Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία ενώ επαναλαμβάνονται οι επισημάνσεις για επικείμενη έξαρση

Σε 89 ανήλθαν χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Τετάρτη 11 Μάρτη 2020

Eurokinissi

Σε 89 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, με 5 νέα κρούσματα να ανακοινώνονται χτες. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Στο μεταξύ, η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Χτες, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, μετά από εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για τις επόμενες 14 μέρες. Η αναστολή αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια, φροντιστήρια κ.ά. Το έκτακτο αυτό προληπτικό μέτρο έχει στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, καθώς, όπως επισημάνθηκε, τα παιδιά κρατούν υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες χωρίς συμπτώματα. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ζήτησε «οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, καθώς το μέτρο αφορά στη μείωση της διασποράς της νόσου». Μίλησε, τέλος, για μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά στα σχολεία, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα και σύμφωνα με τις κυβερνητικές «διαρροές» φορτώνουν βάρη στους εργαζόμενους, χωρίς να διασφαλίζουν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση (βλ. περισσότερα στη σελ. 7).

Την ίδια ώρα, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες επαναλαμβάνουν διαρκώς την επισήμανση ότι αναμένεται έξαρση της νόσου με πολλαπλασιασμό κρουσμάτων τις επόμενες βδομάδες, παραμένουν ως έχουν οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Αν και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ήδη «ο ιός τρέχει κάτω από τη μύτη μας», δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κλειστό δημόσιο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έχουν υλοποιηθεί μετά από τόσες μέρες ούτε καν οι εντελώς ανεπαρκείς (κοροϊδία τις χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί) ολιγόμηνες προσλήψεις που προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι 200 προσλήψεις εποχικού προσωπικού που είναι ακόμα στα χαρτιά, οι μετακινήσεις εργαζομένων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, οι «ευχές» να περάσει σε ύφεση το κύμα γρίπης για να νοσηλευτούν άνθρωποι στις ΜΕΘ που ήδη βρίσκονται «στο κόκκινο», επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και σήμερα δεν λαμβάνονται τα ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των ευπαθών ομάδων, των εργαζομένων στα νοσοκομεία, των ασθενών, όλου του λαού.

«Επί ποδός» οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, «επί ποδός» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης και αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό κι εξοπλισμό, με αυτοθυσία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Χτες, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο (αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς) με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον διοικητή, ενημερώθηκαν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ζητήσει ενίσχυση του προσωπικού με... 7 επικουρικούς νοσηλευτές, τελικά θα προσληφθούν μόλις 5 (!) κι όλα αυτά τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι 82. Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ήδη παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικά, ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας, ενώ η ενημέρωση του προσωπικού δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση τις επόμενες μέρες στην ΥΠΕ, συντονίζοντας τα βήματά τους με τα σωματεία κι άλλων δημόσιων νοσοκομείων κι απαιτούν τα αυτονόητα: Αμεση προμήθεια - με ευθύνη του υπουργείου Υγείας - όλων των αναγκαίων υλικών, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας. Ενίσχυση του νοσοκομείου με το αναγκαίο προσωπικό. Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Μάνδρα. Να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» (νοσοκομείο αναφοράς) σημειώνει ότι ενώ η μαζική έξαρση της νόσου είναι «προ των πυλών»: Δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, διοικητικός, τεχνολόγος, τραυματιοφορέας, στις κενές οργανικές θέσεις. Δεν έχει φύγει ούτε ένα ράντζο ούτε έχει ανακουφιστεί από την υπερ-εφημέρευση. Δεν έχει ανοίξει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ, με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού και προμήθεια εξοπλισμού, όταν τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για την τακτική λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν έχει ανοίξει κανένα κλειστό νοσοκομείο, π.χ. Λοιμωδών, για τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που πιθανόν θα προκύψουν. Το Σωματείο καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας σε άμεση υλοποίηση των αιτημάτων, προειδοποιώντας με στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, αύριο, Πέμπτη.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (νοσοκομείο αναφοράς), μετά τη μαζική ΓΣ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, προχωρά την Παρασκευή 13/3 σε νέα Γενική Συνέλευση, επισημαίνοντας και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Αμεση ενίσχυση της Επιτροπής λοιμώξεων. Ανάπτυξη όλων των κενών κλινών όπως στη ΜΑΦ. Αμεση χωροθέτηση ιατρείων - κλινών για απομόνωση ύποπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών και απαντώντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια φίμωσης των συνδικάτων που αγωνίζονται για τα παραπάνω, προχωρά αύριο Πέμπτη σε στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας καλεί σε ενημερωτική συνέλευση. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, ενάντια στις αυταρχικές μεθόδους της. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ με έγγραφό της «ενημερώνει» τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων για τη «διεξαγωγή έρευνας περί διασποράς ψευδών ειδήσεων με κίνδυνο πρόκλησης πανικού» επειδή το σωματείο καταγγέλλει τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα στο νοσοκομείο, οργανώνοντας την πάλη των εργαζομένων. Την εν λόγω προσπάθεια φίμωσης των συνδικάτων που αγωνίζονται καταδικάζουν μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλείψεων και μπαλωμάτων (2020-12-01 00:00:00.0)
Κι άλλο θετικό κρούσμα στη ΜΕΘ (2020-09-12 00:00:00.0)
Τα σοβαρά προβλήματα και οι ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών και υγειονομικών (2020-08-18 00:00:00.0)
Αγώνας για να προστατευτούν η ζωή και η υγεία του λαού μας (2020-06-19 00:00:00.0)
Στη μάχη για την πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία στις 7 Απρίλη (2020-04-03 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα κρούσματα - Αναγκαία η άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του λαού (2020-03-06 00:00:00.0)