Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση Τζόνσον με την κυβέρνηση της Σκοτίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Καταστροφή» χαρακτήρισε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την εκχώρηση νέων δικαιοδοσιών στη Σκοτία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να της δοθούν οποιεσδήποτε περαιτέρω εξουσίες, σε μία περίοδο κλιμάκωσης των πιέσεων για ένα δεύτερο δημοψήφισμα (μετά από εκείνο το 2014), λόγω διαφωνίας της αστικής τάξης που στηρίζει την εθνικιστική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον με την επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) για Brexit.

Μιλώντας χτες μέσω βιντεοδιάσκεψης με βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος από τη βόρεια Αγγλία, ο Τζόνσον εκτίμησε ότι η εκχώρηση δικαιοδοσιών - π.χ. στην Παιδεία, στις Μεταφορές ή στην Υγεία), που νομοθετήθηκε από τον Τόνι Μπλερ, ήταν «το μεγαλύτερο λάθος» του πρώην πρωθυπουργού.

Η Σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, η οποία εκπροσωπεί τη μερίδα του κεφαλαίου που τάσσεται κατά του ΗΒ, υπέρ της ένταξης της Σκωτίας στην ΕΕ και πιέζει για νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, απέρριψε τις απόψεις του Τζόνσον. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν κίνδυνο διάσπασης του ΗΒ, καθώς σταθερά η πλειοψηφία των Σκοτσέζων πολιτών υποστηρίζει την ανεξαρτησία, μετά το Brexit και την κακή διαχείριση της πανδημίας από τη βρετανική κυβέρνηση.

Δυσκολίες στο Brexit

Παράλληλα, συνεχίζονται για την κυβέρνηση Τζόνσον οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις ΗΒ - ΕΕ. Ο Τζόνσον δήλωσε χτες σε κορυφαίους υπουργούς του ότι κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι πως θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και πως ο χρόνος εξαντλείται. Διαβεβαίωσε παρ' όλα αυτά ότι η χώρα του «θέλει να διασφαλίσει μια συμφωνία με την ΕΕ, αλλά όχι σε βάρος των βασικών μας αρχών σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και τον έλεγχο επί των νόμων μας, των συνόρων, των χρημάτων μας και των αλιευμάτων μας». Βασικά ζητήματα τριβής παραμένουν οι κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού και η αλιεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ