Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αποπλέει σήμερα το μεγαλύτερο τουρκικό γεωτρύπανο

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα προς τα πού θα κατευθυνθεί

Το τουρκικό γεωτρύπανο
Το τουρκικό γεωτρύπανο
Εν μέσω απειλών και «προειδοποιήσεων» προς την ελληνική και την κυπριακή πλευρά, με την Τουρκία να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσα στο ΝΑΤΟ, αποπλέει σήμερα από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», το τέταρτο και μεγαλύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, όπως επιβεβαίωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Διπλωματίας, χωρίς να δώσει στοιχεία για τη διαδρομή του.

Αναφέρθηκε δε στην ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα από την Τουρκία κάνοντας λόγο για «το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας».

Πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για τη σταθερότητα στις περιοχές του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Μέχρι χτες το επικρατέστερο σενάριο ήθελε το τουρκικό γεωτρύπανο να προχωράει σε μια «πρόκληση» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Αν το γεωτρύπανο παραμείνει ανάμεσα στη Μερσίνα και τις βόρειες ακτές της Κύπρου, εκτός δηλαδή αδειοδοτημένων «οικοπέδων» της κυπριακής ΑΟΖ, θα είναι το πιο «ανώδυνο σενάριο».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα θέλει στο Αιγαίο «σταθερή ειρήνη και επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους», αλλά «στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση».

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «Ελληνες και Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν 9 φορές πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας», αλλά «τους αποτρέψαμε».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Αγκυρα έχει ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι νησιά στο Αιγαίο που είναι πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας εξοπλίζονται συνεχώς και «θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε επί του θέματος».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε ότι αν η διαδικασία περάσει σε φάση διαπραγματεύσεων, αυτές θα πρέπει να γίνουν μεταξύ δύο κρατών (ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά), ενώ υποστήριξε πως αν υπάρξει «συμβιβασμός μεταξύ των δύο κρατών, τότε θα λυθούν τα μισά προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου».

«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας», σχετικά με τη «χερσαία, τη γαλάζια και την εναέρια πατρίδα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, Ομ. Τσελίκ, αναφερόμενος στη νέα αποστολή του γεωτρύπανου και υποστήριξε πως όταν η Τουρκία αρχίζει έρευνες, η Ελλάδα «αμέσως ξεκινά τις προκλήσεις».

Ενεργειακά σχέδια συνεκμετάλλευσης προωθεί η ΕΕ

Σε σχέση με τα Ενεργειακά, η ΕΕ παρεμβαίνει για λογαριασμό ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, διατυπώνοντας «προτάσεις», που στρώνουν το έδαφος στις τουρκικές επιδιώξεις για συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση του φυσικού αερίου. Εξάλλου, και το θέμα για τοποθέτηση ανεμογεννητριών έχει συζητηθεί στο παρελθόν.

Η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, παραπέμπει σε μια λύση χωρίς λύση του Κυπριακού. «Μια συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, για παράδειγμα σε σχέση με τον διαμοιρασμό του ηλεκτρισμού που θα παράγεται μέσω FSRU (σ.σ. πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης), θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαχείριση της Ενέργειας στην Κύπρο και για το πώς μπορεί καλύτερα να διασυνδεθεί η Κύπρος με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ