ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Μαζικό συλλαλητήριο για την υγεία του λαού

Μεγάλη ανταπόκριση στην πρωτοβουλία, που στήριξαν σωματεία και φορείς της πόλης

Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021

Από το συλλαλητήριο στην Πάτρα
Μαζικό, μαχητικό και με αγωνιστικό παλμό ήταν το χτεσινό συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ως συνέχεια των δράσεών του για τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, που γιγαντώνονται και στην Αχαΐα.

«Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία» και «Φάρμακα, γιατρούς, δωρεάν Υγεία, τώρα να πληρώσει η εργοδοσία» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην κινητοποίηση, όπου συμμετείχαν σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Για άλλη μια φορά απαιτήθηκε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Καταγγέλθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει όρους «κοινωνικού αυτοματισμού» με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, προκειμένου να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τις καθυστερήσεις, αλλά και την άρνησή της να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ευθύνες τους δεν μπορούν να κρυφτούν

«Ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στους υγειονομικούς, και αποποιείται κάθε ευθύνη», τόνισε στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Μαρμούτας, επισημαίνοντας: «Τόσους μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών και το τείχος ανοσίας παραμένει μακρινός στόχος. Αυτό φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης και της ΕΕ, που αντιμετώπισαν το εμβόλιο σαν εμπόρευμα».

Ειδικά για την κατάσταση στην Πάτρα επεσήμανε: «Είναι τραγική, τα νοσοκομεία της περιοχής μας βρίσκονται σε δύσκολη θέση, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και σε εμβολιαστικά κέντρα». Και σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο εμβολιασμού με μετακινήσεις νοσηλευτών - νοσηλευτριών και γιατρών από τις ΤΟΜΥ, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άλλα περιστατικά και χιλιάδες ραντεβού να έχουν ακυρωθεί».

Στάθηκε στην ευθύνη που έχει η κυβέρνηση για την απόρριψη των αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος και στην επιστολή των 86 φορέων της πόλης που ζητούσαν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι η πάλη του εργατικού κινήματος και του λαού της πόλης δεν πρόκειται να σταματήσει.

Προμηνύονται ακόμα χειρότερες καταστάσεις

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Κώστας Δραγώτης, διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας». Σημείωσε ότι «στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν βρήκε τίποτα ουσιαστικό να πει για την Υγεία» και κάλεσε σε μαζικό αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Στον λαό καλπάζει και η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες, αφού τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μίας νόσου και δεν αντιμετωπίζονται τα υπόλοιπα περιστατικά», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι ήδη σε νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται περιστατικά νοσούντων από κορονοϊό, που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στην κλινική COVID-19.

Την πρωτοβουλία του ΕΚ Πάτρας χαιρέτισε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, καλώντας τον λαό της Πάτρας να τη στηρίξει μαζικά και να τη δυναμώσει. Ειδικά για το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε πως ενώ αναφέρονται ως εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας από τους λοιμωξιολόγους, δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα για τη λειτουργία τους, αντιθέτως αυτή γίνεται με χειρότερους όρους.

Οι διεκδικήσεις

Ανάμεσα στα αιτήματα που πρόβαλε και η χτεσινή κινητοποίηση είναι τα εξής:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνεται η ανάγκη ουσιαστικών μέτρων στα σχολεία (2021-12-08 00:00:00.0)
«Επιστρατεύσεις» αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα (2021-11-16 00:00:00.0)
Το εμβόλιο δεν είναι «όπλο» για μείωση μισθολογικού κόστους και απολύσεις (2021-08-06 00:00:00.0)
Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία της Αττικής (2021-02-09 00:00:00.0)
Θυσιάζει την υγεία του λαού με κριτήριο τη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο (2021-02-04 00:00:00.0)
Ικανοποιημένη για τα ημίμετρα (2009-12-17 00:00:00.0)