Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Προχωρά η εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας»

Copyright 2020 The Associated

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε εξέλιξη είναι η εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου επιστρέφονται στο Αζερμπαϊτζάν εδάφη που είχε καταλάβει η Αρμενία στον πόλεμο της δεκαετίας του '90. Η συμφωνία ενισχύει το «πάτημα» της Ρωσίας στην περιοχή καθώς περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιωτικοί θα σταθμεύσουν στις αρμενικές περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ για τουλάχιστον 5 χρόνια (με πενταετείς αυτόματες ανανεώσεις), ενώ και η Τουρκία αυξάνει την επιρροή της και τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αντάλλαξαν χτες περίπου 200 σορούς, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, παρουσία των ρωσικών «ειρηνευτικών» στρατευμάτων, ενώ η διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων και σορών συνεχίζεται.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι ΗΠΑ και Γαλλία αναμένουν λεπτομέρειες σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας πως το ζήτημα αφορά τις διμερείς τους σχέσεις. Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση ενός κέντρου ελέγχου στο Αζερμπαϊτζάν που θα επιτηρεί την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το βασικό ζητούμενο τώρα για τη Ρωσία είναι το πώς θα διατηρηθεί η ειρήνη στην επίμαχη περιοχή, τόνισε ο Πεσκόφ. Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις, είπε πως έχει εξηγηθεί αναλυτικά στους συμπροεδρεύοντες στην Ομάδα του Μινσκ (Γαλλία, ΗΠΑ) η ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μετά την ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ απειλήθηκε και με δολοφονία, σύμφωνα με τις αρμενικές αρχές, απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση «να δηλώσει σαφώς ότι αποκλείει κάθε βίαιη ενέργεια».

Από την Τρίτη 10/11, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην Αρμενία κατά της κυβέρνησης Πασινιάν κατηγορώντας την για «συνθηκολόγηση». Περίπου 10 ηγέτες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν επίσης την περασμένη βδομάδα για τη διοργάνωση διαδηλώσεων, ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η εξουσία στην Αρμενία στην τρέχουσα κατάσταση κρίσης πρόκειται «να μεταφερθεί σε μια κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας», που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν, σε διάγγελμά του τη Δευτέρα το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ