ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Αντιδραστικές αλλαγές στα σκαριά
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019

INTIME NEWS

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του καλπονοθευτικού χαρακτήρα του εκλογικού νόμου κινούνται οι αλλαγές που μελετά η κυβέρνηση και αναμένεται να εισηγηθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος, τη «σταθεροποίησή» του και την «κυβερνησιμότητα», δηλαδή την απρόσκοπτη κυβερνητική εναλλαγή για την αδιατάρακτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, εξετάζει ακόμα και την αύξηση του απαράδεκτου πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 4% ή και 5%, από 3% που είναι σήμερα, αλλά και την απόδοση μπόνους που θα κλιμακώνεται και θα φτάνει έως και τις 40 έδρες, εφόσον το πρώτο κόμμα φτάσει το ποσοστό του 40%.

Οπως δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, «οι αρχές πάνω στις οποίες θα κινηθούμε είναι η αναλογικότητα και η κυβερνησιμότητα. Το πόσο μπορεί να είναι το μπόνους εφόσον υπάρχει, θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης και αυτό. Είναι όλα ανοιχτά στο τραπέζι». Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, επιβεβαιώνοντας ότι το πλαφόν εισόδου στη Βουλή «συζητείται στα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ διαφόρων ομάδων εργασίας (...)».

Θυμίζουμε ότι ο εκλογικός νόμος άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, με την «προβιά» της «απλής αναλογικής», ενώ διατηρούνταν το πλαφόν του 3% ως όριο για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Αυτός ο εκλογικός νόμος - όπως προβλέπει το Σύνταγμα - θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αν ο νέος που ετοιμάζει η ΝΔ δεν ψηφιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών (εκτός αν στο μεταξύ αλλάξει η σχετική συνταγματική διάταξη που περιλαμβάνεται στις αναθεωρητέες από την παρούσα Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης).

Το ΚΚΕ είχε τοποθετηθεί και τότε υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής, με κατάργηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, που αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα, ενισχύει το πρώτο κόμμα και νοθεύει την αποτύπωση στη Βουλή του συσχετισμού δυνάμεων, αφού αφήνει εκτός ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος που εκφράζεται με ψήφο σε κόμματα τα οποία συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3%.

Μάλιστα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος είχε καταθέσει και σχετική τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία σημείωνε:

«Η κυβερνητική πρόταση για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, σε αντίθεση με προηγούμενες διακηρύξεις και σχετικές νομοθετικές προτάσεις και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καθιερώνει την "ανόθευτη" και "άδολη" απλή αναλογική. Και τούτο γιατί ναι μεν καταργεί το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο ισχύων εκλογικός νόμος στο πρώτο σε σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων στην Επικράτεια κόμμα, όμως παράλληλα διατηρεί το όριο του 3% ως κατώφλι για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή.

Το ΚΚΕ, συνεπές στην υποστήριξη της "ανόθευτης" απλής αναλογικής, καταθέτει την τροπολογία, με την οποία επιφέρει αλλαγές στο άρθρο 2 της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο, με τις οποίες επέρχεται (επιπλέον της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών) η κατάργηση και του ορίου του 3% για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή».

Στη θέση αυτή εμμένει το ΚΚΕ και ενόψει της αλλαγής του εκλογικού νόμου που ετοιμάζει η ΝΔ, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις και στοχεύσεις της αύξησης του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, αλλά και της επαναφοράς του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Συνεχίζοντας στη λογική των προηγούμενων εκλογικών νόμων, όπου η αναλογικότητα αυξομειωνόταν ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, τις διεργασίες στο πολιτικό σύστημα και πάντα με κριτήριο την «κυβερνησιμότητα» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο νέος εκλογικός νόμος ενισχύει το πρώτο κόμμα και βάζει επιπλέον εμπόδια στα μικρότερα κόμματα για την είσοδό τους στη Βουλή.

Ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο στη διαδικασία διαμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, στη διασφάλιση της σταθερότητας στην κυβερνητική εναλλαγή ενώ είναι πάγια στόχευση να μπαίνουν εμπόδια στην πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης που έρχεται σε σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, δηλαδή το ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσαρμογή στην απόφαση του ΣτΕ, άθικτο το αντιλαϊκό πλαίσιο (2023-01-19 00:00:00.0)
«Διαγωνισμός» καλπονοθευτικών συστημάτων με κοινό στόχο την αντιλαϊκή «κυβερνησιμότητα» (2020-01-24 00:00:00.0)
Συμφωνία των αστικών κομμάτων στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα (2020-01-17 00:00:00.0)
Ψήνονται νέες αντιδραστικές αλλαγές (2019-08-28 00:00:00.0)
Με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση (2016-06-22 00:00:00.0)