ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στη δυσοσμία και την καύση απορριμμάτων
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019

Με σύνθημα «Το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε στα ζάρια - Δίκαιο το αίτημα να φύγουν τα φουγάρα», φορείς και κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι δυναμική παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων που προωθείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού, αλλά και διεκδικώντας μέτρα για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας από τα ΕΛΠΕ.

Ο λόγος δόθηκε στους φορείς μετά από παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Θ. Κοκονάς, ζήτησε από την Περιφέρεια σαν ελάχιστη συμβολή στον δίκαιο αγώνα τους: Να συζητήσει ολοκληρωμένα το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Να τους ενημερώσει υπεύθυνα για τη θέση της, αν τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει τα ΕΛΠΕ καλύπτουν τις προτάσεις ΑΠΘ - Περιφέρειας. Να ενισχύσει τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, να μεριμνήσει για τη στήριξη, με μέσα και προσωπικό, των αρμόδιων υπηρεσιών. Κατέθεσε δε στα πρακτικά το ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδίκησης των φορέων, όπου μεταξύ άλλων απαιτείται να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, για τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

Ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εισαχθεί ως τακτικό θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου το ζήτημα της δυσοσμίας και ότι θα προσκληθούν να παρευρίσκονται εκπρόσωποι και των ΕΛΠΕ και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Πολίχνης, Αθηνά Μπέλλου, αναφέρθηκε στον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στο πλαίσιό του προωθείται η κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), που εκτός των άλλων θα παράγουν το απορριμματογενές καύσιμο RDF/SRF, το οποίο θα κατευθύνεται για καύση από τσιμεντοβιομηχανίες όπως η «ΤΙΤΑΝ» στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας εκ μέρους των 31 φορέων της περιοχής, ανέδειξε την αντίθεσή τους στην καρκινογόνα καύση και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα ολοκληρωμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με στόχο να αναθεωρηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ως προς την παραγωγή RDF-SRF στις ΜΕΑ, και να καταργηθεί οποιαδήποτε πρόβλεψη για ενδεχόμενη καύση απορριμμάτων και απορριμματογενούς καυσίμου σε εργοστάσια καύσης και τσιμεντοβιομηχανίες.

Για την περίπτωση αυτή, η διοίκηση της Περιφέρειας δεν δέχτηκε να γίνει ειδική συζήτηση. Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκας, από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου δήλωσε «αναρμοδιότητα», λέγοντας ότι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις ΜΕΑ αρμόδιοι είναι οι δήμοι διά του ΦΟΔΣΑ. Δεσμεύτηκε μόνο να προσκαλέσει τους φορείς όταν προκύψει θέμα λειτουργίας μονάδας καύσης. Λίγο νωρίτερα, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ υπερασπίστηκε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, δηλαδή και την καύση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση ενάντια στην καύση SRF/RDF στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ (2020-05-21 00:00:00.0)
Ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ του εγκλήματος διαρκείας σε βάρος του λαού (2020-04-17 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην καύση απορριμμάτων και τη ρύπανση των ΕΛΠΕ (2019-11-23 00:00:00.0)
Μόνο βάρη φορτώνει στο λαό η διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κεφαλαίου (2019-10-05 00:00:00.0)
Ξεκάθαρο «όχι» στην καύση απορριμμάτων (2019-10-02 00:00:00.0)
Αντίθετη στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο δήμο Θέρμης (2019-08-23 00:00:00.0)