Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΩΝ
Προσαρμογή στην απόφαση του ΣτΕ, άθικτο το αντιλαϊκό πλαίσιο

Ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την προσαρμογή στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις που μεταφέρουν αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων.

Το ΚΚΕ ψήφισε παρών στην τροπολογία αναδεικνύοντας ότι δεν αλλάζει επί της ουσίας το νομοθετικό πλαίσιο που ενισχύει την πρόθεση δήμων και Περιφερειών για την υλοποίηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των βάρβαρων, αντιλαϊκών μέτρων που απαιτούνται γι' αυτήν.

Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης μιλώντας στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση «διατηρεί, διευρύνει όλους τους αντιλαϊκούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που καθορίζουν τη λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών, του "Κλεισθένη", του "Καλλικράτη", τον "Καποδίστρια", όλους τους μνημονιακούς νόμους. Ψηφίστηκε, επιπλέον, ο ληστρικός εκλογικός νόμος το 2021 με τον οποίο η πρώτη δύναμη γίνεται παντοδύναμη. Προβάλλει τη θεωρία της κυβερνησιμότητας για να αλλοιώσει συσχετισμούς δυνάμεων και να συνεχίσει την υποβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων».

Τόνισε ότι θέση του ΚΚΕ «είναι η κατάργηση όλου αυτού του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας Περιφερειών και δήμων, όλων εν πάση περιπτώσει εκείνων των νόμων που έχουν τους δήμους και τις Περιφέρειες δεμένες χειροπόδαρα. Απλή και ανόθευτη αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα για την εκλογή όλων των οργάνων Περιφερειών και δήμων, όπως και στις βουλευτικές εκλογές και στους μαζικούς φορείς, χωρίς δεύτερο γύρο και πλαφόν. Από τη σκοπιά της ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ