ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ο αγώνας για νερό - κοινωνικό αγαθό αφορά όλο το λαό

Εκδήλωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020

MotionTeam

Από την επιτυχημένη εκδήλωση του ΠΑΜΕ το πρωί του Σαββάτου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΠΑΜΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το πρωί του Σαββάτου, στο πάρκο της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τις τοποθετήσεις αναδείχθηκαν ανάγλυφα τόσο οι πολλές και σημαντικές αντιλαϊκές επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση, όσο και το ότι ο αγώνας για νερό - κοινωνικό αγαθό, που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, είναι αγώνας που αφορά όλο το λαό.

Ο Γιάννης Κουρμούλης, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, αφού αναφέρθηκε στη διεθνή εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού και τις συνέπειες για το λαό, τόνισε ότι η συνδυασμένη ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων κοινωνικών αναγκών μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με το νερό και τις υποδομές του ως λαϊκή περιουσία. Εξήγησε ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε: Η καθολική πρόσβαση στο νερό να είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους. Η επάρκεια στη λαϊκή κατανάλωση με ελεγμένο, ποιοτικό νερό να είναι εξασφαλισμένη. Να αυξηθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής».

Ο Μανώλης Χαρατσής, γγ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, αναφέρθηκε στην πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και επιταχύνεται σήμερα, υλοποιώντας στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου. Η επιτάχυνση αυτή, επισήμανε, συνοδεύεται από μέτρα που διασφαλίζουν την αύξηση της κερδοφορίας, ούτως ώστε να προσελκύσει «ισχυρούς επενδυτές». Στο πλαίσιο αυτό μειώθηκε το προσωπικό, «θέριεψαν» οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, αυξήθηκε το τιμολόγιο για τα λαϊκά νοικοκυριά κ.λπ.


MotionTeam

Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, αναφέρθηκε στην αντίστοιχη πορεία προσαρμογής της ΕΥΑΘ, ώστε να γίνει ελκυστική για τους πολυεθνικούς κολοσσούς που ενδιαφέρονται να τη βάλουν στο χέρι, όπως η γαλλικών συμφερόντων «Suez», που ήδη κατέχει το 5,46%, αλλά και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην προώθηση των περιβόητων Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στις υποδομές ύδρευσης, με πρώην ΔΕΚΟ ύδρευσης να συμμετέχουν σε μεγάλα επενδυτικά σχήματα, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αναστασιάδης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Εφερε ως παράδειγμα το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική, που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Σε μία από τις κοινοπραξίες που διαμορφώνονται θα συμμετέχουν η ΕΥΑΘ με 30%, η «Suez» με 40% και μια κατασκευαστική εταιρεία με εμπειρία σε υδραυλικά έργα, ενώ παρόμοιο ενδιαφέρον έχει δείξει και η ΕΥΔΑΠ.

Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν με ευθύνη των κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης - αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στην προώθηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, με τον μανδύα των κοινωφελών επιχειρήσεων.

Ο Χάρης Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, ανέδειξε ότι το επιχείρημα πως η αύξηση της τιμής του νερού θα οδηγήσει σε... «εξοικονόμηση» και «ορθολογική χρήση» αποτελεί διαστρέβλωση της οικονομικής πραγματικότητας. Αναφερόμενος στην εφαρμογή της ΚΥΑ του υπουργείου Ενέργειας για την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος, τόνισε ότι θα πλήξει κυρίως την αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα τους αγρότες που εξυπηρετούνται από ατομικές αρδευτικές γεωτρήσεις.

Στις επιπτώσεις από την πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού στους αγρότες αναφέρθηκε ο Κοσμάς Στεφανίδης από τον Αγροτικό Σύλλογο Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο Κώστας Αρόγλου, εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Εργαζομένων ΕΥΑΘ, τόνισε ότι η ιστορία της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει αποδείξει περίτρανα όπου εφαρμόστηκε, σε όλο τον κόσμο, ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός βγαίνουν πάντα ζημιωμένοι, με υπέρογκες ανατιμήσεις του κόστους κατανάλωσης, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών, ανύπαρκτες συντηρήσεις και έργα υποδομών, με βασικότερο στοιχείο όλων την πολύ χαμηλή έως και επικίνδυνη πολλές φορές ποιότητα του νερού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για νερό - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα (2023-04-21 00:00:00.0)
Σημεία από τις παρεμβάσεις στην ημερίδα (2013-06-07 00:00:00.0)
Στα νύχια των πολυεθνικών (2009-07-19 00:00:00.0)
Οχι στην ιδιωτικοποίηση (2009-07-15 00:00:00.0)
Τα κέρδη στο... ποτήρι τους! (2007-10-07 00:00:00.0)