Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενταση για βομβαρδισμούς και Ομάρ

ΚΑΜΠΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κοντά στη σύλληψη του πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, φαίνεται να είναι οι αμερικανικές δυνάμεις, που συνεργάζονται με Αφγανούς μαχητές, αν και το ζήτημα αυτό μάλλον έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των Αφγανών και των Αμερικανών αξιωματούχων. Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών ανεβαίνει και άλλο από τη συνέχιση των βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC αλλά και το «Ρόιτερς», μεταξύ των Αφγανών πολέμαρχων έχει αρχίσει να αυξάνεται το αντιαμερικανικό αίσθημα εξαιτίας της συνέχισης των βομβαρδισμών, που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμμένουν να συνεχίζουν, αφού «εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες αντίστασης», σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ρικ Τόμας.

Το ζήτημα της συνέχισης των βομβαρδισμών έχει τεθεί και στην περίπτωση της παράδοσης του πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, αφού θεωρήθηκε όρος για την παράδοση. Αυτό προκάλεσε την οργή της Ουάσιγκτον, καθώς οι πληροφορίες ήθελαν τον Ομάρ να βρίσκεται στα χέρια των Αφγανών. Ομως, χτες, ο επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε στο ABC ότι ο Ομάρ δεν έχει συλληφθεί, και πρόσθεσε ότι εάν αυτό γίνει τότε θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση του μουλά Ομάρ συνεχίζονταν έως το πρωί της Παρασκευής ανάμεσα στους απεσταλμένους των τοπικών προεστών στο νότιο Αφγανιστάν και έναν στρατιωτικό διοικητή των Ταλιμπάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης της Καμπούλ. Αφγανοί στρατιώτες, με την υποστήριξη Αμερικανών κομάντος, έχουν ήδη περικυκλώσει ένα χωριό στην περιοχή Μπαγκράν στην επαρχία Χελμάντ, όπου πιστεύεται ότι ο μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ έχει καταφύγει. Οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν έρευνες από πόρτα σε πόρτα για τον εντοπισμό του.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί με Β 52, εναντίον κτιρίων και εγκαταστάσεων που πιστεύεται ότι ανήκουν στην «Αλ Κάιντα». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Πενταγώνου ότι η κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχει τελειώσει. «Είναι θετικό για όλον τον κόσμο ότι αυτή η χώρα δεν υποθάλπει πλέον τρομοκράτες», πρόσθεσε.

Τέλος, συμφωνία υπογράφτηκε χτες στην Καμπούλ, όπου προβλέπεται ότι η αποστολή της «Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας στο Αφγανιστάν» (ISAF) μπορεί να παραταθεί πέραν της αρχικής της εντολής για έξι μήνες, όπως δήλωσε ο διοικητής της ISAF, Βρετανός στρατηγός Τζον Μακ Κολ. Η συμφωνία για την ανάπτυξη της δύναμης αυτής στο Αφγανιστάν υπογράφτηκε επισήμως στην Καμπούλ από τον Αφγανό υπουργό Εσωτερικών, Γιούνις Κανούνι, και το Βρετανό διοικητή της δύναμης, στρατηγό Τζον Μακ Κολ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ