ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΕ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ΜΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Η ευθύνη για τις εξελίξεις βαραίνει την κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες των δομών

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων

Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020

Eurokinissi

Τα μαζικά κρούσματα σε γηροκομείο στο Μαρούσι αποτελούν μία ακόμα απόδειξη για το πόσο αθωράκιστες είναι οι δομές Πρόνοιας
«Ακέραιη η ευθύνη στην κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες και διοικητές των Ιδρυμάτων για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και για τα θύματα στα γηροκομεία και στις δομές Πρόνοιας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), σχολιάζοντας τις αρνητικές εξελίξεις σε δομές που απευθύνονται σε ευπαθείς ομάδες, μεταξύ άλλων με τα τωρινά κρούσματα κορονοϊού και τους θανάτους σε γηροκομεία, όπως και τους τουλάχιστον 13 νεκρούς νεφροπαθείς σε κλινική στην πρώτη φάση της πανδημίας.

«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει», τονίζει η ΣΕΑΑΝ, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση αρνιόταν να συζητήσει και να υλοποιήσει τα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος και των ταξικών συνδικάτων.

Μετά από 6 μήνες πανδημίας, επισημαίνει, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση, εξακολουθεί να «αρνείται να πάρει ολόπλευρα την κρατική ευθύνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών».

«Οι συνθήκες συγχρωτισμού σε αυτές τις δομές», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ, «σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα των περιθαλπόμενων να αυτοεξυπηρετηθούν, άρα και να τηρήσουν τους όρους υγιεινής τα καθιστούν υγειονομικές βόμβες», για αυτό και απαιτούνται συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα. «Τα προβλήματα» προσθέτει, «μεγεθύνονται με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της στήριξης της κερδοφορίας, με ελάχιστο προσωπικό, ανειδίκευτο στις περισσότερες των περιπτώσεων, στοίβαγμα ανθρώπων σε θαλάμους, τμήματα και κτίρια, έλλειψη και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας».

Κάλεσμα πάλης για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η ΣΕΑΑΝ επαναφέρει τα συγκεκριμένα αιτήματα που είχε καταθέσει στο υπουργείο Υγείας ήδη από τις 7 Μάρτη για τα προνοιακά ιδρύματα, τα οποία έχει θέσει και με μια σειρά από αγωνιστικές παρεμβάσεις στο διάστημα που μεσολάβησε.

Μεταξύ άλλων, η ΣΕΑΑΝ απαιτεί:

«Η κυβέρνηση συνειδητά κώφευε σε αυτές τις προτάσεις» και δεν αξιοποίησε το χρόνο από το πρώτο κύμα της πανδημίας, καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

«Γι' αυτό καλούμε τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες, τις οικογένειες των περιθαλπόμενων σε αυτά τα ιδρύματα, με βάση και αυτήν τη πείρα και τη γνώση, να κάνουν δική τους υπόθεση τη στράτευση στον αγώνα με βάση το παραπάνω πλαίσιο και γενικότερα τις διεκδικήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος», τονίζει η ΣΕΑΑΝ, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και στη πλατιά σύσκεψη σωματείων της Αττικής στις 16 Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ απολύσεων των επικουρικών που τις κρατάνε όρθιες (2021-03-31 00:00:00.0)
Με το ΚΚΕ ενάντια στο σάπιο σύστημα που θεωρεί «κόστος» τις ανάγκες των ΑμεΑ (2020-12-04 00:00:00.0)
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα, που εντάθηκαν μέσα στην πανδημία (2020-12-03 00:00:00.0)
Απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα από τις 26 Μάρτη (2020-10-08 00:00:00.0)
Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τις μονάδες Υγείας και τα γηροκομεία (2020-08-26 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής (2017-10-31 00:00:00.0)