Αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Επείγει η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του λαού

Πέμπτη 5 Μάρτη 2020

Στα 9 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού (SARS-CoV-2) στη χώρα, μετά τα δύο νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες.

Με βάση τον κίνδυνο διασποράς του ιού, ιδιαίτερα στη δεύτερη περίπτωση, αργά χτες το βράδυ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων για το επόμενο 48ωρο στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, με κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων και των χώρων συνάθροισης.

Τα εν λόγω μέτρα ωστόσο παραμένουν αποσπασματικά και κενό γράμμα, όσο δεν λαμβάνονται ταυτόχρονα ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του λαού από ενδεχόμενη επιδημία, με πρώτο και κύριο την άμεση πραγματοποίηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως οι ρημαγμένες δημόσιες μονάδες Υγείας, όπως και να παρασχεθεί επαρκής έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.

Χωρίς τα παραπάνω, οι όποιοι «σχεδιασμοί» για 200 προσλήψεις εποχιακού προσωπικού είναι κοροϊδία και σταγόνα στον ωκεανό, όπως άνευ αντικρίσματος είναι και οι αναφορές στελεχών της κυβέρνησης - ενόψει και την αυριανής έκτακτης συνόδου των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες - ότι «είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο σενάριο», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας...

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα


Eurokinissi

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, το ένα εκ των δύο αφορά Ελληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Ο ένατος ασθενής νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία, σε σταθερή κατάσταση, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) στο Ρίο.

Πρόκειται για 66χρονο Ελληνα, ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα σε ομαδική εκδρομή, με δεκάδες συνταξιδιώτες, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επιστροφή του και αφού παρέμεινε ορισμένες μέρες στην Ηλεία, από όπου κατάγεται, απευθύνθηκε πρώτα στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και από εκεί στάλθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Εκεί ωστόσο αρχικά νοσηλεύτηκε για δύο μέρες σε κανονικό δωμάτιο στην Παθολογική κλινική, όπου ήρθε σε επαφή με προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς, καθώς η λοίμωξή του δεν είχε συσχετιστεί με το ταξίδι στο εξωτερικό (Αίγυπτος και Ισραήλ δεν αξιολογούνται από τον ΕΟΔΥ ως «επικίνδυνες» χώρες μετάδοσης του ιού). Χτες, τελικά, μετά και την επιβεβαίωση της ύπαρξης του κορονοϊού, ο ασθενής νοσηλεύτηκε στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, καθώς η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο ΠΓΝΠ έχει πληρότητα 100%.

Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή και την εξέλιξη του συγκεκριμένου περιστατικού (το δείγμα για την ταυτοποίηση του κορονοϊού πάρθηκε μόνο κατόπιν επιμονής του προσωπικού του νοσοκομείου), προκύπτει το ζήτημα της πιθανής επανεξέτασης των κριτηρίων λήψης δείγματος και αποστολής για εργαστηριακό έλεγχο.

Σε κατ' οίκον περιορισμό περίπου 20 υγειονομικοί - Ακόμα μεγαλύτερα κενά στο ΠΓΝΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παραπάνω εξέλιξη, περίπου 20 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου του Ρίου, που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο, ελέγχονται για τον κορονοϊό και ήδη έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, αφήνοντας ακόμη μεγαλύτερα κενά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Το ΠΓΝΠ υπενθυμίζεται ότι είναι το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς για όλη την Πελοπόννησο. Λειτουργούν μόλις 13 κρεβάτια ΜΕΘ, που δεν καλύπτουν καν τις τρέχουσες ανάγκες της περιοχής. Δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία. Οι κενές οργανικές θέσεις (ακόμη και με το ανεπαρκές οργανόγραμμα) ξεπερνούν τις 330.

Τα ερωτήματα βέβαια είναι πολλά: Αν επιβεβαιωθούν περισσότερα κρούσματα κορονοϊού που χρήζουν ΜΕΘ, πού θα νοσηλευτούν; Σε όλη τη χώρα λείπουν πάνω από 2.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ και για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά (25% του συνόλου), που ενώ διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό δεν λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια, χρειάζονται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατροί...

Τα έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα - Ηλεία - Ζάκυνθο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δεκάδες συνταξιδιώτες του 66χρονου που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΠ προέρχονται από τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν τη σχετική ιχνηλάτηση για τους συνταξιδιώτες, καθώς και άλλων στενών επαφών του 66χρονου, με σκοπό την ανεύρεση πιθανών επιπλέον κρουσμάτων του κορονοϊού.

Με βάση τα παραπάνω, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες αργά το βράδυ ο υπουργός Υγείας, ο εκπρόσωπός του, Σ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε τα εξής έκτακτα μέτρα για τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου: 48ωρη αναστολή της λειτουργίας όλων των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων. Αντίστοιχη αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ωρου.

Παράλληλα, σε ισχύ παραμένει το κλείσιμο συγκεκριμένων σχολικών μονάδων σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως αυτό είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες.

Στο μεταξύ, σύσκεψη έγινε χτες και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο τα μέτρα για τον κορονοϊό στις φυλακές. Οπως ανακοινώθηκε, σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα θα δημιουργηθεί χώρος απομόνωσης, χωρητικότητας 10-20 ατόμων, στον οποίο θα κρατηθούν σε πρώτη φάση όσοι νοσήσουν. Οσα κρούσματα δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν στα Καταστήματα Κράτησης, θα παραπέμπονται σε ειδικούς χώρους στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Εκτακτη Γενική Συνέλευση στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Σε αυτήν την κατεύθυνση, αναδεικνύοντας την ανάγκη για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, το Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 12.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, ενώ την Τρίτη 10/3, στις 12.30 μ.μ., προχωράει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.

«Επιβάλλεται, έστω και τώρα, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό, που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες μονάδες Υγείας πανελλαδικά. Ελλείψεις που, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για τον κορονοϊό, ιδιαίτερα σε περίπτωση μαζικής έξαρσης της νόσου», σημειώνει το Σωματείο.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στο Θριάσιο Νοσοκομείο δεν υπάρχει Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, ούτε θάλαμοι νοσηλείας αρνητικής πίεσης. «Οι ασθενείς με πιθανή λοίμωξη από κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, οι οποίοι "μετονομάζονται" σε "θαλάμους λοιμώξεων", ενώ μεγάλο μέρος του προσωπικού δεν έχει εκπαιδευθεί στα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού», αναφέρει.

Τις ελλείψεις σε προσωπικό, υλικό και εξοπλισμό φανερώνουν η επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού και η λήψη των πρώτων μέτρων αντιμετώπισής του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για την Κεντρική Μακεδονία.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το βάρος της κάλυψης των αναγκών πέφτει στους εργαζόμενους, που εδώ και χρόνια εργάζονται κάτω από φοβερή εντατικοποίηση και ελλείψεις. Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη εδώ και πολλά χρόνια και οφείλονται ρεπό και άδειες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, απαιτούν: Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Ενταξη όλων στα ΒΑΕ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

Ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης σε νοσοκομεία, χώρους δουλειάς και δομές προσφύγων

Την ανάγκη άμεσων μέτρων ουσιαστικής ενίσχυσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), νοσοκομείου αναφοράς για την περιοχή, συνολικότερα όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας, αλλά και κρατικής παρέμβασης στους χώρους δουλειάς, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο συναντήθηκε για το θέμα την περασμένη Παρασκευή με τη διοίκηση του ΠΓΝΙ.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Ηπειρος ως συνοριακή περιοχή, πύλη εισόδου από την Ιταλία, απαιτείται άμεσα να θωρακιστεί με έκτακτα μέτρα, ιδιαίτερα στα σύνορα. Είναι λαθεμένη η προσέγγιση υποβάθμισης των μέτρων προστασίας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη λογική "κόστους - οφέλους". Η εσωτερική μετακίνηση προσωπικού από άλλες κλινικές για τη στελέχωση της νέας μονάδας νοσηλείας ύποπτων και ταυτοποιημένων κρουσμάτων (7 θάλαμοι και 14 κλίνες) ανοίγει νέες τρύπες στη λειτουργία του ΠΓΝΙ. Προειδοποιούμε ότι σε ενδεχόμενη ταχεία αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας, αντιμετώπισης στα ΤΕΠ, σε ΜΕΘ ή και χειρουργείο και ειδική εργαστηριακή και απεικονιστική αντιμετώπιση, με τις ελλείψεις που σήμερα υπάρχουν, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν θα καταστεί εφικτό να ανταποκριθεί από πλευράς προσωπικού. Πόσο δε μάλλον σε πιθανή διασπορά του ιού εντός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (...). Οι στολές εργασίας του προσωπικού δεν πλένονται στα νέα πλυντήρια του ΠΓΝΙ λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποτέλεσμα το προσωπικό να τις μεταφέρει στο σπίτι του (...). Τα μέτρα προστασίας του προσωπικού του νοσοκομείου (μάσκες, γάντια) είναι σε οριακή επάρκεια. Με δεδομένη την έλλειψη διάθεσης υλικού από τις εμπορικές εταιρείες, υπάρχει ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κεντρική προμήθεια ή ακόμα και επίταξης υλικού. Η χρόνια εγκατάλειψη των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας (κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου) τα καθιστά ανεπαρκή να ανταποκριθούν στις ανάγκες πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα ο κόσμος να απευθύνεται αποκλειστικά στο ΠΓΝΙ.

Υπάρχει άμεση ανάγκη κρατικής παρέμβασης στους μεγάλους χώρους εργασίας στο νομό, όπως βιομηχανίες τροφίμων στις οποίες είναι ανεπαρκείς οι προβλέψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται να ληφθεί στις εργολαβικές εταιρείες όπου απασχολείται μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών, με δυσκολία επικοινωνίας στην ελληνική γλώσσα. Αντίστοιχα μέτρα απαιτούνται στις προσφυγικές δομές του νομού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικών καθώς επελαύνει η «Ομικρον» (2022-01-05 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας των στρατευμένων και των στελεχών των ΕΔ (2020-12-03 00:00:00.0)
Στα όριά τους οι δημόσιες δομές Υγείας (2020-11-17 00:00:00.0)
Επιχείρηση «κουκουλώματος» της ίδιας πολιτικής που και σήμερα αφήνει απροστάτευτο το λαό (2020-03-13 00:00:00.0)
Ανησυχία προκαλούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό (2020-02-27 00:00:00.0)
Να δοθεί άμεσα λύση στην επικίνδυνη κατάσταση στο ΠΓΝΠ Ρίου (2018-05-23 00:00:00.0)