Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για «εκεχειρία» στο Ιντλίμπ

Μετά από 6ωρο παζάρι των Προέδρων Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα

Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Turkish Presidency

Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το παζάρι μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για το μοίρασμα ζωνών επιρροής στη Συρία κλιμακώθηκε χτες με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Μόσχα και τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η σύγκρουση στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις στις διμερείς σχέσεις, που κατά τ' άλλα εξελίσσονται τόσο στον τομέα των εξοπλισμών («S-400»), όσο και σε αυτό της Ενέργειας, με τα μεγάλα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream» και το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιου. Μετά από 6 ώρες διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές κατέληξαν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με διακηρυγμένο στόχο την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στους στρατούς Συρίας και Τουρκίας στο Ιντλίμπ και την προσπάθεια να μην επιδεινωθούν οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις, όπως πασχίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σύμμαχοι της Τουρκίας.

Ειδικότερα, στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποίησαν χτες αργά το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρουν τα ακόλουθα τέσσερα βασικά σημεία:

  • Τερματισμός όλων των εχθροπραξιών μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 6 Μάρτη, κατά μήκος της λεγόμενης «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων».
  • Δημιουργία ενός διαδρόμου ασφαλείας πλάτους 6 χλμ. κατά μήκος της οδικής αρτηρίας Μ4 που συνδέει τη Λαττάκεια με τη βόρεια Συρία, οι ακριβείς συντεταγμένες του οποίου θα καθοριστούν από αξιωματούχους των υπουργείων Αμυνας Ρωσίας και Τουρκίας σε 7 μέρες.
  • Κοινές περιπολίες Τούρκων και Ρώσων στρατιωτικών κατά μήκος της οδικής αρτηρίας Μ4 από τις 15 Μάρτη μεταξύ του οικισμού Τρουπά, δυτικά της στρατηγικής πόλης Σαρακίμπ, έως τον οικισμό Αϊν αλ Χαμπρ.
  • Μόσχα και Αγκυρα «διακηρύσσουν την αποφασιστικότητά τους» να εξαλείψουν «όλες τις τρομοκρατικές ομάδες», καθώς οι απειλές σε βάρος πολιτών και υποδομών «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με οποιεσδήποτε προφάσεις». Ρωσία και Τουρκία τάσσονται υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας επειδή «η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση και πρέπει να διευθετηθεί ως εξέλιξη πολιτικής διαδικασίας, που θα υιοθετήσουν και θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε, στη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες, ωστόσο, έγινε εφικτό να καταλήξουν σε μία «αμοιβαία αποδεκτή λύση». Εξέφρασε την ελπίδα πως «η συμφωνία θα τερματίσει τα βάσανα των αμάχων, θα διευκολύνει τις προσπάθειες αποτροπής ανθρωπιστικής κρίσης στο Ιντλίμπ και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή προσφύγων και εκτοπισμένων».

Ο Τούρκος ομόλογός του προειδοποίησε ότι ο στρατός της χώρας του διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει «οπουδήποτε σε οποιαδήποτε επίθεση» δεχθεί από τον συριακό στρατό, «με όλη την ισχύ». Πρόσθεσε ότι θα στείλει επιπρόσθετες δυνάμεις στο Ιντλίμπ, στο πλαίσιο μίας «νέας συμφωνίας με τη Ρωσία», η οποία θα μεταβάλει το χαρακτήρα κλιμάκωσης της χερσαίας επέμβασης «Ανοιξιάτικη Ασπίδα» που ξεκίνησε στις 27/2. Υποστήριξε, τέλος, πως τα 12 τουρκικά φυλάκια που φτιάχτηκαν με την αρχική συμφωνία του Σότσι το 2018 θα επιβλέπουν την εφαρμογή της εκεχειρίας. Αρνήθηκε πως βρίσκονται εκεί για να ελέγξουν την περιοχή καθώς στη συνέχεια υποχρεώθηκε να συμφωνήσει πως η σύγκρουση στη Συρία «δεν μπορεί» να λυθεί με στρατιωτικά μέσα, μολονότι ο ίδιος κλιμάκωσε τις επιθέσεις στη βόρεια Συρία εξαπολύοντας την τέταρτη, κατά σειρά, χερσαία επέμβαση.

Δηλώσεις καλής θέλησης από τον Ασαντ

Ενδιαφέρον έχει πάντως πως το ίδιο 24ωρο μεταδόθηκε ολόκληρη η συνέντευξη που έδωσε πριν από τρεις μέρες ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό «ΡΟΣΙΓΙΑ 24», όπου μεταξύ άλλων φάνηκε να κάνει ανοίγματα προς τη μεριά της Αγκυρας με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Μεταξύ άλλων ο Σύρος Πρόεδρος δεν απέκλεισε την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία σε περίπτωση που ο Ερντογάν «σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες». Επανέλαβε επίσης πως οι Σύροι δεν διέπραξαν ποτέ εχθρικές ενέργειες κατά του τουρκικού λαού και πως «δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις» μεταξύ δύο γειτονικών χωρών. Εξέφρασε έτσι την αδυναμία του να κατανοήσει για ποιους ακριβώς λόγους «θα πρέπει να πεθαίνουν» Τούρκοι πολίτες πολεμώντας στη Συρία.

Πάντως, χτες, ακόμη δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη διάρκεια νέων εχθροπραξιών που σημειώθηκαν στο Ιντλίμπ περίπου 4 ώρες προτού τεθεί σε εφαρμογή η νέα εύθραυστη συμφωνία για «κατάπαυση πυρός».

Υπολογίζεται ότι από τις αρχές Φλεβάρη σε διάφορες επιθέσεις στο Ιντλίμπ έχουν σκοτωθεί 62 Τούρκοι στρατιωτικοί και έχουν τραυματιστεί πολλές δεκάδες άλλοι, ενώ πολλοί είναι και οι νεκροί Σύροι στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ