Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΝΕΡΟΥ
Τα κέρδη στο... ποτήρι τους!

Το υδατικό πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόβλημα του νερού συνδέεται κυρίως με τα ζητήματα της ιδιοκτησίας, αλλά και της εξουσίας. Εχει να κάνει με το ποιος κατέχει και σε όφελος ποιου διαχειρίζεται κανείς τους υδάτινους πόρους. Στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα και το νερό από φυσικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα και σε μέσο πλουτισμού λίγων πολυεθνικών. Κι αυτό, βέβαια έχει πολυδιάστατες τραγικές συνέπειες: Μόλυνση, πλημμύρες, λειψυδρία. Η αιτία που δημιουργεί τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, που καταστρέφει το περιβάλλον, είναι η ίδια με αυτή που ευθύνεται και για την εμπορευματοποίηση του νερού: Η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σήμερα περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας της κατανάλωσης μολυσμένου νερού. Το μολυσμένο νερό ενοχοποιείται ως κύρια αιτία θανάτου 15 εκατομμυρίων παιδιών, κάτω των 5 ετών. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε μια σειρά χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής κυρίως.

Από τη δεκαετία του 1990 και μετά από σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, 460 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης, ενώ πριν το 1990 ο αριθμός αυτός ανερχόταν στα 51 εκατομμύρια. Υπολογίζεται δε ότι μέχρι το 2015 ο αριθμός θα ανέβει στα 1,16 δισεκατομμύρια.

Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις

Στην παγκόσμια αγορά κυριαρχούν δέκα πολυεθνικές. Οι τέσσερις κολοσσοί είναι οι «Suez RWE», «Vivendi Enviroment», «Thames Water» και «Wessex Water». Στην αγορά των υδάτινων πόρων - που υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε περισσότερα από 400 δισ. δολάρια - κυριαρχούν οι δύο πρώτες εταιρείες, γαλλικής προέλευσης, που μαζί ελέγχουν πάνω από το 70% της αγοράς. Η «Vivendi» δραστηριοποιείται σε 90 χώρες και η «Suez» σε 130. Η «Suez» μάλιστα κατέχει ήδη μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, ενδιαφέρεται για την πλήρη εξαγορά της δεύτερης...

Ειδικοί αναλυτές προβλέπουν ότι περισσότερο από το 75% της ευρωπαϊκής και το 65% της αμερικανικής αγοράς θα ιδιωτικοποιηθούν έως το 2015. Κάτω από την πίεση των πολυεθνικών, η Συνδιάσκεψη του Τόκιο δε δέχτηκε ούτε καν ότι το νερό αποτελεί «ανθρώπινο αγαθό».

Αν και μέχρι σήμερα το 95% των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ολόκληρο τον κόσμο παρέχεται από δημόσιες επιχειρήσεις, εντούτοις οι παραπάνω «γίγαντες» περιμένουν στη... γωνία και επιδιώκουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στις αγορές νερού που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, ανέφερε η εφημερίδα LE MONDE τον Απρίλη του 2005. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι και τα όσα δρομολογούνται στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ, που πολιορκούνται από τις ιδιωτικές πολυεθνικές. Πολιορκητικός κριός σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και η πολιτική τους των ιδιωτικοποιήσεων, που -αν υλοποιηθεί- θα κάνει το λαό να πει το «νερό νεράκι»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ