Διαγκωνισμών συνέχεια...
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001

Associated Press

Αντιπολεμική διαδήλωση στη Βοστόνη
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΡΑ ΜΠΟΡΑ - ΡΩΜΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΣΑΒΑΡ -ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μπορεί η υφήλιος ακόμη να απασχολείται, τεχνηέντως, για την τύχη του πλέον καταζητούμενου Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά και των υπολοίπων μαχητών της Αλ Κάιντα που παραμένουν άφαντοι και δημιουργούν έτσι τις καλύτερες προϋποθέσεις για μία διάχυση του πολέμου και σε άλλες χώρες που θεωρούνται αρωγοί, ωστόσο εντός του Αφγανιστάν, το κέντρο βάρους έχει πια μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν από τα βουνά Τόρα Μπόρα. Στην Καμπούλ, όπου αναμένεται στις 22 Δεκέμβρη να ορκιστεί η προσωρινή και μεταβατική κυβέρνηση υπό τον φιλομοναρχικό Χαμίντ Καρζάι αλλά και να είναι η έδρα της πολυεθνικής δύναμης, της οποίας θα ηγούνται οι Βρετανοί. Τα προβλήματα όμως, και κυρίως οι διαγκωνισμοί, δεν είναι πια δυνατόν να αποκρυβούν.

Κατ' αρχήν στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την αποστολή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και οι μεγάλες δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας εμφανίστηκαν χτες αισιόδοξες και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουν σύντομα τις διαφορές τους, σχετικά με την αποστολή, τους στόχους και τη σύνθεσή της, προκειμένου να κατορθώσουν να ψηφίσουν, σήμερα, την αντίστοιχη απόφαση με την οποία θα εντέλλεται η ανάπτυξή της στην Καμπούλ. Η κυριότερη διαφωνία έγκειται στον καθορισμό του ρόλου της δύναμης: θα πρέπει, κοντολογίς, να περιοριστεί στη φύλαξη των κυβερνητικών κτιρίων, όπως αξιώνει η Βόρεια Συμμαχία; `Η θα πρέπει τα καθήκοντά της να επεκταθούν και στην προστασία των ανθρωπιστικών οχηματοπομπών στις επαρχίες ή μήπως μόνη και αποκλειστική της αποστολή να είναι η ασφάλεια της Καμπούλ και του αεροδρομίου του Μπαγκράμ, όπως επιθυμούν η Γαλλία και η Γερμανία;

Κόντρες;

Πάντως, οι πρώτες δυνάμεις του βρετανικού στρατού αναμένεται να αφιχθούν στην Καμπούλ το Σάββατο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μάλιστα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν προχώρησε χτες και ένα βήμα παραπάνω. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αντιπροσώπων από 21 χώρες, που εν δυνάμει θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη, τόνισε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να ηγηθεί της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν και διευκρίνισε ότι επισήμως η Βρετανία πρότεινε στα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβει τη διοίκηση της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης για ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών. Τέλος, ο Χουν πρόσθεσε πως η πολυεθνική δύναμη θα αποτελείται «από 3.000 έως 5.000» στρατιώτες, διευκρινίζοντας πως η Βρετανία θα συμμετέχει με 1.500 άντρες και ότι «επικεφαλής της δύναμης αυτή θα είναι ο Βρετανός στρατηγός Τζον Μακόλ».

«Μη μας εγκαταλείπετε»...

Οσον αφορά και πάλι στη σύνθεση, αλλά και τη δύναμη της πολυεθνικής δύναμης, που ονομάζεται ISAF, αυτή θα εξαρτηθεί από τη «στρατιωτική τεχνική συμφωνία» (MTA), η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από τη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Καρζάι.

Αλλά ο άνθρωπος που θα πρέπει να συνυπογράψει την απόφαση για την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης, αλλά και να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης που θα ορκιστεί το Σάββατο, δε βρίσκεται στο Αφγανιστάν... αλλά παραμένει ακόμη στη Ρώμη. Στη Ρώμη, που συναντήθηκε με τον πρώην μονάρχη Ζάχερ Σαχ και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να μην εγκαταλείψει τη χώρα του, όταν θα έχουν τερματιστεί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και ο Λάντεν θα έχει παραδοθεί στη διεθνή δικαιοσύνη, εάν συλληφθεί. Αναφερόμενος στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι θα μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα «μόλις διασφαλίσουμε την προστασία των συνόρων μας, της χώρας μας και της κυβέρνησης που θα έχει εκλέξει ο αφγανικός λαός» και τέλος ο Χαμίντ Καρζάι δεσμεύτηκε για την παράδοση όλων των Αράβων μαχητών στη διεθνή δικαιοσύνη.

Να παραδοθούν... αλλά πρώτα πρέπει να βρεθούν και αφού βρεθούν να μπορούν να κρατηθούν. Μέχρι στιγμής, η υπόθεση αυτή έχει αποδειχθεί σχετικώς δύσκολη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χτεσινό συμβάν, όπου αιχμάλωτοι μαχητές της Αλ Κάιντα που τους μετέφεραν σε φυλακή άνδρες του πακιστανικού στρατού και παραστρατιωτικοί φρουροί άρπαξαν τα όπλα και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 νεκροί. Οπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν, ο πακιστανικός στρατός και οι παραστρατιωτικοί φρουροί μετέφεραν συνολικά 156 αιχμαλώτους - κυρίως Αραβες στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από την Υεμένη που είχαν εγκαταλείψει την ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα και συνελήφθησαν από πακιστανικές περιπόλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι απώλειες προκαλούν γκρίνια (2006-11-02 00:00:00.0)
Διαδήλωση κατά της αμερικανικής κατοχής (2003-05-07 00:00:00.0)
Τραυματισμός Αμερικανών πεζοναυτών (2002-12-18 00:00:00.0)
Μπαράζ συλλήψεων με άλλοθι φήμες για «πραξικόπημα» (2002-04-06 00:00:00.0)
«Επιφυλακτικός» ο Μπλερ προ των αιτημάτων Καρζάι (2002-02-01 00:00:00.0)
Ενταση για βομβαρδισμούς και Ομάρ (2002-01-05 00:00:00.0)