ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Αγροτοθύελλα» και στα Τρίκαλα!

Η αγροτιά αποφασισμένη να κλιμακώσει και να συντονίσει πανελλαδικά την πάλη της για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001

Το χτεσινό, πρωτοφανές σε συμμετοχή αγροτών και τρακτέρ, συλλαλητήριο των Τρικάλων έρχεται ως συνέχεια εκείνων που πραγματοποιήθηκαν, με ανάλογη επιτυχία, την περασμένη βδομάδα στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα κι αποδεικνύει ότι το σύνολο της θεσσαλικής αγροτιάς βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στηριζόμενοι στη δύναμη του δίκιου τους και περιφρουρώντας την ενότητά τους, οι Θεσσαλοί αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους - αύριο πραγματοποιείται σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων του Νομού Καρδίτσας, όπου θα συζητηθεί η πορεία κλιμάκωσης του αγώνα και την ερχόμενη Παρασκευή γίνεται το συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στον Τύρναβο - κι είναι έτοιμοι να συντονίσουν τα αγωνιστικά βήματά τους με τους συναδέλφους τους όλης της Ελλάδας.

Οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και μακρύς, δηλώνουν πως έχουν την υπομονή και την επιμονή να τον φέρουν εις πέρας και διαμηνύουν, προς όλες τις κατευθύνσεις, πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις «πολεμίστρες», αν δεν «πείσουν» τους πάντες - καλόβουλους και κακόβουλους - ότι για να υπάρξει παρόν και μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς, είναι ανάγκη ν' ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική και να εφαρμοστεί μια άλλη, μια φιλοαγροτική πολιτική που θα αναπτύσσει την παραγωγική βάση της χώρας μας και θα ικανοποιεί τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού.


Στις επάλξεις του αγώνα περιμένουν οποιονδήποτε επιχειρήσει ν' αναμετρηθεί με τη δύναμη του δίκιου τους κι όποιον δηλώνει ότι θέλει να συζητήσει μαζί τους. Αλλά δεν αποδέχονται συζητήσεις «περί ανέμων και υδάτων», ή για το πόσες και ποιες υποχωρήσεις είναι διατεθειμένο να κάνει το αγροτικό κίνημα ή απλώς για την επίλυση κάποιων, επιμέρους και μεμονωμένων, προβλημάτων των αγροτών, που θα τα ξαναβρούν, σε λίγο, μπροστά τους. Βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως τα ιεραρχούν και τα προβάλλουν οι ίδιοι, παλεύοντας στους δρόμους. Διότι και στο παρελθόν οι κυβερνώντες ζήτησαν διάλογο από τους αγρότες κι αποδείχτηκε ότι δεν ήθελαν να τους ακούσουν, για να δώσουν μακροπρόθεσμη κι ουσιαστική λύση στα αγροτικό πρόβλημα, αλλά επιχειρούσαν, μέσω του «διαλόγου», να επιβάλουν την, άνευ όρων, «παράδοση» της μαχόμενης αγροτιάς.

«Δεν ξανάγινε»

Ηταν συγκλονιστικό το χτεσινό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα.

Χιλιάδες αγρότες, που ήρθαν από κάθε γωνιά του νομού και πάνω από 1.000 τρακτέρ, που ξεκίνησαν, σε φάλαγγες, από τα καμποχώρια, «κατέλαβαν» το κέντρο της πόλης.

«Δεν ξανάγινε αυτό», έλεγαν οι αγροτοσυνδικαλιστές και συμπλήρωναν με νόημα: «Και πού είστε, ακόμα...».

Οι ομιλίες στην τεράστια συγκέντρωση άρχισαν με το χαιρετισμό της Φρίντας Καλογήρου, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών, η οποία αναφέρθηκε στα βάσανα, τις αγωνίες και τους αγώνες της Ελληνίδας αγρότισσας και στο βήμα ακολούθησε ο Φ. Σαλαγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Αλληλεγγύη».

Στην ομιλία του ο Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», κατήγγειλε τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Δρυ, που - όπως τόνισε ο ομιλητής - «έντρομος από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου κι ευρισκόμενος σε κατάσταση σύγχυσης, άρχισε να κατηγορεί και να συκοφαντεί το αγροτικό κίνημα». Και ο Σπ. Τσιοτινός συνέχισε λέγοντας: «Οχι, κύριε υπουργέ, δεν υποκινούμαστε από κανένα, παρά μόνο από τα τεράστια κι εκρηκτικά προβλήματα, που μας δημιουργεί η πολιτική την οποία υπηρετείτε».

Κοινός ο αγώνας

Μιλώντας για τις προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα της αγροτιάς, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση και οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης προσπαθούν να πλαγιοκοπήσουν το αγροτικό κίνημα. Εξαπολύουν τα διάφορα "βαποράκια" για να υπονομεύουν την ενότητά μας. Καλλιεργούν τη θολούρα και την ηττοπάθεια, "σπέρνουν" το ψέμα και την απάτη. Ομως ο αγροτικός κόσμος είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε... Αδικα πασχίζουν να μας χωρίσουν σε κόκκινους, πράσινους, μπλε. Θα τους απογοητεύσουμε, θα διαφυλάξουμε την ενότητά μας ως κόρη οφθαλμού».

Στη συνέχεια ο Σπ. Τσιοτινός αναφέρθηκε στην κοινότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλα τα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Δεχόμαστε - είπε - ολομέτωπη επίθεση όχι μόνο με την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας, αλλά και με την κατάργηση της δωρεάν Παιδείας και Υγείας, με τα αντιασφαλιστικά μέτρα, με τους τρομονόμους κ.ά., για να τονίσει την ανάγκη του κοινού αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και πλήττει το ίδιο βάναυσα αγρότες και εργάτες, βιοτέχνες και μικρέμπορους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται τα αιτήματα των αγροτών, που, ανάμεσα στ' άλλα, ζητούν:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλόκα επιμονής! (2005-02-02 00:00:00.0)
Με τα τρακτέρ ξανά! (2001-11-14 00:00:00.0)
Ο αγώνας θα ενταθεί! (2001-09-25 00:00:00.0)
Αγώνες μέχρι τη δικαίωση (2000-01-20 00:00:00.0)
Πυρετός προετοιμασίας για την επιτυχία των κινητοποιήσεών τους (2000-01-08 00:00:00.0)
Η αγροτιά δεν αντέχει άλλο (1996-09-06 00:00:00.0)