Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Αναστολή σχέσεων με την πρεσβεία των ΗΠΑ

Την «αναστολή» των σχέσεων με την αμερικάνικη πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού ανακοίνωσε χτες η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αφορά μόνο την πρεσβεία και όχι την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Μεξικό, Κεν Σαλαζάρ, ότι οι προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις στο Μεξικό συνιστούν «απειλή για τη μεξικανική δημοκρατία» επειδή το δικαστικό σώμα «θα εκτεθεί στην επιρροή» της μαφίας και θα διακυβευτούν οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Μεξικού.

Οι δηλώσεις αυτές έκαναν τον Μεξικανό Πρόεδρο να θεωρήσει ότι συνιστούν ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Τη Δευτέρα, επιτροπή της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου ενέκρινε τις σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Με αυτό προτείνεται, μεταξύ άλλων, να εκλέγονται από τη βάση οι περισσότεροι από 7.000 δικαστές και ειρηνοδίκες, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι στα δικαστήρια, που διαφωνούν με την πρόταση, προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την πρόταση υπέβαλε τον Φλεβάρη ο απερχόμενος Πρόεδρος, ο οποίος έχει συγκρουστεί συχνά με το δικαστικό σύστημα. Εφόσον εγκριθεί, οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν τον επόμενο Ιούνη, για να αναδειχθούν τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα οποία ταυτόχρονα θα μειωθούν, από 11 σήμερα, σε 9. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα καταργηθεί η προϋπόθεση να είναι οι υποψήφιοι ανώτατοι δικαστές άνω των 35 ετών και στο εξής θα απαιτείται να έχουν εμπειρία μόνο 5 ετών (από 10 σήμερα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ