Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Βαθαίνει η κυβερνητική «κρίση»

Βαθαίνουν η πολιτική «κρίση» και η κυβερνητική αστάθεια στη Γαλλία, καθώς οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι δήλωσαν χθες ότι δεν θα συμμετάσχουν σε νέες συνομιλίες με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, και μάλιστα κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να προβούν σε ειρηνικές κινήσεις διαμαρτυρίας.

Προχθές ο Μακρόν «έκλεισε την πόρτα» σε μια πιθανή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» («Αριστερά», Σοσιαλιστές, Πράσινοι, «Ανυπότακτη Γαλλία»), λέγοντας ότι αυτή θα δεχόταν αμέσως πρόταση μομφής από τα άλλα κόμματα και αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη «θεσμική σταθερότητα», ενώ παράλληλα ζήτησε από τους ηγέτες των κομμάτων να προσέλθουν χθες σε έναν νέο γύρο μαραθώνιων συνομιλιών για την εύρεση νέου πρωθυπουργού.

Το αδιέξοδο για πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση εντείνεται, αφού τα τρία σχεδόν ισοδύναμα πολιτικά «στρατόπεδα» - το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», το «κεντρώο» μπλοκ του Μακρόν και η εθνικιστική «Εθνική Συσπείρωση» της Μ. Λεπέν - δεν συζητούν το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού.

Η επικεφαλής των Πρασίνων εξαπέλυσε επίθεση στον Μακρόν λέγοντας πως «δεν πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις εικονικές διαβουλεύσεις με έναν Πρόεδρο που ούτως ή άλλως δεν ακούει... Δεν ψάχνει για λύση, προσπαθεί να την εμποδίσει».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου των Σοσιαλιστών, ο οποίος τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο «France 2» ότι δεν θα εμπλακεί σε μια «παρωδία της δημοκρατίας» τώρα που η προοπτική μιας κυβέρνησης του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» είναι εκτός συζήτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ