Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδιά και έφηβοι πρόσφυγες θύματα του trafficking

Εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο από 127 χώρες του κόσμου πέφτουν θύματα του trafficking, με σκοπό την εξώθησή τους στην πορνεία ή στη μαύρη εργασία σε 137 χώρες.

Στη χώρα μας, το ένα από τα τρία άτομα που είναι θύματα σεξουαλικού trafficking είναι παιδί ή εφηβικής ηλικίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 76% των σεξουαλικών συναλλαγών με ανήλικα κορίτσια αρχίζει μέσω του ίντερνετ και τελικά αυτά τα παιδιά και οι έφηβοι καταλήγουν στο trafficking. Η UNICEF αναφέρει ότι δύο εκατομμύρια παιδιά ετησίως εξαναγκάζονται στην πορνεία.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας στη Θεσσαλονίκη. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια ενδιάμεση χώρα, αλλά χώρα προορισμού. Μιλάμε για τους πρόσφυγες από τον Νότο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

«Θα έχετε ακούσει και από ιδρύματα στην Ελλάδα ότι μυστηριωδώς εξαφανίστηκαν παιδιά και έφηβοι και δεν βρέθηκαν. Βεβαίως μπορούμε να υποθέσουμε πού κατέληξαν. Το Προσφυγικό σήμερα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί εκτός των άλλων τα παιδιά και οι έφηβοι πέφτουν θύματα κακοποίησης. Υπάρχουν πολλά ασυνόδευτα παιδιά και συχνά οι "κηδεμόνες" τους είναι προαγωγοί», σημειώθηκε κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι το trafficking είναι προσοδοφόρο, καθώς αυτοί που «πωλούν» παιδιά και εφήβους κερδίζουν πιο πολλά χρήματα από αυτούς που πωλούν όπλα. Είναι επίσης εγκληματική δραστηριότητα «χαμηλού κινδύνου», τα στοιχεία είναι ανεπαρκή, οι συλλήψεις λίγες και πιθανώς ανεπαρκείς οι χειρισμοί από τις υπηρεσίες.

Οι επιπτώσεις είναι εξαιρετικά σοβαρές για τη σωματική, τη σεξουαλική και την ψυχική υγεία των θυμάτων, παιδιών και εφήβων. Από την άλλη, η ενημέρωση του κοινού είναι ανεπαρκής, όπως ανεπαρκής είναι και η εκπαίδευση στις υπηρεσίες, τα θύματα στιγματίζονται και υπάρχει ανάγκη για σταθερή ψυχοκοινωνική στήριξή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ