ΠΑΙΔΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
Στις γιορτές η αδικία γίνεται μεγαλύτερη...
Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001

Ο Δεκέμβρης και οι γιορτές που τον συνοδεύουν είναι κατεξοχήν «οι μέρες των παιδιών». Είναι οι μέρες που οι μικρές επιθυμίες τους γίνονται πραγματικότητα, που οι αγκαλιές γι' αυτά γίνονται πιο τρυφερές και ζεστές από άλλοτε, που τα πάντα γύρω τους μοιάζουν σαν ένα παραμύθι. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο για όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου. Γιατί σχεδόν παντού υπάρχουν κατατρεγμένες αθώες ψυχές, παιδιά ταπεινωμένα και πεινασμένα, παιδιά εύκολα θύματα της όποιας εκμετάλλευσης. Κι αυτές οι γιορτινές ημέρες γι' αυτά τα παιδιά είναι, δυστυχώς, σκληρές, αφού η αδικία φαντάζει και είναι ακόμη μεγαλύτερη...

Ο Δεκέμβρης, ωστόσο, εκτός απ' τις γιορτές, κουβαλά μαζί του και μια «κακοποιημένη επέτειο», όπως αυτή της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 του μηνός. Επέτειος «κακοποιημένη» σαν τα 250 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται σε όλο τον κόσμο, σαν τα 100 εκατομμύρια που ζουν στους δρόμους, εύκολα θύματα σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης, ή σαν τα 300 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε τενεκεδουπόλεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Για μια ακόμα χρονιά αυτή η Παγκόσμια Ημέρα συνοδεύτηκε από θλιβερούς αριθμούς και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα...

Η «Γιούνισεφ», φέτος, αφιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στη μάχη κατά της παιδικής εκμετάλλευσης. «Είναι επίκαιρο αυτή την ημέρα να θυμόμαστε θεμελιώδεις αρχές που περιέχονται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που ορίζουν με σαφήνεια ότι κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται από τη βία και την κακοποίηση, ειδικότερα από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, από οικονομική εκμετάλλευση και εργασία, σε μέρη ή συνθήκες που βλάπτουν την υγεία του ή παρεμποδίζουν την εκπαίδευσή του, αλλά και στη διάρκεια πολεμικών συρράξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Τα στοιχεία που δόθηκαν, όμως, μόνο τις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης δε θυμίζουν. Σχεδόν 1.000.000 παιδιά παρασύρονται ή εξαναγκάζονται στην πορνεία κάθε χρόνο από το τεράστιο δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, τουλάχιστον 60.000.000 απ' τα 250.000.000 εργαζόμενα παιδιά δουλεύουν σε ιδιαίτερα δύσκολες κι απάνθρωπες συνθήκες (ορυχεία, φυτείες, βιομηχανίες, παιδιά σκλάβοι και οικιακοί βοηθοί), 300.000 παιδιά στρατολογούνται ή απάγονται για να υπηρετήσουν σε ένοπλες ομάδες και στρατούς, 100 εκατομμύρια παιδιά - κυρίως κορίτσια - δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ 600-700 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Παράλληλα η «Γιούνισεφ» για πρώτη φορά παρουσίασε έρευνα για την παιδική εκμετάλλευση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτήν, η παιδική εκμετάλλευση είναι μια έννοια που συνδέεται στη χώρα μας με την παιδική εργασία, αλλά και με την παιδική πορνεία. Οσοι απ' τους ερωτηθέντες γνώριζαν θύματα παιδικής εκμετάλλευσης, οι μισοί (49,2%) αναφέρθηκαν σε περιστατικά παιδικής εργασίας, το 33,8% σε περιστατικά πορνείας και το 15,4% σε άλλες μορφές εκμετάλλευσης. Ως πιο ευάλωτα στην παιδική εργασία θεωρούνται τα παιδιά των μεταναστών και προσφύγων (45,4%), ακολουθούν τα παιδιά διαλυμένων οικογενειών (31,1%) και τέλος αναφέρονται τα παιδιά Τσιγγάνων (14,8%).

Ομορφος ο κόσμος ο καπιταλιστικός, αγγελικά πλασμένος. Μια κοινωνία αδίστακτη μπροστά στη συσσώρευση του πλούτου για τους λίγους εκμεταλλευτές ξεσπά ξεδιάντροπα όλη της τη βαρβαρότητα ακόμη και στα παιδιά. Μια πραγματικότητα που αναβλύζει την μπόχα της κοινωνικής σαπίλας που είναι σύμφυτη με την ύπαρξή της, τρέφεται και αναπαράγεται απ' αυτήν. Και που θα συνεχίζει να υπάρχει ώσπου «οι κολασμένοι της Γης» τη στείλουν στον τάφο της ιστορίας, εκεί που πραγματικά ανήκει, για να ζήσουν τα παιδιά σ' έναν κόσμο που θα 'ναι ολόκληρος δικός τους.








Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με διαστάσεις επιδημίας η γυναικεία κακοποίηση! ή Με ένα ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας (2023-06-10 00:00:00.0)
«Σχέδια» και ευχολόγια για να κρύψουν το κοινωνικό έδαφος και την πολιτική που αφήνουν τα παιδιά εκτεθειμένα στην κακοποίηση (2022-11-03 00:00:00.0)
Ο κόμπος στο στομάχι να γίνει γροθιά στο σύστημα που γεννά τέρατα και αφήνει απροστάτευτα τα παιδιά (2022-10-15 00:00:00.0)
Εκατομμύρια παιδιά στην αναγκαστική βιοπάλη (2019-06-13 00:00:00.0)
Παιδιά και έφηβοι πρόσφυγες θύματα του trafficking (2019-04-10 00:00:00.0)
Ενα στα τέσσερα παιδιά δουλεύει (1996-12-12 00:00:00.0)