ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με σχέδιο, πείσμα και μεράκι για να ολοκληρωθεί το νέο «σπίτι» του Κόμματος στη Χαλκίδα

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο «εργοτάξιο» και μίλησε με μέλη των συνεργείων, που προσφέρουν καθημερινά εθελοντική εργασία

Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020

Το σχέδιο των νέων γραφείων
Με μεγάλη εθελοντική προσφορά από μέλη και φίλους του Κόμματος, σε «κόκκινα μεροκάματα» και στην κάλυψη κάθε ανάγκης, προχωρούν οι εργασίες για τη διαμόρφωση των νέων γραφείων του ΚΚΕ στη Χαλκίδα, που θα φέρουν το όνομα «Καπετάν Ανάποδος», στη μνήμη του καπετάνιου του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, Θύμιου Καψή.

Μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που επέδρασαν και στην πορεία των εργασιών, οι ρυθμοί εντείνονται. Καθημερινά, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ «ρίχνονται στη μάχη» προκειμένου να ολοκληρωθεί το νέο «σπίτι» του Κόμματος και της ΚΝΕ στη Χαλκίδα.

Το κτίριο θα στεγάσει την Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, τις τοπικές Κομματικές Οργανώσεις Εύβοιας και Θήβας - Οινοφύτων, αλλά και τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, κάνοντας πραγματικότητα έναν στόχο πολλών χρόνων, την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων. Το έναυσμα γι' αυτήν την προσπάθεια δόθηκε από τη σημαντική προσφορά της αδερφής του «Καπετάν Ανάποδου», Ευσταθίας Καψή, που έβαλε το πρώτο μεγάλο «λιθαράκι».

Μια μεγάλη προσπάθεια

Για το δύσκολο έργο της οργάνωσης και συντονισμού των εργασιών, ώστε το συντομότερο δυνατόν να είναι όλα έτοιμα, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στο «εργοτάξιο», μαζί με τα συνεργεία των εθελοντών, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Πότε με το στιλό και το χαρτί στο χέρι, καταγράφοντας τις ανάγκες που παρουσιάζονται, τις εργασίες που έγιναν, αλλά και καθετί που θα φανεί χρήσιμο, πότε με το τηλέφωνο για συνεννοήσεις και τη ρύθμιση κάθε λεπτομέρειας, αλλά και βοηθώντας στα μερεμέτια και τις εργασίες που απαιτούνται.

Συνεργείο την ώρα της δουλειάς
Μας λέει χαρακτηριστικά: «Εχει αναπτυχθεί ένα κλίμα εθελοντικής προσφοράς σε μέλη και φίλους του Κόμματος, σε απογόνους παλιών αγωνιστών, τόσο από την περιοχή της Χαλκίδας και της Εύβοιας όσο και από άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα, συγκινητική είναι η συχνή επίσκεψη απογόνων αγωνιστών για να δουν την εξέλιξη των εργασιών.

Μέχρι στιγμής δεκάδες σύντροφοι και φίλοι έχουν προσφέρει "κόκκινα μεροκάματα" για την υλοποίηση διαφόρων εργασιών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά συντρόφων της ΚΝΕ, αλλά και συντρόφων οικοδόμων που ήρθαν για να βοηθήσουν από διάφορες περιοχές, τη Λιβαδειά, τη Ναύπακτο, όπως οι Τάκης και Νίκος Μπίμπας, που εργάστηκαν στις γυψοσανίδες, ακόμα και από την Αθήνα».

Και προσθέτει: «Οι ανάγκες δεν σταματούν, υπάρχει ακόμη πάρα πολλή δουλειά να γίνει. Το παράδειγμα των συντρόφων και των φίλων του Κόμματος μπορεί να βρει μιμητές και θα βρει. Απομένουν ακόμη πολλές εργασίες να γίνουν, χρειάζονται ακόμη πολλά υλικά που θα πρέπει να συγκεντρωθούν. Η τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα και επέτρεψε να ξεκινήσουμε τις εργασίες, είναι μια μεγάλη εμπειρία που μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε ακόμα περισσότεροι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, με το κουπόνι της οικονομικής ενίσχυσης στο χέρι, με την εθελοντική εργασία, με την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και η μετεγκατάσταση των Οργανώσεων το αμέσως επόμενο διάστημα».

Το χρέος εκπληρώνεται

Από τους πρώτους που έσπευσαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία ήταν οι σύντροφοι οικοδόμοι από τη Λιβαδειά, Γιώργος Πελέκης και Ηλίας Καλιαντάσης. «Το να προσφέρουμε με την εθελοντική μας εργασία στη διαμόρφωση και ολοκλήρωση των νέων γραφείων του Κόμματος δεν είναι απλώς ένα κομματικό καθήκον. Είναι χρέος απέναντι στους παλιούς αγωνιστές, όπως ο "Καπετάν Ανάποδος", αλλά και απέναντι στις νέες γενιές των κομμουνιστών», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Πελέκης.

«Η εθελοντική προσφορά, τόσο η δική μου όσο και των υπόλοιπων συντρόφων που έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα στις εργασίες των γραφείων, αποτελεί μονάχα μια μικρή βοήθεια στο Κόμμα, ώστε με τη σειρά του να μπορεί κι αυτό να βοηθήσει ολόκληρη την εργατική τάξη, όπως κάνει δεκαετίες τώρα. Ταυτόχρονα, είναι κάτι το φυσιολογικό για μας τους κομμουνιστές, είναι το παράδειγμα που θα πρέπει να δίνουμε, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση και ο όρος για τη νέα κοινωνία που οραματιζόμαστε», τονίζει ο Μπάμπης Ευταξίας, επίσης από την ΚΟ Λιβαδειάς, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για τις εργασίες στο κομμάτι των υδραυλικών, μαζί με τον Θανάση Παπουτσή από το Αλιβέρι.

Ενα μεγάλο μέρος των εργασιών έχουν αναλάβει και τα μέλη της ΚΝΕ. Με τον ενθουσιασμό της νιότης, δίνουν ανά ομάδες καθημερινά το «παρών» στο χώρο, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια, αλλά αποκτώντας και γνώσεις πάνω σε αντικείμενα δουλειάς άγνωστα για τους περισσότερους.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς, τα μέλη της ΚΝΕ, να συνεισφέρουμε με την εθελοντική μας εργασία, στο πλευρό του Κόμματος, για τη δημιουργία των νέων μας γραφείων στη Χαλκίδα. Είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την υλοποίηση αυτής της ηθικής δέσμευσης που έδωσε το Κόμμα μας σε παλιούς συντρόφους αγωνιστές, αλλά και στους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ενίσχυσαν και συνεχίζουν να ενισχύουν αυτή την προσπάθεια», δηλώνει ο Φραντζέσκος Βεντούρης, στέλεχος της ΚΝΕ.

Και προσθέτει: «Αυτό θα είναι το νέο μας σπίτι, εδώ που θα μαζευόμαστε και θα συζητάμε, θα σχεδιάζουμε τη δράση και την παρέμβασή μας. Γι' αυτό και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, μαζί με τους μεγαλύτερους συντρόφους, τεχνίτες και μη. Μαθαίνουμε απ' αυτούς, όχι μόνο πάνω στο κομμάτι της δουλειάς που πρέπει να γίνει, αλλά και πώς να βάζουμε μεγάλους στόχους και με τη συλλογική προσπάθεια να τα καταφέρνουμε».

«Ψυχή» των εργασιών είναι η συντρόφισσα Βάσω Τούσσα. Δεν χρειάστηκαν περισσότερες από μια - δυο επισκέψεις στο γιαπί των νέων γραφείων για να «αναλάβει δράση». Γρήγορα έγινε κάτι σαν «υπεύθυνη επιμελητείας», έχοντας τη στήριξη της Ασημίνας Καραμπέτσου, μέλους της Επιτροπής Περιοχής. Από ένα πιάτο μαγειρευτό φαγητό στους μάστορες και τους βοηθούς, μέχρι ένα σαπούνι για να πλένουν τα χέρια τους, οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει, έγινε μέλημά της.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η όλη προσπάθεια και η εθελοντική προσφορά έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της γειτονιάς, που παρά την όχληση των εργασιών ρωτούν συνεχώς για την πορεία των έργων και πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία των γραφείων. Τέλος, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όσων δουλεύουν στα νέα γραφεία αποτελεί ο Γιώργος Παντελής, συνταξιούχος δημοσιογράφος, ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη» για πολλά χρόνια στην περιοχή, ο οποίος βοηθά στο συντονισμό των εργασιών και όπου αλλού χρειαστεί.

Η μεγάλη σημασία της άμιλλας

Στην ενίσχυση της εθελοντικής προσφοράς, της βοήθειας για την εξασφάλιση των αναγκαίων υλικών, για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, στοιχεία απαραίτητα για την απρόσκοπτη δράση του, αλλά και για την ολοκλήρωση των εργασιών στα νέα γραφεία, συμβάλλει αποφασιστικά το κλίμα της άμιλλας που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις Κομματικές Οργανώσεις της Εύβοιας.

Η Γεωργία Πύθουλα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής και του Γραφείου της ΤΕ Εύβοιας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι απαιτητικοί στόχοι συνοδεύονται από την ανάπτυξη της άμιλλας ως κομμουνιστικού στοιχείου και ηθικού κινήτρου για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς και τη μεγαλύτερη συμβολή όλων των ΚΟΒ στην επίτευξη του κοινού σκοπού. Στα οικονομικά "κλεισίματα", κάθε Δευτέρα, τα "πειράγματα" δεν λείπουν ανάμεσα στις ΚΟΒ που έχουν προκηρύξει άμιλλα μεταξύ τους.

Στα κριτήρια της άμιλλας, εκτός από την κάλυψη των στόχων, τη συμβολή κάθε κομμουνιστή με την κομματική συνδρομή και την οικονομική ενίσχυση από φίλους του Κόμματος και εργαζόμενους, λαϊκούς ανθρώπους που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα με το Κόμμα αλλά αναγνωρίζουν την πρωτοπόρα συμβολή του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και ενισχύουν και οικονομικά το Κόμμα, έχει τεθεί και το εξής κριτήριο, που θα προσμετρηθεί στα τελικά αποτελέσματα: Η εθελοντική προσφορά και συμβολή κάθε ΚΟΒ στις εργασίες στα νέα μας γραφεία με κάθε τρόπο. Ηδη τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Είμαστε λίγο πριν να κόψουμε το νήμα ενός πολύ μεγάλου στόχου που έχουμε θέσει και είμαστε βέβαιοι ότι θα το πετύχουμε!».

Συνεχίζεται η πλατιά πολιτική εξόρμηση

Την ίδια περίοδο οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή συνεχίζουν την πολιτική εξόρμηση, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Μαζί με το τετρασέλιδο φυλλάδιο του Κόμματος, που έχει τίτλο «Μένουμε δυνατοί! Για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους», διακινούν και την ανακοίνωση - κάλεσμα της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος και την ολοκλήρωση των εργασιών στα νέα γραφεία.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Βάζουμε τα δυνατά μας, όλες οι εργασίες να ολοκληρωθούν, για να γίνει πολύ γρήγορα η εγκατάσταση στα νέα μας γραφεία... Η λειτουργία τους μπορεί από πολλές απόψεις να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, το μέσο για μια ζωντανή, πλατιά, ουσιαστική επικοινωνία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η προσπάθεια για την ολοκλήρωσή τους θα αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην πορεία της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής ισχυροποίησης του Κόμματος στην περιοχή μας. Η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους δραστήριους οπαδούς μας, όλους αυτούς που συναντηθήκαμε στους καθημερινούς αγώνες, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και σε αυτή την υπόθεση».


Γ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τις μεγάλες δυνατότητες φανερώνει η μέχρι τώρα κάλυψη του πλάνου (2023-11-18 00:00:00.0)
Εγκαινίασε γραφεία του Κόμματος στην Αμαλιάδα (2023-01-17 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η μάχη - στο 69,5% η κάλυψη του πλάνου (2020-12-16 00:00:00.0)
Αρχισαν οι προετοιμασίες του χώρου στη Θεσσαλονίκη (2019-08-27 00:00:00.0)
Στο 25,49% το πανελλαδικό πλάνο με το πρώτο «κλείσιμο» (2017-11-01 00:00:00.0)
Στη μάχη με αποφασιστικότητα και η ΚΝΕ (2015-12-24 00:00:00.0)