Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Εντυπωσιακή η συμμετοχή του κόσμου στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 15/9 ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις

Το αδιαχώρητο επικρατεί στους χώρους του Φεστιβάλ...
Το αδιαχώρητο επικρατεί στους χώρους του Φεστιβάλ...
Με εντυπωσιακή συμμετοχή της νεολαίας και του εργαζόμενου λαού συνεχίστηκαν και κορυφώνονται το Σάββατο 15/9 οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», με σύνθημα: «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

Την Παρασκευή χιλιάδες νέοι και νέες, εργάτες και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και συμμετείχαν στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ έφτασαν στο χώρο της κεντρικής πλατείας με προσυγκεντρώσεις που ξεκίνησαν από διάφορα σημεία του χώρου, δημιουργώντας κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού με τα συνθήματά τους. Ενώ η ατμόσφαιρα σείστηκε από το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που έγινε στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής για τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ ανέδειξε ότι καθημερινά ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν τη συμπόρευση με τους κομμουνιστές, τη μαχητική ένταξη στον αγώνα για την έφοδο στον ουρανό.

Τόσο πριν όσο και μετά, οι χιλιάδες επισκέπτες περιδιάβαιναν στο χώρο, που σε κάθε βήμα του αποτύπωνε ότι το ΚΚΕ είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Παρακολούθησαν τις πολύμορφες εκδηλώσεις, στις τρεις Σκηνές και στα Στέκια, στάθηκαν στα περίπτερα και ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις, διασκέδασαν με χορό και τραγούδια. Πάνω απ' όλα όμως μπήκαν στην κουβέντα με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την ελπίδα, την προοπτική, τη διέξοδο που βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ.

Ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Ο τσολιάς στη Νεανική Σκηνή
Ο τσολιάς στη Νεανική Σκηνή
Σαν μια μεγάλη παρέα, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία έζησαν όμορφες μουσικές στιγμές όπου οι ήχοι μπλέκονταν γλυκά, ανάμεσα στο πολιτικό, στο σύγχρονο και το λαϊκό τραγούδι. Σε αυτό το εκπληκτικό μουσικό ταξίδι, τους συντρόφεψαν με τις ερμηνείες τους ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Κωνσταντίνα Πάλλα, τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και οι Papas Family Band.

Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης με την «Τσολιάς εντ δε τσόλια μπαντ», με καυστικό λόγο, που εναλλασσόταν με διασκευές γνωστών τραγουδιών, σατίρισε την πολιτική επικαιρότητα, από τη δήθεν «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» μέχρι τον ΕΝΦΙΑ και τους πλειστηριασμούς. Και ολοκλήρωσε την παρουσία του με ένα τραγούδι που αφιέρωσε στον Παύλο Φύσσα.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής σημαδεύτηκε μουσικά από το αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με τους Βαγγελιώ Γρέγου, Λάμπρο Καφκούλα, Νίκο Ταλέα, Μαρία Φραγκούλη και την 50μελή χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δήμου Κασσάνδρας, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Γιάννη Σγούρα και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Ματσίγκου. Παρουσίασαν ένα πανόραμα γνωστών τραγουδιών του μεγάλου συνθέτη και έκλεισαν τη βραδιά με πιο λαϊκά τραγούδια, όπως το «Μπαγλαμαδάκι», το «Βαποράκι του Μπουρνόβα» και άλλα.

Η Νεανική Σκηνή
Η Νεανική Σκηνή
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μεγάλη έκθεση για τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ, όπου πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις. Ακόμη, η έκθεση φωτογραφίας που λειτούργησε στο Εργατικό Στέκι με θέμα τη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και η έκθεση στο Στέκι ΑΕΙ - ΤΕΙ για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ και τη δράση της στη σπουδάζουσα νεολαία.

Σε στέκι οργάνωσης του αγώνα για το σχολείο των αναγκών τους, κόντρα στο σημερινό που τους εξοντώνει, μετατράπηκε το Μαθητικό Στέκι. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην ψηφιακή διαδραστική έκθεση με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη και οργάνωση του μαθητικού κινήματος στη χώρα μας». Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν το πρώτο φύλλο του «Οδηγητή» και να ξεφυλλίσουν ένα βιβλίο με ηρωικές ιστορίες αγωνιστών μαθητών, που μέχρι και σήμερα εμπνέουν, όπως του Σιντό Καλή και της Παναγιώτας Σταθοπούλου.

Οι μικρότερες ηλικίες της νεολαίας αντάμωσαν στο «Κόκκινο Αερόστατο» και συμμετείχαν στα δημιουργικά εργαστήρια που λειτούργησαν με θέματα την Ιστορία, τον Αθλητισμό, τα Εικαστικά και τις Επιστήμες, έπαιξαν μπάσκετ, πινγκ πονγκ, μπάντμιντον, επιτραπέζια παιχνίδια και έκαναν αναρρίχηση.

Από τη συναυλία του Μ. Πασχαλίδη
Από τη συναυλία του Μ. Πασχαλίδη
Με θέμα το Διάστημα λειτούργησε φέτος ο Παιδότοπος. Τα παιδιά συμμετείχαν σε μουσικοκινητικά παιχνίδια και αθλοπαιδιές σε σχέση με το Διάστημα, σε πειράματα Φυσικής, κατασκεύασαν με μπάλες από φελιζόλ το ηλιακό σύστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από αύριο οι εκδηλώσεις στο Στόμιο της Λάρισας (2020-07-16 00:00:00.0)
Ανοίγει αύριο τις πύλες του στο πάρκο Τρίτση (2018-09-19 00:00:00.0)
Χιλιάδες πλημμύρισαν τους χώρους της μεγάλης νεανικής πολιτείας (2018-09-14 00:00:00.0)
Από σήμερα το μεγάλο νεανικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη (2018-09-13 00:00:00.0)
Πλούσιο πρόγραμμα σε κάθε γωνιά του πάρκου «Α. Τρίτσης»! (2016-09-20 00:00:00.0)
Να μη λείψει κανείς από το πρώτο μαθητικό ραντεβού της χρονιάς! (2016-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ