Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια μαρτυρία για το Νοσοκομείο του ΔΣΕ

Η Ευανθία Ζωίδη, μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού, ήταν υπολοχαγός Υγειονομικού και στη διάρκεια της εποποιίας του ΔΣΕ βρέθηκε στο Νοσοκομείο στην Ασπρη Πέτρα του Γράμμου, που είχε στηθεί με απίστευτους κόπους, θυσίες και αυταπάρνηση, για τη νοσηλεία των τραυματισμένων μαχητών του.

Συγκλονιστική μαρτυρία για το Νοσοκομείο του ΔΣΕ και τη λειτουργία του έχει δώσει μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού, «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος»:

«Οργάνωσαν και έφτιαξαν νοσοκομείο στο δάσος του Γράμμου, στο πιο πυκνό δάσος, στα πεύκα και στα έλατα μέσα, που ήταν θάλαμοι, κανονικούς θαλάμους είχαν χτίσει, από κορμούς πεύκων. Μέσα είχαν βάλει κρεβάτια ξύλινα, και στρώματα είχε, στρώματα από φύλλα και κλαδιά μικρά από έλατα. Λοιπόν, εκεί ο θάλαμος είχε κι ένα αμπρί, ένα αμπρί - καταφύγιο, γιατί μπορούσαν να μας ανακαλύψουν εκεί και να μας κάνουν ζημιά. Εκεί βρήκαμε τους θαλάμους, είχαν χειρουργείο, κανονικό χειρουργείο με πέντε χειρουργικά κρεβάτια, είχαν φαρμακείο κανονικό, τον μπάρμπα-Λια τον λέγαμε, κανονικό φαρμακείο που μας εφοδίαζε με φάρμακα και με άλλα, γάζες, επιδέσμους....».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ