Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Αυξάνονται τα κρούσματα - Αναγκαία η άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του λαού

22 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν χτες

Eurokinissi

Στα 31 ανέρχονταν μέχρι χτες το βράδυ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, καθώς μέσα σε μια μέρα προστέθηκαν 21 νέα κρούσματα από τον έλεγχο 24 ατόμων που συμμετείχαν μαζί με τον 66χρονο από την Αμαλιάδα στην ίδια ομαδική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο 66χρονος - ο οποίος υπενθυμίζεται ήταν ο πρώτος του συγκεκριμένου γκρουπ που διαγνώστηκε με κορονοϊό - νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται 8 ακόμα από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων δύο με ήπια πνευμονία και έξι με ήπια συμπτώματα.

Σε ισχύ παραμένουν και σήμερα τα έκτακτα προληπτικά μέτρα στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου (κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων και των χώρων συνάθροισης), καθώς από τους τρεις παραπάνω νομούς προέρχονται οι ταξιδιώτες της επίμαχης ομαδικής εκδρομής, ενώ «συναγερμός» σήμανε χτες και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ανακοινώθηκε 48ωρη αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης που έχουν έδρα το Ρέθυμνο, καθώς ένας από τους συμμετέχοντες στην προαναφερθείσα εκδρομή σπουδάζει εκεί, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε αργότερα, ελέγχθηκε και βρέθηκε αρνητικός στον κορονοϊό. Αντίστοιχη αναστολή λειτουργίας ανακοινώθηκε αρχικά και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, λόγω υποψίας κρούσματος, ωστόσο με νεότερη ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι από τους σχετικούς ελέγχους δεν προέκυψε κάτι τέτοιο και το ίδρυμα θα λειτουργήσει κανονικά. Επίσης, η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών αποφάσισε χτες προληπτικά τη διακοπή των συνεδριών, των ξεναγήσεων στο μέγαρό της και των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για την Ανατολική Αίθουσά της έως και τις 24/4.

Απαράδεκτη προσπάθεια «νομιμοποίησης» των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ο εκπρόσωπός του, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, επισήμανε κατά τη χτεσινή επίσημη ενημέρωση ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, ενώ σχετικά με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις περιοχές που έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα, ανέφερε ότι ο ιός εμφανίζεται στη συντριπτική πλειοψηφία με ήπια συμπτώματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αρχική άρνηση του ΕΟΔΥ για αποστολή δείγματος από τον 66χρονο άντρα στο Ρίο προκειμένου να ταυτοποιηθεί με τον κορονοϊό (υπενθυμίζεται ότι το δείγμα στάλθηκε μόνο κατόπιν επιμονής των γιατρών), ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι «η μη αρχική εκτίμηση ότι ο ασθενής μπορεί να είχε εκτεθεί στον κορονοϊό δεν αποτελεί ολιγωρία, καθώς το Ισραήλ δεν θεωρούνταν χώρα προέλευσης υψηλού ρίσκου. Αλλάζει ο χάρτης των χωρών που θεωρούνται "επικίνδυνες" κάθε μέρα και πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία». Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη επανεξέτασης των κριτηρίων λήψης και αποστολής δείγματος και εργαστηριακού ελέγχου.

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, επικαλούμενος και την κατάσταση που επικρατεί σε χώρες της Ευρώπης, ανέφερε ότι πρόκειται «για έναν ιό που κινείται κάτω από τη μύτη μας (...) και πρέπει να τον αποδεχτούμε (...) Στόχος είναι να διασπαρεί η μετάδοση και η διασπορά της νόσου στο χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας μας και τυχόν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με εκτενείς αναφορές στην πρόσφατη ΠΝΠ που υποτίθεται ότι «θωράκιζε τη χώρα», με μέτρα που ούτε κατά διάνοια δεν αγγίζουν τον πυρήνα των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο οι ίδιοι παραδέχονται ότι είναι «ήδη παραφορτωμένο» από την εποχική γρίπη...

Είναι χαρακτηριστικό ότι και κατά τη χτεσινή επίσημη ενημέρωση, εξαπολύθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης απαράδεκτες κατηγορίες εναντίον όσων«μιλούν για τρύπες και ελλείμματα στο σύστημα Υγείας της χώρας, το οποίο πιέζεται αφόρητα. Είναι ντροπή, δημιουργούν πανικό στον κόσμο».

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση όχι μόνο καλεί το λαό να «νομιμοποιήσει» στη συνείδησή του ως... «φυσικό φαινόμενο» τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης, αλλά κατηγορεί για... πρόκληση πανικού (!) όσους αναδεικνύουν το ζήτημα και απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας!

Εύλογη ανησυχία στο λαό δημιουργεί η κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική εμπορευματοποίησης όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που βάζουν την υγεία του λαού στο ζύγι του κόστους - οφέλους και το δημόσιο σύστημα Υγείας μονίμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που έχουν πετσοκόψει πάνω από 50% τους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων, έχουν μειώσει το μόνιμο προσωπικό, έχουν οδηγήσει τους εργαζομένους του στην εξουθένωση, τους μετακινούν από το ένα νοσοκομείο και το ένα τμήμα στο άλλο, μισοκλείνοντας μια τρύπα και ανοίγοντας άλλες δύο, απαξιώνουν έμπειρο προσωπικό και πολύτιμη επιστημονική πείρα δίνοντάς του δουλειά με ημερομηνία λήξης και μισθούς πείνας, βάζουν κάθε λογής ελαστικές σχέσεις εργασίας.

«Στο κόκκινο» η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο

Χαρακτηριστικό της απουσίας οποιασδήποτε ουσιαστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων αναφοράς με προσωπικό, είναι το γεγονός ότι το πρώτο σοβαρό κρούσμα κορονοϊού στην Πάτρα είχε ως αποτέλεσμα το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς για την Πελοπόννησο, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) στο Ρίο, να παραλύσει, προκαλώντας ένα ντόμινο εξελίξεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας στην περιοχή.

Περίπου 15 εργαζόμενοι του νοσοκομείου (σχεδόν το 1/5 του δυναμικού της Παθολογικής κλινικής, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό), έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό για τουλάχιστον 10 μέρες, καθώς ο 66χρονος ασθενής, λόγω της διαδικασίας που αναφέρθηκε προηγούμενα, νοσηλεύτηκε αρχικά σε κανονικό θάλαμο, χωρίς τη λήψη των αντίστοιχων μέτρων. Η υποχρεωτική απουσία 15 υγειονομικών έρχεται να προστεθεί στα 350 οργανικά κενά του νοσοκομείου.

Η Οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου επιτάχθηκε για τις ανάγκες νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων, με νοσηλευτικό προσωπικό από την Οφθαλμολογική που δεν έχει την απαιτούμενη εκπαίδευση και ενημέρωση απέναντι στον ιό. Τα οφθαλμολογικά περιστατικά παραπέμπονται σε άδεια γραφεία του ΠΓΝΠ που προορίζονταν για τη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής.

Η σημερινή και η αυριανή γενική εφημερία του ΠΓΝΠ αναστέλλονται και αναλαμβάνει το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», που ήδη λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις και κάτω από το όριο ασφαλείας (62 οργανικά κενά σε μόνιμους γιατρούς, 70 σε ειδικευόμενους, το 30% οργανικών θέσεων νοσηλευτών είναι κενές).

Αποκαλυπτικά είναι όσα επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Γιατρών του ΠΓΝΠ:«Στο ΠΓΝΠ υπάρχει μόνο ένας κοινός θάλαμος αρνητικής πίεσης 5 κλινών, ενώ εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί το ακτινολογικό στα Επείγοντα. Κλειστές κλίνες ΜΕΘ, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό εξουθενωμένο από την υπερεφημέρευση, αμέτρητα χρωστούμενα ρεπό, αλλεπάλληλες βάρδιες, 2 νοσηλευτές ανά 32 ασθενείς σε κάποιες κλινικές ή νυχτερινές βάρδιες με 1 μόνο νοσηλευτή σε άλλες (...). Οι δηλώσεις περί "θωράκισης της χώρας" ή περί "λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων" από την κυβέρνηση δεν εφησυχάζουν τους εργαζόμενους! Υπάρχει άμεση ανάγκη: Για χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού στο ύψος των αναγκών. Να ενισχυθεί άμεσα το ΠΓΝΠ με το αναγκαίο προσωπικό, ξεκινώντας από την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής και η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό. Να λειτουργήσει το ακτινολογικό των ΤΕΠ στο ΠΓΝΠ. Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού για να ανοίξουν οι 6 κλειστές κλίνες ΜΕΘ - όχι με μετακίνηση προσωπικού από άλλες κλινικές. Αμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος για την αντιμετώπιση των δεκάδων πνευμονολογικών περιστατικών που πιθανότατα θα προκύψουν το επόμενο διάστημα».

Σωματεία Υγειονομικών: Παρεμβάσεις για άμεση ολόπλευρη ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας

Μια από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις τους πραγματοποίησαν χτες έκτακτα οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με πρωτοβουλία του Σωματείου τους, αναδεικνύοντας την ανάγκη για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.

«Επιβάλλεται, έστω και τώρα, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό, που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες μονάδες Υγείας πανελλαδικά. Ελλείψεις που, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για τον κορονοϊό, ιδιαίτερα σε περίπτωση μαζικής έξαρσης της νόσου», σημειώνει το Σωματείο και την Τρίτη 10/3 προχωράει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.

Σήμερα Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση στις 11.30 π.μ., στο Δώμα.

«Δίνουμε με αυταπάρνηση τον αγώνα κάνοντας το καθήκον μας. Δεν πρόκειται όμως να συγκαλύψουμε προβλήματα. Κάνουμε αυτό που επιβάλλει ο όρκος του Ιπποκράτη, η δεοντολογία της επιστήμης μας και η συνείδησή μας. Κάνουμε χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και χωρίς τα απαραίτητα μέσα, ό,τι δεν έκαναν όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια αφήνοντας το υγειονομικό σύστημα σε μια κατάσταση που με τραγικό πολλές φορές τρόπο βιώνει ο καθένας μας. Η "επιχειρησιακή ετοιμότητα" προϋποθέτει πάνω από όλα επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας», σημειώνει το Σωματείο.

ΠΑΜΕ: Απαιτεί μέτρα για άδειες στους εργαζόμενους με παιδιά σε σχολεία που κλείνουν

Μέτρα από το υπουργείο Εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά σε σχολεία που κλείνουν για λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό, να δικαιούνται επιπλέον μέρες άδειας με αποδοχές, διεκδικεί το ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ και μια σειρά σωματεία, ιδιαίτερα σε περιοχές που το πρόβλημα έχει εμφανιστεί πιο έντονο, έχουν δεχτεί μια σειρά καταγγελίες σχετικά με τη στάση της εργοδοσίας όσον αφορά τις άδειες των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, σε μια σειρά περιοχές και περιπτώσεις όπου τα σχολεία μένουν κλειστά, οι εργοδότες «αρνούνται να δώσουν άδειες για να μπορούν οι εργαζόμενοι να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι» ή όταν χορηγούν κάποιες μέρες άδειας «αρνούνται να τις πληρώσουν». Σε άλλες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις αφαιρούν τις μέρες απουσίας από τη δουλειά από την κανονική άδεια του εργαζόμενου ή απαιτούν δουλειά από το σπίτι.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ «μπροστά σ' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση απαιτεί το υπουργείο Εργασίας να πάρει τώρα μέτρα», ώστε με απόφασή του «οι εργαζόμενοι που τα σχολεία κλείνουν να πάρουν άδεια επιπλέον από την επιχείρηση που δουλεύουν με αποδοχές, για όσες μέρες απαιτηθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ