ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Στόχος η πλήρης κινητικότητα των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ)--

Η Κομισιόν πρότεινε χτες προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, του ερχόμενου Μάρτη, «ένα σχέδιο δράσης για την άρση των εμποδίων στην επαγγελματική και γεωγραφική κινητικότητα των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ως το 2005», και από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά «κινητών» μισθωτών, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους εργαζόμενους μέσου μορφωτικού επιπέδου και το δεύτερο μεγαλύτερο της ΕΕ στους εργαζόμενους με ανώτερη μόρφωση.

Πρόκειται για στρατηγική επίθεση του κεφαλαίου κατά της ευρωπαϊκής μισθωτής εργασίας και για διπλό χτύπημα κατά των εργαζομένων της χώρας μας, αφού όχι μόνο τα όνειρα μιας γενιάς για «πτυχίο και δουλιά» αποδεικνύονται απατηλά, αλλά η «κινητικότητα» απειλεί, πλέον, ορατά την ντόπια αγορά εργασίας. Το «σχέδιο δράσης» που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι και οι δυο «αρμόδιες» επίτροποι Α. Διαμαντοπούλου («απασχόληση») και Β. Ρέντινγκ («εκπαίδευση και πολιτισμός») είναι, σ' αυτή τη φάση, γενικόλογα προπαγανδιστικά και το (...)δόλωμα είναι «η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας», που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αντικατάσταση του ισχύοντος, για τους τουρίστες, εντύπου ασφάλισης ασθενείας Ε111 από μια ηλεκτρονική κάρτα.

Αυτή, όπως λέει «πονηρά» η ίδια η ανακοίνωση της Κομισιόν «δε δημιουργεί κανένα νέο δικαίωμα» και «δε θα αντικαταστήσει καμία εθνική κάρτα ασφάλισης ασθένειας», αφού αφορά μόνο «οποιονδήποτε ταξιδεύει». Αλλά, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο «στόχος» είναι, πράγματι, «μέχρι το 2005» η πλήρης κινητικότητα των εργαζομένων στην ΕΕ.

«Μόρφωση» και ανεργία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν (και της ΕΕ) για το 2000 η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων αποφοίτων Λυκείου στην ΕΕ, που ανέρχεται στο 15,0% του αντίστοιχου εργατικού δυναμικού, και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, μετά την Ισπανία, σε ανέργους πτυχιούχους που φθάνει στο 7,9%.

Με συνολικό ποσοστό ανεργίας 11,3% του εργατικού δυναμικού η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Ισπανία. Οσον αφορά τους Ελληνες εργαζόμενους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 9,4% του αντίστοιχου δυναμικού, αλλά αυτή είναι και η κατηγορία εργαζομένων που βρίσκει πιο δύσκολα δουλιά, αφού απασχολούνται σε ποσοστό μόλις 48,5%, δηλαδή δουλεύει ο ένας στους δύο.

Τα ποσοστά απασχόλησης για τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι 80,2% και το αντίστοιχο ποσοστό για τους απόφοιτους της δευτεροβάθμιας, μόλις, 56,2%. Η Κομισιόν δυσανασχετεί γιατί, λέει «τα στοιχεία για την επαγγελματική κινητικότητα δείχνουν ότι το 2000 μόλις το 16,4% των εργαζομένων στην ΕΕ εργαζόταν στον εργοδότη του για διάστημα λιγότερο από ένα έτος, σε σύγκριση με το 30% στις ΗΠΑ».

Οπως δήλωσε με στόμφο, στα ελληνικά, η Α. Διαμαντοπούλου «η κινητικότητα είναι ζωτική για την αγορά εργασίας στην ΕΕ». Δυστυχώς για την Ελληνίδα επίτροπο, η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό «κινητικότητας» μισθωτών στην ΕΕ, μόλις 9,6%, για «διάστημα λιγότερο από ένα έτος», και μόλις 6,1% για «διάστημα μεταξύ ενός και δύο ετών». Για «πάνω από δύο έτη» εργάζεται στον ίδιο εργοδότη το 84,3% των Ελλήνων μισθωτών, έναντι του 73,6% του μέσου κοινοτικού όρου.

Η Κομισιόν δυσανασχετεί και για το γεγονός ότι «όσον αφορά τη γεωγραφική κινητικότητα, το 1,2% του πληθυσμού της ΕΕ μετακόμισε σε μια άλλη περιφέρεια το 1999, σε σύγκριση με το 5,9% του πληθυσμού που μετακινήθηκε από μία επαρχία σε μια άλλη στις ΗΠΑ». Ολα αυτά για τα άκρως δυσκίνητα για το κεφάλαιο πρέπει να αλλάξουν «μέχρι το 2005». Οι πρώτες «δράσεις» θα αποφασιστούν από τους 16 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Βαρκελώνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο φαύλος κύκλος της «απελευθέρωσης» και οι λαθροχειρίες ΕΕ - αστικών κομμάτων (2023-04-15 00:00:00.0)
ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ (2005-07-05 00:00:00.0)
Μετανάστες για το κεφάλαιο (2002-02-15 00:00:00.0)
Δουλιά και εκμετάλλευση εφ' όρου ζωής (2002-01-25 00:00:00.0)
Η «ευελιξία» αυξάνει κέρδη και εκμετάλλευση (2000-09-28 00:00:00.0)
Πρωταθλητές στην ανεργία οι Ελληνες εργαζόμενοι (2000-05-13 00:00:00.0)