ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πολυνομοσχέδιο μέτρων περιστολής δικαιωμάτων και κινήσεων
Παρασκευή 20 Μάρτη 2020

Copyright 2020 The Associated

Ερημοι κεντρικοί δρόμοι στη βρετανική πρωτεύουσα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πολυνομοσχέδιο έκτακτων μέτρων και διεύρυνσης των εξουσιών της εκτελεστικής εξουσίας και των αρχών επιβολής του νόμου για τουλάχιστον δύο χρόνια προώθησε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε μία προσπάθεια να επιβραδύνει τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά και την πλήρως αποτυχημένη τακτική της «ανοσίας αγέλης».

Μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται: Επιστράτευση περίπου 20.000 στρατιωτικών για την επιβολή ή εφαρμογή καραντίνας και την αποτροπή κοινωνικών ταραχών, άμεσο ή σταδιακό (ανά περίπτωση) κλείσιμο λιμανιών και αεροδρομίων, ευρύτερες εξουσίες στην κυβέρνηση ώστε να απαγορεύει δημόσιες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, δυνατότητα στην αστυνομία και στις αρχές Μετανάστευσης να θέτουν υπό κράτηση άτομα που δεν τηρούν τους όρους υγειονομικής απομόνωσης, επαναπρόσληψη συνταξιούχων γιατρών δίχως μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές, πρόσληψη φοιτητών Ιατρικής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, επαναπρόσληψη πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων ή παραιτηθέντων κοινωνικών λειτουργών. Προτείνεται επίσης η χορήγηση άδειας «ειδικού σκοπού» έως 4 βδομάδες σε εργαζόμενους, κλείσιμο ή κατά περίπτωση άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων, μεγαλύτερη χρήση βίντεο και ηχητικού υλικού στα δικαστήρια για τη μείωση συγχρωτισμού ατόμων στη δικαστική αίθουσα, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για κηδείες και αποτεφρώσεις νεκρών, υποχρέωση των βιομηχανιών τροφίμων να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για επάρκεια ή ελλείψεις αγαθών, αναβολή των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μάη για τον Μάη του 2021 κ.ά.

Αυτά ενώ ήδη η κυβέρνηση Τζόνσον σύστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επαφές και μετακινήσεις, ενώ από σήμερα Παρασκευή κλείνουν μέχρι νεωτέρας τα περισσότερα σχολεία της χώρας.

Νωρίτερα, χτες, η Ενωση ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ στη Βρετανία ζήτησε από την κυβέρνηση να επιβάλει την παρουσία στρατιωτών στο εσωτερικό των καταστημάτων για να αποφευχθούν ταραχές, εκδηλώσεις πανικού και ξέφρενων αγορών σε απαραίτητα είδη.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε στο 0,1% (από 0,25%) το βασικό επιτόκιο, προειδοποιώντας ότι θα είναι «οξύ και μεγάλο» το σοκ στην οικονομία, όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και διεθνώς...

Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, βρέθηκε θετικός στο τεστ του κορονοϊού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο κύμα λιτότητας αναγγέλλει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση (2024-08-28 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση Τζόνσον με την κυβέρνηση της Σκοτίας (2020-11-18 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στα σχέδια του Τζόνσον (2019-07-31 00:00:00.0)
Αρχισε η «κούρσα» διαδοχής της Μέι (2019-06-11 00:00:00.0)
Δεν περνά εύκολα το αντιτρομοκρατικό πολυνομοσχέδιο... (2001-12-08 00:00:00.0)
Βίαιες αντιδράσεις από την επιβολή ισλαμικού νόμου (2000-11-22 00:00:00.0)