Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκλεισε συμφωνία για ρωσική ναυτική βάση στο Σουδάν

ΜΟΣΧΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Μια νέα ρωσική ναυτική βάση ανεφοδιασμού θα γίνει σε λιμάνι του Σουδάν για χρονικό ορίζοντα 25ετίας, με δυνατότητα επέκτασης για τουλάχιστον άλλα 10. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 6 Νοέμβρη ανάμεσα στη ρωσική κυβέρνηση και την κυβέρνηση του μεταβατικού Προέδρου του Σουδάν, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας αμυντικών θεμάτων defencenews.com και της εφημερίδας «Financial Times» αναφέρουν πως στη ρωσική βάση ανεφοδιασμού θα μπορούν να ελλιμενίζονται τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πολεμικά σκάφη (συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνοκίνητων). Το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό της ρωσικής βάσης θα απαρτίζεται από τουλάχιστον 300 άτομα σε υποδομές λιμανιού και έκταση γης που θα παραχωρηθούν δωρεάν από τη σουδανική κυβέρνηση.

Οι τελευταίες «πινελιές» στη συμφωνία μπήκαν κατά την επίσκεψη του Σουδανού Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον περασμένο Οκτώβρη. Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς όπλων στην Αφρική. Οι καλύτεροι πελάτες της είναι στην Αίγυπτο, στο Σουδάν, στην Αλγερία, στην Αγκόλα, ενώ τα τελευταία χρόνια βελτιώνονται οι σχέσεις και με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ρωσικές εταιρείες έχουν κάνει τις τελευταίες δεκαετίες επιλεκτικές επενδύσεις σε αφρικανικές χώρες. Σε αυτές τις επενδύσεις συμπεριλαμβάνονται εκείνες που αφορούν ορυχεία βωξίτη στη Γουινέα, πετρελαιοπηγές στη Νιγηρία, ορυχεία νικελίου στη Νότια Αφρική.

Προ ετών η κυβέρνηση του Προέδρου Πούτιν είχε κάνει ανεπιτυχώς διερευνητικές επαφές με το Τζιμπουτί για ρωσική ναυτική βάση. Ωστόσο οι συνομιλίες με το κρατίδιο στο Κέρας της Αφρικής δεν τελεσφόρησαν, καθώς ήδη διαθέτουν ναυτικές βάσεις οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ