Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Νέο κύμα λιτότητας αναγγέλλει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός, από το κόμμα των Εργατικών, προειδοποίησε για «οδυνηρό» νέο προϋπολογισμό για τις κρατικές δαπάνες, φόρους, επιδόματα

Από πρόσφατη απεργία των υγειονομικών στο Λονδίνο
Από πρόσφατη απεργία των υγειονομικών στο Λονδίνο
Ο Βρετανός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, προειδοποίησε χτες τους εργαζόμενους ότι τους επόμενους λίγους μήνες θα κληθούν να σφίξουν πιο «σφιχτά τη ζώνη» προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε αυξημένα φορολογικά ή δημοσιονομικά βάρη μετά την ανακάλυψη δημοσιονομικής «τρύπας» 22 δισεκατομμυρίων στερλινών.

«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών και θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια. Σας υπόσχομαι πως η κυβέρνηση αυτή θα είναι στην υπηρεσία των πολιτών, όπως οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμοι, οι μικροεπιχειρηματίες, οι πυροσβέστες, αυτοί δηλαδή που υπηρετούν την κοινωνία και τη χώρα μας κάθε μέρα», ανέφερε ο Στάρμερ σε μια επίφαση δήθεν φιλολαϊκής πολιτικής, για να προειδοποιήσει στη συνέχεια ότι το επόμενο σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα παρουσιαστεί έως τις 30 Οκτώβρη, «θα είναι οδυνηρό». Ανακοίνωσε έτσι ότι η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, θα αυξήσει τους φόρους, θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες και θα κάνει αλλαγές σε επιδόματα πρόνοιας στο νέο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Προετοιμάζοντας το έδαφος για αντιλαϊκά νομοσχέδια και μέτρα είπε στον βρετανικό λαό ότι τα πράγματα «θα γίνουν πιο δύσκολα προτού καλυτερέψουν» και ότι η δύσκολη κατάσταση «αφορά τα δημόσια οικονομικά που είναι χειρότερα από όσο νομίζαμε».

«Αυτοί που έχουν φαρδύτερους ώμους θα επωμιστούν περισσότερα βάρη (...) Αυτοί που προκάλεσαν αυτά τα χάλια θα πρέπει να κάνουν το δικό τους μερίδιο για να καθαρίσει η κατάσταση και γι' αυτό θα ενισχύσουμε τις εξουσίες της Αρχής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων για να υποστηρίξει τα αυστηρά πρόστιμα στις ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης που πέταξαν λύματα στα ποτάμια, στις λίμνες και στις θάλασσές μας μολύνοντάς τες», είπε στη συνέχεια ο Στάρμερ.

Σε άλλο σημείο μίλησε για τις πρόσφατες ταραχές και επεισόδια που προκάλεσαν οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι «δεν έγιναν τυχαία» και ότι αποκάλυψαν «την κατάσταση της χώρας και μια βαθιά άρρωστη κοινωνία». Πρόσθεσε ότι αυτοί που συμμετείχαν σε αυτές τις ταραχές «μαθαίνουν πως το έγκλημα έχει συνέπειες», αποδίδοντας την πόλωση στη βρετανική κοινωνία στις πολιτικές λαϊκισμού των προηγούμενων συντηρητικών κυβερνήσεων.

«Δεν κληρονομήσαμε μόνο μια οικονομική μαύρη τρύπα αλλά και μια κοινωνική μαύρη τρύπα», είπε χαρακτηριστικά.

Μερικές ώρες μετά το διάγγελμα του Στάρμερ, το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο στη Βρετανία, UNITE, κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει επειγόντως στη Βουλή νομοσχέδιο για την έκτακτη φορολόγηση των πάμπλουτων στη χώρα ώστε να χρηματοδοτήσουν αύξηση 10% στους δημόσιους υπαλλήλους και να προσληφθούν 100.000 υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στις υπηρεσίες Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ