Κλιμάκωση της πάλης με κέντρο τα μπλόκα

Σε κινητοποίηση το Σάββατο 9/2 στα Τέμπη καλεί το μπλόκο της Νίκαιας

Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019

Από την παρουσία του Βαγγέλη Μπούτα στο μπλόκο της Νίκαιας το απόγευμα της Παρασκευής
Κλιμακώνοντας τον αγώνα με ενίσχυση των μπλόκων, αποκλεισμούς κεντρικών Εθνικών Οδών και συλλαλητήρια μέσα στις πόλεις, οι αγροτοκτηνοτρόφοι συνεχίζουν, για τρίτη συνεχή βδομάδα, τη μάχη για τα δίκαια αιτήματά τους.

Δίνοντας το πρόσταγμα για ακόμα πιο ισχυρή αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, το μπλόκο της Νίκαιας, στο οποίο την Παρασκευή 8/2 έφτασαν κι άλλα τρακτέρ από τη Φαλάνη και τον Αμπελώνα της Λάρισας, προχωράει το μεσημέρι του Σαββάτου 9/2 σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των σηράγγων των Τεμπών.

Τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών θα ξεκινήσουν από τον κόμβο της Νίκαιας για το νευραλγικό σημείο στις σήραγγες των Τεμπών στις 11.30 π.μ. Μαζί τους θα κινηθούν πολλά ΙΧ αυτοκίνητα, με κόσμο από όλη τη Θεσσαλία που θα πάει στα Τέμπη να συμπαραταχθεί με τους αγωνιζόμενους αγρότες. Το μπλόκο έχει καλέσει όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών από τα χωριά και τις πόλεις της περιοχής, να πάρουν μέρος σ' αυτήν τη δυναμική κινητοποίηση, στηρίζοντας αποφασιστικά τον δίκιο αγώνα της αγροτιάς.

Βαγγέλης Μπούτας: «Εχουμε πείρα... Και τα Τέμπη θα κλείσουμε και ό,τι άλλο χρειαστεί για τα δίκαια αιτήματά μας»

Μία μέρα πριν, το απόγευμα της Παρασκευής 8/2, στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκε o Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο οποίος αναρρώνει μετά τον πολύ βαρύ τραυματισμό του σε ατύχημα που είχε με το τρακτέρ του την ώρα της δουλειάς.

Τον υποδέχτηκαν με συγκίνηση οι συνάδελφοί του, που αμέσως άνοιξαν συζήτηση μαζί του. Συγκινημένος κι εκείνος, είπε: «Ολο αυτό το διάστημα μου λείψατε πολύ, όπως μου λείπει και η καθημερινή παρουσία μου εδώ στο μπλόκο».

Αναφερόμενος στην απόφαση για το κλείσιμο των Τεμπών, τόνισε: «Και τα Τέμπη θα κλείσουμε και ό,τι άλλο χρειαστεί θα κάνουμε για ν' αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση. Παλιότερα πήγαμε με τρακτέρ μέχρι την Αθήνα. Το αγροτικό κίνημα έχει μεγάλη πείρα και πρέπει συνεχώς να την αξιοποιούμε».

Σε ό,τι αφορά τις κατηγόριες του υπουργού πως οι αγρότες δεν θέλουν τη συνάντηση με την κυβέρνηση, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε: «Ας τ' αφήσει τα σάπια ο υπουργός. Αυτός δεν είπε ότι είναι αναρμόδιος για πολλά από τα αιτήματά μας; Γιατί, λοιπόν, να τον ξανασυναντήσουμε; Ζητήσαμε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών για να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Οπως παλιότερα είχαμε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Γιατί το αρνείται τώρα η κυβέρνηση; Ο κ. Δραγασάκης, που καθημερινά συναντιέται με τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους για τα δικά τους αιτήματα, δεν έχει λίγη ώρα να δει τους αγρότες;».

Κάνοντας, τέλος, αναφορά σε κάποιους που λένε πως το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες έχει επιπτώσεις σε άλλες «κοινωνικές ομάδες», ο Β. Μπούτας επεσήμανε: «Οι αγρότες δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντίθεση και αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμπαραταχθούν στον αγώνα μας και είναι πολύ σημαντικό το κύμα εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται. Στον αγώνα μάς βγάζουν τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που μας δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η ΚΑΠ της ΕΕ και στα μπλόκα και στο κλείσιμο των δρόμων μάς σπρώχνει η κυβερνητική άρνηση να δώσει τις λύσεις που ζητάμε. Αν, λοιπόν, υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις - κάθε αγώνας έχει επιπτώσεις - φταίχτης είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της».

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Αντίστοιχα, και στην υπόλοιπη χώρα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που δίνουν τη μάχη στα μπλόκα κλιμακώνουν τον αγώνα με πολύμορφες πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων, στην Ημαθία, στον κόμβο της Κουλούρας, το Σάββατο 9/2, στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζεται συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Πέλλας και της Ημαθίας. Από εκεί θα κατευθυνθούν συντεταγμένα στην Εγνατία Οδό προκειμένου να προχωρήσουν σε αποκλεισμό περίπου στη 1 μ.μ. Στην κινητοποίηση καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Πέλλας «Η Ενότητα», Ροδοχωρίου «Η Ελπίδα», ο Σύλλογος Γεωργών Βέροιας και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Στην Κατερίνη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κατερίνης «Δήμητρα», θα συγκεντρωθούν το Σάββατο 9/2, στις 11 π.μ. στην «Ελιά», όπου έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, προκειμένου στη συνέχεια να κατευθυνθούν στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας για να την αποκλείσουν.

Στην Πελασγία Φθιώτιδας προγραμματίζονται νέοι αποκλεισμοί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του μπλόκου, το Σαββατοκύριακο 9 - 10 Φλεβάρη, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος νομού Αργολίδας καλεί σε συγκέντρωση και αποκλεισμό της νέας Εθνικής Οδού Ναυπλίου - Μυκηνών, στο ύψος του Αγ. Γεωργίου, την Κυριακή 10/2, στις 12 μ.

Στη Μεσσήνη, στο χώρο του μπλόκου που έχει στηθεί στο σταθμό, στις 11 π.μ. του Σαββάτου 9/2 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στο χώρο του μπλόκου.

Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου. Το Σάββατο 9/2 έχουν κληθεί να επισκεφτούν το μπλόκο εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Νέα συγκέντρωση στις Μάντρες πραγματοποιεί το Σάββατο 9/2 στις 11 π.μ. ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου - Αμαρίου Ρεθύμνης, με τη συμμετοχή και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μελάμπων.

Αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποίησε την Παρασκευή το πρωί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, έξω από το δημαρχείο στην πόλη της Κέρκυρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με κάθε μέσο κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα, συνεχίζονται οι κατά τόπους κινητοποιήσεις (2024-02-20 00:00:00.0)
Με σημείο αναφοράς τα μπλόκα συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα (2024-02-13 00:00:00.0)
Συμπλήρωσαν 10 μέρες στα μπλόκα, συνεχίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα τους (2019-02-07 00:00:00.0)
Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων σήμερα στη Νίκαια (2017-02-07 00:00:00.0)
Εντατικές προετοιμασίες σε όλη τη χώρα (2016-01-19 00:00:00.0)