ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Κάηκαν σπίτια και κινδύνεψαν άνθρωποι
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Κατεστραμμένα σπίτια μες στο μαύρο
Η φωτιά στη Ζήρια της Αχαΐας ξέσπασε το Σάββατο λίγο πριν από τις 12.30 το μεσημέρι. Ηταν η δεύτερη φωτιά στην περιοχή (η πρώτη στις 26/7) και η τρίτη μεγάλη φωτιά που έπληξε τον νομό μέσα σε λίγα 24ωρα. Η πυρκαγιά, που έκαιγε δάσος και δασική έκταση, επεκτάθηκε γρήγορα, λόγω και του δυνατού αέρα, ενώ δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Ζήρια, Ανω Ζήρια και τα χωριά Λαμπίρι και Καμάρες. Μάλιστα, στο Λαμπίρι η Αστυνομία προχώρησε σε απομάκρυνση λουομένων που βρίσκονταν σε παραθαλάσσιο χώρο, πολύ κοντά στη φωτιά. Επίσης, απομακρύνθηκαν από κατασκήνωση του Ερινεού 110 παιδιά.

Παράλληλα, τα 3.000 στρέμματα ξεπερνούν σε έκταση οι καμένες περιοχές, σύμφωνα με τις εικόνες του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2 που κατέγραψε το μεσημέρι της Κυριακής τις καμένες περιοχές και τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Ωστόσο, σύμφωνα με το meteo, επειδή η φωτιά δεν είχε τεθεί ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, αυτός ο αριθμός τελικά αναμένεται να αυξηθεί.

Διακοπές κυκλοφορίας

Στην αρχή της πυρκαγιάς είχαν κινητοποιηθεί 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ συνέδραμαν 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο με ρίψεις νερού. Λόγω της έκτασής της και του πυκνού καπνού η Αστυνομία έκλεισε την παλαιά Εθνική οδό και την ΝΕΟ Αθήνας - Πάτρας και στα δύο ρεύματα στο ύψος του Δρεπάνου. Η εντολή που είχε δοθεί ήταν τα αυτοκίνητα να περνούν στην Αιτωλοακαρνανία και στη συνέχεια από την Ιτέα να συνεχίζουν το ταξίδι τους με πλοίο. Στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου η κυκλοφορία είχε διακοπεί και οι οδηγοί καλούνταν να κατευθυνθούν προς την Ιτέα. Στην εξέλιξη της φωτιάς αυξήθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και είχαν κινητοποιηθεί 50 πυροσβέστες με 22 οχήματα, εκτός από τα εναέρια μέσα.

Καμένες εκτάσεις στη Ζήρια
Κυκλοφοριακό «κομφούζιο» επικράτησε στην παλαιά Εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου από τους λουόμενους που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν με τα αυτοκίνητά τους από τις παραλίες Λαμπίρι και Καμάρες, καθώς και από άλλες παραλίες που γειτνιάζουν με αυτές. Η Αστυνομία πραγματοποιούσε επιχειρήσεις για την απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που είχαν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές. Ακινητοποιημένα ήταν και τα οχήματα στη ΝΕΟ Πατρών - Αθηνών στο ύψος της φωτιάς. Τα οχήματα κατευθύνονταν στην έξοδο 24 από το Δρέπανο και τα Σελιανίτικα. Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν, πλέον, 95 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Το Λιμενικό Σώμα σάρωνε τις ακτές αναζητώντας κόσμο.

Εντολή δόθηκε περίπου στις 17.30 από την Πυροσβεστική για την απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας Λόγγου, καθώς και ενοίκων ξενοδοχείου της περιοχής. Επειτα από επιχείρηση του Λιμενικού μεταφέρθηκαν περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 107 άτομα, από τις περιοχές Μπούκα, Πεύκα και Λόγγο τα οποία μεταφέρθηκαν στο Αίγιο.

Μεγάλες καταστροφές

Τουλάχιστον 20 σπίτια εκτιμούσε ότι έχουν καεί στη Ζήρια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας, Γιώργος Ντίνος. «Αργησαν να έρθουν τα πυροσβεστικά μέσα. Εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά. Πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή. Εχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο ανατολικά του Αιγίου», είπε. Δήλωσε, επίσης, ότι πάνω από 20 σπίτια κάηκαν. «Πολλά σπίτια (...) Πέρασε μέσα από τον οικισμό, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται», ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό. Υποστήριξε δε πως η φωτιά ξεκίνησε από αναζωπύρωση πυρκαγιάς στην περιοχή στις 26/7. Μεγάλες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και αμπέλια.


Το Σάββατο, νωρίς το βράδυ, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 5 άτομα, ενώ αργότερα, ο αριθμός ανέβηκε στα 16. Ειδικότερα, στο Νοσοκομείου Αιγίου διακομίστηκαν συνολικά 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα. Οι 7 παρέμειναν νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους και οι υπόλοιποι αποχώρησαν. Επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Πλήρωμα ασθενοφόρου οχήματος που ήταν στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρκαγιές και χτες (2022-08-10 00:00:00.0)
Αλλες φωτιές σε Αττική και Κορινθία (2022-06-07 00:00:00.0)
Απανθρακωμένος άνδρας βρέθηκε μετά από δασική πυρκαγιά (2016-08-20 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Αγ. Θεοδώρους και Κυνουρία (2013-07-31 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας (2012-09-11 00:00:00.0)
Πύρινα μέτωπα καίνε επί μέρες... (2007-07-31 00:00:00.0)