ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Καθημερινό «πάρτι» κερδών για τους ομίλους, «ηλεκτροσόκ» για τον λαό
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021

Καθημερινό είναι το «πάρτι» κερδών στο εγχώριο χρηματιστήριο Ενέργειας, με τις τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού να «αποκλιμακώνονται» χτες στα 350 ευρώ/Mwh, συγκριτικά με τα 416 που έφτασαν την Τρίτη, ωστόσο επιβεβαιώνεται ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές θα κινούνται πάνω από τα 300 ευρώ με διαρκείς αυξητικές τάσεις, που σημαίνει ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα περιέχουν ακόμη και διπλάσιες αυξήσεις συγκριτικά με ό,τι έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε πως πριν έναν ακριβώς χρόνο η τιμή της μεγαβατώρας κινούνταν σχεδόν δέκα φορές κάτω, στα 36 ευρώ!

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ αυτήν την περίοδο μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αυξήσεων «απορροφούν», ενώ με κάθε νέα αύξηση που καταγράφεται, η επόμενη κυβερνητική εξαγγελία καλύπτει ολοένα και μικρότερο ποσοστό της, διαμορφώνοντας έτσι ασφυκτικές συνθήκες για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους αποφασισμένη να συνεχίσει απαρέγκλιτα στον δρόμο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, που αποτελεί την αιτία του προβλήματος, επιδιδόμενη σε μια βολική «κοκορομαχία» με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα «επιμέρους», αφού επί της ουσίας υπάρχει στρατηγική σύμπλευση των δύο αυτών κομμάτων, τόσο στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς όσο και στο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης και των «πράσινων» επενδύσεων που παρουσιάζουν μάλιστα και ως «διέξοδο» για την ενεργειακή φτώχεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, ήταν αυτός που ως κυβέρνηση ανέλαβε να «τρέξει» την «απελευθέρωση» της αγοράς, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την προηγούμενη σχετική εθνική νομοθεσία, ψηφίζοντας μεταξύ άλλων και τον ιδρυτικό νόμο του χρηματιστηρίου Ενέργειας 4425/2016. Ενώ σήμερα παρουσιάζει κι εκείνος ότι δήθεν μπορεί να συμβιβαστούν οι στόχοι του «πράσινου New Deal», στο όνομα του οποίου πίνουν νερό, με τις λαϊκές ανάγκες.

Μόνο ως πρόκληση ακούγονται όλα αυτά, την ώρα που το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας ξεπερνούσε το 18% (18,45%), ενώ τα νοικοκυριά που είχαν οφειλές στους παρόχους ηλεκτρισμού ήταν σχεδόν ένα στα τρία (30,55%) πολύ πριν τις τελευταίες αυξήσεις στην Ενέργεια, ήδη από τα «απόνερα» των προηγούμενων βημάτων της «απελευθέρωσης».

Οπως εξίσου προκλητική βέβαια είναι και η προσπάθεια των τελευταίων ημερών να παρουσιαστεί ότι το όλο ζήτημα είναι θέμα... διαφάνειας, με την ΡΑΕ να παρουσιάζει τα νέα έντυπα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, όπου με κάθε λεπτομέρεια ο λαός θα βλέπει πώς τον γδέρνουν με τις «ρήτρες αναπροσαρμογής» και τις λοιπές «ασφαλιστικές δικλίδες» που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις, για να διασφαλίσουν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων. Θυμίζουμε ότι μέχρι πρότινος οι κυβερνητικές προτροπές προς τους καταναλωτές ήταν... να αναζητούν μόνοι τους τον προμηθευτή ρεύματος που προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές. Είχε ανακοινωθεί μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι και η έναρξη λειτουργίας του σχετικού «ηλεκτρονικού εργαλείου» από την ΡΑΕ, που θα βοηθούσε στην καλύτερη λειτουργία του «ανταγωνισμού»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Απελευθερωμένα» κέρδη για τους ομίλους, στο δόκανο της ενεργειακής φτώχειας ο λαός (2022-08-06 00:00:00.0)
Πόρισμα νομιμοποίησης της ληστείας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών (2022-05-12 00:00:00.0)
Τα φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν την ενεργειακή μετάβαση και τους ανταγωνισμούς των ομίλων (2021-10-15 00:00:00.0)
«Κοινωνικό πρόσωπο» με ...επιδότηση των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρισμού (2021-10-01 00:00:00.0)
Κι άλλο χαράτσι στο όνομα των κερδών (2010-03-11 00:00:00.0)