και δηλώνουν τις ευχαριστίες τους που χάρη σε αυτό η χώρα ξαναχτίστηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Γι' αυτό τιμωρούν με την καταστολή και τις διώξεις όσους διαδηλώνουν ενάντια στην παρουσία του αγάλματος του Τρούμαν.

Η δήλωση αυτή είναι κατάπτυστη. Αποτελεί ύβρι για τους αγώνες που έχει δώσει ο λαός μας ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Είναι πρόκληση για τα δεινά που έχει υποστεί ο λαός μας από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, αρχικά της Μεγάλης Βρετανίας και στη συνέχεια των ΗΠΑ, μετά την εκδίωξη των Γερμανών ναζιστών από τη χώρα μας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα λόγια του Τρούμαν σχετικά με το Σχέδιο Μάρσαλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβον εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως επείγουσαν έκκλησιν για οικονομική βοήθεια. Οι προκαταρκτικές πληροφορίες εκ μέρους της αμερικανικής οικονομικής αποστολής, η οποία ευρίσκεται ήδη εις την Ελλάδα, καθώς και οι πληροφορίες του πρεσβευτού μας στην Αθήνα ενισχύουν την δήλωσιν της ελληνικής κυβερνήσεως, που συνίσταται στο ότι η βοήθεια είναι επιτακτική, αν η Ελλάς πρόκειται να επιζήση ως ελεύθερον έθνος... Η ελληνική κυβέρνησις δεν είναι εις θέσιν να αντιμετωπίσει την κατάστασιν. Ο ελληνικός στρατός είναι ολιγάριθμος και πενιχρά εξοπλισμένος. Χρειάζεται εφόδια και εξοπλισμό, αν πρόκειται να αποκατασταθεί η εξουσία της κυβερνήσεως στο ελληνικό έδαφος».

Στα ερείπια του πολέμου, οι ΗΠΑ με το Σχέδιο Μάρσαλ έβαλαν σε κίνηση τις καπιταλιστικές οικονομίες. Το Σχέδιο Μάρσαλ το 1947 αποτέλεσε τον «Δούρειο Ιππο» των ιμπεριαλιστών, για την υπονόμευση του σοσιαλιστικού συστήματος και γενικά του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και για τη μεγαλύτερη διείσδυση των αμερικανικών μονοπωλίων στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που βγήκε σαφώς πιο ενδυναμωμένη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν αναμφισβήτητα η ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον καπιταλιστικό κόσμο.

Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες του Σχεδίου Μάρσαλ και του Δόγματος Τρούμαν. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαιρνε υπό την προστασία της τις αντίστοιχες αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναλάμβανε τον εξοπλισμό τους και γενικά παρείχε κάθε βοήθεια, προκειμένου να καταστούν και οι δύο χώρες σταθερά αγκυροβόλια και ορμητήρια του ιμπεριαλισμού. Ηταν η περίοδος που οι ιμπεριαλιστές Εγγλέζοι αδυνατούσαν πια να σηκώσουν το αντίστοιχο βάρος και λίγο - λίγο παραχωρούσαν τη θέση τους στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί την πολιτική των ιμπεριαλιστών. Και αυτό το αποδεικνύουν καθημερινά με την ολοένα και περισσότερο βαθύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την προώθηση των συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Με την εκχώρηση στρατιωτικών βάσεων και υποδομών και με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων μακριά από τα σύνορα.

Ο λαός μας πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Καμιά επανάπαυση. Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Να τους γυρίσει την πλάτη.

Καμιά ανάμειξη και καμιά συμμετοχή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Να κλείσουν όλα τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατηγεία και όλες οι βάσεις που αποτελούν ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Κανένας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα.

Συσπείρωση τώρα με το ΚΚΕ.


Γιώργος ΓΚΑΝΤΙΔΗΣ
Σημαιοφόρος ΠΝ ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ