Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επίθεση σε πυρηνικό σταθμό του Ιράν εξέταζε ο Τραμπ!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σενάρια πιθανής αεροπορικής επιδρομής στις εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Νατάνζ εξέταζε την περασμένη Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με στενούς συνεργάτες και υπουργούς της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον εκτελούντα χρέη υπουργού Αμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και τον γενικό επιτελάρχης, στρατηγό Μαρκ Μίλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και μερίδας του ισραηλινού Τύπου, δύο μήνες πριν παραδώσει την προεδρία στον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ ζήτησε να του παρουσιαστούν επιλογές για την καταστροφή της κυριότερης πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν, στον πυρηνικό σταθμό Νατάνζ. Οι συνεργάτες του φέρονται να τον έπεισαν να μην προχωρήσει σε μια τέτοια επίθεση, καθώς κάτι τέτοιο θα απειλούσε με πόλεμο και γενικότερη ανάφλεξη συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εκρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε χτες να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, που αν μη τι άλλο καταδεικνύουν την επικίνδυνη όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή του Κόλπου, τις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ τροφοδότησε, με κλιμάκωση ασφυκτικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, έπειτα και από τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αφορμή φέρεται να έδωσε στον Τραμπ η δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, που διαπίστωνε ότι οι ιρανικές αρχές ολοκλήρωσαν τη μεταφορά μιας πρώτης σειράς προηγμένων συσκευών φυγοκέντρισης από υπέργεια εγκατάσταση στη Νατάνζ σε υπόγεια. Η κίνηση θεωρήθηκε «νέα παραβίαση» της Συμφωνίας του 2015, την οποία πρώτες παραβίασαν οι ΗΠΑ...

Ας μην ξεχνάμε ότι στις 3/1/2020 ο Τραμπ διέταξε τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, αρχηγού των επίλεκτων «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης».

Με πυρηνικά όπλα «φλερτάρει» η Σαουδική Αραβία

Το ίδιο διάστημα ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι η χώρα του «επιφυλάσσεται για το δικαίωμά της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» εφόσον δεν καταστεί δυνατό να αποτραπεί η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν.

Ο Τζουμπέιρ προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, γιατί «αν το Ιράν μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη (...) θα ακολουθήσουν πολλές άλλες χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ