ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμη να κάνει «ό,τι χρειαστεί»
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Περαιτέρω όξυνση του ιμπεριαλιστικού παζαριού έδειξε και η συνάντηση που είχε ο Γερμανός ΥΠΕΞ χτες στην Αγκυρα, όπου τον υποδέχτηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μάας μίλησε και εκεί για το «πολύ κρίσιμο σημείο» στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και ξεκαθαρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες προσδοκούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρύτερο γεωπολιτικό παζάρι που «χοντραίνει» σε Βόρεια Αφρική - Ανατολική Μεσόγειο - Μέση Ανατολή, επανέλαβε δίπλα στον Τούρκο ομόλογό του: «Ακούω ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για διάλογο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία. Η Γερμανία είναι έτοιμη να τον υποστηρίξει, ώστε να γίνει μέσα σε μία εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές ακόμη και οι απευθείας συνομιλίες και να εξασφαλιστούν αποτελέσματα».

Από τη μεριά της Τουρκίας, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε στην κοινή συνέντευξη με τον Μάας ότι «ζητήσαμε έναν δίκαιο διαμοιρασμό, αντί του αποκλεισμού της Τουρκίας» και ότι «εμείς δεν θα επιτρέψουμε να καθορίζει η Ελλάδα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», καλώντας την Αθήνα «να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο» αλλά και σημειώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο και για δίκαιο διαμοιρασμό αλλά κανένας να μη βάζει προϋποθέσεις στην Τουρκία».

Επέκρινε την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ότι «δεν σέβεται τις ειλικρινείς προσπάθειες της Γερμανίας» και ότι «δική μας προσδοκία από την ΕΕ είναι μία ειλικρινής διαμεσολάβηση», συμπληρώνοντας ότι «αν κάνετε λάθος βήματα, αυτήν τη φορά δεν θα είναι ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί (σ.σ. θα απαντήσουμε διαφορετικά)... Δεν μπορούν να μας λένε "εσείς σταματήστε" και οι άλλοι να συνεχίζουν».

Μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να διαμαρτυρηθεί πάλι γιατί η Ελλάδα δεν αφήνει «τους μουσουλμάνους να αποκαλούνται Τούρκοι».

Αλλωστε, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας στη «Χουριέτ», είπε ότι «η Τουρκία δεν δίνει σημασία στις απειλές και στις κυρώσεις που θα έρθουν από την Ελλάδα ή από άλλη χώρα». Οσον αφορά το παρασκήνιο για την επανάληψη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών είπε: «Είχαμε φέρει σε καλό σημείο το θέμα με την Ελλάδα. Ομως, μόλις θα κάναμε την ανακοίνωση για διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Ελλάδα ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Αίγυπτο και τορπίλισε όλη τη διαδικασία. Εκεί προέκυψε μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης...».

Με επίκεντρο τη «συνολική σχέση με την Τουρκία»

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο νωρίτερα, ενόψει και της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στα τέλη της βδομάδας, αξιωματούχος της ΕΕ υπενθύμισε (ανώνυμα) στα ΜΜΕ ότι ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, «έχει ως πρώτη του προτεραιότητα την άμεση αποκλιμάκωση μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης» και αφού μίλησε για μια «πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ότι «ο στόχος του ύπατου εκπροσώπου είναι να θέσει στο τραπέζι όλες τις επιλογές που υπάρχουν για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ». Απαντώντας δε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι επιλογές είναι κάτι πολύ ευρύτερο από απλώς και μόνο κυρώσεις (...) Ορισμένες επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν κυρώσεις, υπό την έννοια ότι πρόκειται για περιοριστικά μέτρα...». Ξεκαθάρισε δε ότι η σχέση με την Τουρκία αποτελεί για την ιμπεριαλιστική ένωση ένα εργαλείο προώθησης ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών, υπογραμμίζοντας: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σχέση με την Τουρκία συνολικά. Να έχουμε την πλήρη εικόνα. Μεταναστευτικό, Λιβύη, Συρία. Ολα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «αν η Τουρκία σταματήσει την παράνομη δράση της, τότε ανοίγει ένα νέο, ευρύ πεδίο για διάλογο και διαπραγμάτευση».

Στην «περισσότερη παρουσία» που η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει στην περιοχή αναφέρθηκε και η πρέσβειρα της Γαλλίας στη Λευκωσία, Ιζαμπέλ Ντιμόν, η οποία μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον Κύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι «(η Μεσόγειος) είναι περιοχή εντάσεων και γι' αυτό πρέπει η ΕΕ να έχει περισσότερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την ειρήνη». Πρόσθεσε ότι «μας απασχολεί το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στην περιοχή». Η Ντιμόν συναντήθηκε και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι «ευχή μας είναι και ο πλούτος του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο να μπορέσει να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο στο πλαίσιο ενός διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποπλέει σήμερα το μεγαλύτερο τουρκικό γεωτρύπανο (2022-08-09 00:00:00.0)
Προτάσσουν τη «διατλαντική ασφάλεια» και τους «εποικοδομητικούς δεσμούς» με την Τουρκία (2021-02-04 00:00:00.0)
Επαφές για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό σε πλαίσιο ΝΑΤΟ (2021-02-03 00:00:00.0)
Προς αναζήτηση «αμοιβαίας κατανόησης» και «θετικής ατζέντας» (2021-01-22 00:00:00.0)
ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ «σφραγίζουν» τις επικίνδυνες διευθετήσεις με την «στρατηγική εταίρο» Τουρκία (2020-08-28 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές πιέσεις για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (2019-08-06 00:00:00.0)