ΗΠΑ
Προχωράει το νέο πακέτο «διάσωσης της οικονομίας»
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αντιμετώπιση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στις ΗΠΑ - όπου η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης - και η διέξοδος υπέρ του κεφαλαίου επιχειρούνται από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, που σπεύδει να το ενισχύσει με αυτό που ονομάζει «πακέτο διάσωσης της οικονομίας». Από τα 1,9 τρισ. δολάρια το μεγαλύτερο μέρος πάει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, ενώ προβλέπονται και κάποια επιδόματα - ψίχουλα με ημερομηνία λήξης για τους εργαζόμενους, που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» στο όνομα της ανάκαμψης.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε πως οι ΗΠΑ χρειάζονται «απεγνωσμένα» την ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο για την προώθηση του «πακέτου βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας Covid-19». «Την προηγούμενη χρονιά, η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Με την ανάπτυξη που προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θα χρειαστούν χρόνια για να φτάσει και πάλι η χώρα σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης του εργατικού δυναμικού της», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γέλεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Γερουσίας, κάνοντας αυτό που κάνουν και άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, να παρουσιάζουν ως αιτία της κρίσης την πανδημία.

Στο μεταξύ, η Γέλεν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), με τους επικεφαλής της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC), για να συζητήσουν την κόντρα των λεγόμενων μικροεπενδυτών και κερδοσκοπικών ταμείων (Hedge funds) που διαδραματίστηκε την περασμένη βδομάδα στη Wall Street, με επίκεντρο τις μετοχές της εταιρείας «Gamestop».

Ειδικοί οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι το βάρος της συνάντησης θα πέσει στο ρόλο που διαδραμάτισαν κερδοσκόποι, όπως τα hedge funds, στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η συμμετοχή μικροεπενδυτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει σημειώσει έκρηξη τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο συνδυασμός των lockdown, της μεταβλητότητας της αγοράς και των μέτρων στήριξης της οικονομίας τροφοδότησε διεθνώς «φρενίτιδα» συναλλαγών.

Το ίδιο διάστημα και μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις απελάσεις εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών από τις ΗΠΑ, με επίκληση ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, παρά το πρότερο προεδρικό διάταγμα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε και νέα σειρά διαταγμάτων ειδικά σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό των μελών οικογενειών μεταξύ μεταναστών και τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα. Συνολικά έχει υπογράψει έως τώρα εννιά προεδρικά διατάγματα που αφορούν σε 11.000.000 μετανάστες που ζουν και εργάζονται χωρίς τα προβλεπόμενα «νομιμοποιητικά» έγγραφα στις ΗΠΑ, με τη διαφορετική τακτική σε σχέση με τον προκάτοχό του, Ντ. Τραμπ, να σχετίζεται με το πώς αυτή η φτηνή εργατική δύναμη θα αξιοποιηθεί για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Στο Πεντάγωνο πάλι, ο νέος υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν έδωσε χτες εντολή αποπομπής ή διαθεσιμότητας εκατοντάδων αξιωματούχων και συμβούλων που διόρισε ο πρώην Πρόεδρος στο υπουργείο Αμυνας ένα δίμηνο πριν τη λήξη της θητείας του.

Επέκταση της συνθήκης «New START» με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ επέκτειναν τη συνθήκη «New START» με τη Ρωσία για πέντε χρόνια, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν. Η επέκταση της συνθήκης έχει ήδη υπογραφεί από τη Μόσχα.

«Η επέκταση της ισχύος της συνθήκης "New START" διασφαλίζει ότι έχουμε επαληθεύσιμα όρια στους ρωσικούς ICBM και SLBM (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από υποβρύχια αντίστοιχα) και στα βομβαρδιστικά αεροσκάφη μέχρι τις 5 Φλεβάρη 2026», σημειώνεται. «Καθώς συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, θα εργαστούμε για να κάνουμε τη Ρωσία υπόλογη για τις ανταγωνιστικές της ενέργειες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας».

Η «New START» υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ανώτατο όριο των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών για την κάθε πλευρά, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το ανώτατο όριο που είχε τεθεί το 2002. Περιορίζει επίσης στους 800 τους εκτοξευτές πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την κάθε πλευρά. H ποσότητα των πυρηνικών που κατοχυρώνει η συνθήκη αρκεί για να καταστρέψει τη Γη πολλές φορές...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νόμιμοι στόχοι» της Ρωσίας οι «Patriot» αν αναπτυχθούν στην Ουκρανία (2022-12-01 00:00:00.0)
Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους (2020-06-19 00:00:00.0)
Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους (2020-06-16 00:00:00.0)
Καλεί τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με τη Συνθήκη INF (2019-07-16 00:00:00.0)
Στο κατώφλι ενός νέου κυνηγητού εξοπλισμών (2011-06-10 00:00:00.0)
Νέος γύρος στην κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών; (2000-08-15 00:00:00.0)