ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζητά επιτάχυνση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Την πρεμούρα της ΕΕ να επισπεύσει την ένταξη κρατών των Βαλκανίων, ως προϋπόθεση υλοποίησης των σχεδιασμών για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, επιβεβαίωσε η συζήτηση, χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, των εκθέσεων προόδου κρατών όπως η ΠΓΔΜ.

Σε ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την υλοποίηση της ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, τον Ιούνη του 2019. Επικροτεί τη συμφωνία και παρότι σημειώνει ότι η συμμετοχή στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη δεν έφτασε το προβλεπόμενο όριο, «καλωσορίζει» την απόφαση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων να ξεκινήσει η συνταγματική διαδικασία για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, προτρέπουν την ΠΓΔΜ να «τρέξει» τις αναγκαίες προς τούτο αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αντιμετωπίσουν ζητήματα που παραμένουν «προβληματικά», όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να «προστατεύσουν καλύτερα τη δικαστική εξουσία από πολιτικές παρεμβάσεις» και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του «κράτους δικαίου», διαμορφώνοντας συνολικά το κατάλληλο «περιβάλλον» για τη δραστηριοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ. Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τις ουγγρικές αρχές να εκδώσουν στην ΠΓΔΜ τον πρώην πρωθυπουργό της τελευταίας, Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για «κατάχρηση εξουσίας» και έχει διαφύγει στην Ουγγαρία, όπου έχει ζητήσει άσυλο.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει τη θέση του Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επίσης τον Ιούνη του 2019, παρότι επισημαίνει «σοβαρές ελλείψεις στο κράτος δικαίου». Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, το ΕΚ καλωσορίζει τη «σταθερή πρόοδο της Αλβανίας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» αλλά εκφράζει προβληματισμό για το «υψηλό επίπεδο διαφθοράς», την αναποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και το γεγονός ότι οι «ελλείψεις του κράτους δικαίου και οι πολύπλοκες διαδικασίες συνεχίζουν να αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα».

Τέλος, για το Μαυροβούνιο το ΕΚ συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αν συνεχιστεί η πρόοδος, πιθανώς θα είναι έτοιμο να γίνει μέλος της ΕΕ το 2025.

Σε μια ένδειξη των σχεδιασμών που υπαγορεύουν την ένταξη των κρατών των Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία για την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή, η Σερβία καλείται «να προσαρμόσει την εξωτερική της πολιτική και την πολιτική ασφαλείας σε αυτήν της ΕΕ και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ρωσίας», ενώ χαρακτηρίζεται «ζωτικής σημασίας η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου».

«Ενώ λαμβάνεται υπόψη η εν εξελίξει συζήτηση σχετικά με την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, το ΕΚ υπογραμμίζει ότι στόχος στην περιοχή δεν πρέπει να είναι η δημιουργία εθνικά ομογενών κρατών. Θεωρεί κάθε μελλοντική συμφωνία αποδεκτή μόνο αν υπάρξει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Για το Κόσσοβο επισημαίνει «έλλειψη διακομματικής συναίνεσης και παρατεταμένη πολιτική πόλωση, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει δυσμενώς την πορεία προς βιώσιμες μεταρρυθμίσεις», ενώ το προτεκτοράτο προτρέπεται να ελευθερώσει τις θεωρήσεις εισόδου. Καλούνται δε όσα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσσοβο να το πράξουν, «από τη στιγμή που αυτό θα διευκόλυνε τις σχέσεις μεταξύ του Κοσσόβου και της γειτονικής Σερβίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη για τους λαούς η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ (2018-08-30 00:00:00.0)
Σε νέα φάση τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια (2018-08-18 00:00:00.0)
Με «συναίσθηση ευθύνης» για την υλοποίηση των σχεδίων ΝΑΤΟ - ΗΠΑ (2018-04-14 00:00:00.0)
Αλλιώς τα λένε το πρωί... (2013-05-24 00:00:00.0)
Πιέζει για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ (2012-03-15 00:00:00.0)
Εφιαλτικό ψήφισμα για τους λαούς των Βαλκανίων (2005-04-15 00:00:00.0)