Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ και Ρωσία εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες για... τη «λήξη του πολέμου»

Αποστολή «βαρέων και πιο σύγχρονων όπλων» προαναγγέλλει το ΝΑΤΟ εν μέσω κρίσιμων μαχών στα ανατολικά

Την αποφασιστικότητα ΗΠΑ και Βρετανίας να δώσουν στο Κίεβο «ό,τι χρειαστεί» για το πεδίο της μάχης εξέφρασαν στη συνάντησή τους οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Copyright 2023 The Associated

Την αποφασιστικότητα ΗΠΑ και Βρετανίας να δώσουν στο Κίεβο «ό,τι χρειαστεί» για το πεδίο της μάχης εξέφρασαν στη συνάντησή τους οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών
«Η ουσία είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει στο πεδίο της μάχης», υπογράμμισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, προαναγγέλλοντας σταθερή κλιμάκωση στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς που στέλνονται στο Κίεβο, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Από την πλευρά της και η Μόσχα δηλώνει αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους για τους στόχους της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Προετοιμάζεται για μακρόχρονη σύγκρουση και περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση το επόμενο διάστημα, με αύξηση των στρατευμάτων στο 1,5 εκατομμύριο, εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου, ολοήμερη λειτουργία της παραγωγής στις αμυντικές βιομηχανίες.

Οπως τόνισε χτες μιλώντας σε εργάτες σε εργοστάσιο όπλων στην Αγία Πετρούπολη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, η ρωσική αμυντική βιομηχανία παράγει ετησίως τρεις φορές περισσότερους πυραύλους αεράμυνας σε σχέση με τις ΗΠΑ και περίπου όσους όλοι οι άλλοι κατασκευαστές παγκοσμίως μαζί. «Η νίκη είναι εξασφαλισμένη», κατέληξε...

ΗΠΑ και Βρετανία θα δώσουν στο Κίεβο «ό,τι χρειαστεί» για να «νικήσει»

Ο Μπλίνκεν υποδέχτηκε την Τρίτη τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι, στην Ουάσιγκτον και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε την ίδια μέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, σε μια φάση όπου η Δύση εξετάζει την αποστολή ακόμα πιο σύγχρονων και ισχυρών εξοπλισμών, που θα συμβάλουν σημαντικά σε «νίκες» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως σύγχρονα, βαριά άρματα μάχης. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντείνονται οι πιέσεις προς τη Γερμανία για τα άρματα μάχης «Leopard».

Σύμφωνα με τον Κλέβερλι, οι δυτικοί εξοπλισμοί θα πρέπει στο εξής να επιλέγονται με γνώμονα να επισπευστεί η «νίκη των Ουκρανών», επισημαίνοντας πως «θα κοστίσει πολύ περισσότερο σε ανθρώπινες ζωές και χρήματα, αν αφήσουμε αυτό τον πόλεμο να διαρκέσει πολύ». Η Βρετανία ανακοίνωσε πρόσφατα «το πιο σημαντικό» μέχρι σήμερα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, που περιλαμβάνει 14 κύρια άρματα μάχης «Challenger 2», τα πρώτα δυτικής κατασκευής βαριά άρματα μάχης.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ «να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία διαθέτει όλα όσα έχει ανάγκη στο πεδίο της μάχης», ισχυριζόμενος ότι «αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος» για να τερματιστεί ο πόλεμος με ήττες για τη Ρωσία ή αποδυνάμωσή της. Πάντως δεν ανακοίνωσε αν οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν την αποστολή των σύγχρονων αμερικανικών αρμάτων μάχης «M1 Abrams».

«Ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Αντ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και άλλων «συμμάχων» στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής» για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Υπενθύμισε ότι το Κίεβο έχει ήδη λάβει από τις ΗΠΑ «περίπου 25 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια σε λιγότερο από ένα χρόνο» και «παρέχουμε συνεχώς ό,τι χρειάζεται η Ουκρανία».

Η Ουάσιγκτον δεν έχει προσφέρει βαρέα άρματα μάχης στο Κίεβο, επικαλούμενη την έλλειψη εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών, καθώς και προβλήματα συντήρησης. Σύμφωνα με αναφορές στον διεθνή Τύπο, τα «Abrams» απαιτούν μεγάλες ποσότητες κηροζίνης για τη λειτουργία των κινητήρων τους, ενώ ο κινητήρας των γερμανικών «Leopard 2» χρησιμοποιεί ντίζελ, ευκολότερο στη μεταφορά και την παραγωγή.

Στην «κομβική στιγμή της σύγκρουσης» στην Ουκρανία αναφέρθηκε χτες από το Νταβός ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ισχυριζόμενος και αυτός ότι... «οι προοπτικές για μια ειρηνική διευθέτηση εξαρτώνται από τις στρατιωτικές προμήθειες του ΝΑΤΟ».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι «η "Ομάδα Επαφής" για την Ουκρανία θα συνεδριάσει στο Ράμσταϊν και το κυριότερο μήνυμα θα είναι η αυξημένη υποστήριξή μας, με βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα».

Οι παραπάνω κινήσεις κλιμάκωσης καταγράφονται ενώ η κατάσταση στο πεδίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Χτες μάλιστα οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέφρασαν ανησυχία πως η κατάληψη της πόλης Σολεντάρ από τα ρωσικά στρατεύματα θα δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων στη γειτονική και εξίσου στρατηγικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και περίπου ένα μήνα. Η «πτώση» της Μπαχμούτ θα σηματοδοτήσει ενδεχομένως τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας του Ντονέτσκ από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Πολωνία ζητεί να συγκεντρωθούν 100 άρματα «Leopard»

Η Πολωνία έχει δεσμεύσει για το Κίεβο 14 άρματα μάχης «Leopard 2» και θέλει να «εμπνεύσει άλλους» να στείλουν έως και 100 άρματα μάχης, ώστε «να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», επέμεινε χτες ο πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, καλώντας τη Γερμανία «να αισθάνεται πιο υπεύθυνη για να στηρίξει την Ουκρανία».

Την αποστολή 200 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Senator ανακοίνωσε χτες από το Κίεβο η Καναδή υπουργός Αμυνας, Ανίτα Αναντ, ενώ δεν απέκλεισε την αποστολή «Leopard», αναμένοντας και τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Αμυνας στο Ράμσταϊν. Η βοήθεια αυτή αποτιμάται σε πάνω από 90 εκατ. δολάρια και χορηγείται ως μέρος της πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό τον Νοέμβρη του 2022.

Ο Καναδάς, όπως και η Πολωνία, η Φινλανδία, η Λιθουανία κ.ά., πρέπει να λάβουν άδεια από το Βερολίνο για να στείλουν στην Ουκρανία τα γερμανικής κατασκευής άρματα «Leopard».

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, τάχθηκε υπέρ της παροχής αρμάτων μάχης από τη Δύση στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας πως η ΕΕ θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία απόθεμα πυρομαχικών που ήταν αποθηκευμένο στο Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times». Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, ενέκρινε τη μεταφορά, αν και οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται επισήμως άδεια, καθώς πρόκειται για «αμερικανική ιδιοκτησία». Πρόκειται για 300.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, τα οποία το Κίεβο χρησιμοποιεί σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Ισραήλ έχει περιορίσει τη στήριξή του προς το Κίεβο σε ανθρωπιστική βοήθεια και προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ απέκλεισε την προμήθεια όπλων, θέλοντας να διατηρήσει γραμμή συντονισμού με τη Ρωσία, για τη Συρία και άλλα θέματα.

«Στροφή» Κίσινγκερ για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι ένα «κατάλληλο αποτέλεσμα» της εισβολής της Ρωσίας, δήλωσε ο βετεράνος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χ. Κίσινγκερ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ενώ επανέλαβε τη θέση του για τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων, εάν η Ουκρανία καταφέρει να ανακαταλάβει τα εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά τη ρωσική εισβολή.

«Η ιδέα μιας ουδέτερης Ουκρανίας, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχει πλέον νόημα», είπε ο Κίσινγκερ, που μέχρι τώρα τοποθετούνταν κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Παρότι η Μόσχα προσδιορίζει μια τέτοια εξέλιξη ως «κόκκινη γραμμή», ο ίδιος προειδοποίησε κατά μιας άμεσης σύγκρουσης της Δύσης με τη Ρωσία και τόνισε τη σημασία που έχει να επιτραπεί στη Ρωσία να επανενταχθεί στο «διεθνές σύστημα».

Και η Ρωσία πολεμά για... τη «λήξη του πολέμου»

«Είναι αυτονόητο ότι η Ουκρανία, καθώς και άλλες περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία, δεν πρέπει να διαθέτουν εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής που να αποτελούν άμεση απειλή για τη χώρα μας», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Επανέλαβε άλλωστε πως «αν τελικά» η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα λάβει «κατάλληλα στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα στα σύνορα».

Επεσήμανε το γεγονός ότι η Δύση δεν είχε «μια ενιαία προσέγγιση για το πώς θα μπορούσε να αναζητηθεί μια ειρηνευτική διευθέτηση» στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπενθύμισε ότι «οι πλήρους κλίμακας εχθροπραξίες στο Ντονμπάς δεν έχουν σταματήσει από το 2014» με «βαρύ εξοπλισμό, πυροβολικό, τανκς και αεροσκάφη» και ισχυρίστηκε πως «όλα όσα κάνουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, είναι μια προσπάθεια να σταματήσει αυτός ο πόλεμος».

Σε μια ακόμη «προειδοποιητική» κίνηση μέσα σε λίγες μέρες, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Στρατηγός Τσουβόροφ», ικανό να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, βρίσκεται εν πλω προς προσωρινή βάση του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική, μετέδωσαν χτες ρωσικά ΜΜΕ.

Το στρατηγικό υποβρύχιο εντάχθηκε επίσημα στον ρωσικό στόλο στα τέλη του 2022, με απόφαση του Βλ. Πούτιν. Θα ενταχθεί στον Στόλο του Ειρηνικού και θα βρίσκεται στη βάση υποβρυχίων Ρεμπάτσι στη χερσόνησο Καμτσάτκα, το καλοκαίρι.

Πρόκειται για το έκτο σκάφος κλάσης Borei - μικρότερων και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμων υποβρυχίων - που αποκτά το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Είναι ικανό να εκτοξεύσει έως και 16 βαλλιστικούς πυραύλους Bulava, καθένας από τους οποίους μπορεί να φέρει πάνω από μια πυρηνική κεφαλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ