Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Κοινωνικό πρόσωπο» με ... επιδότηση των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρισμού

Κατατέθηκε χτες και ψηφίζεται σήμερα σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η σύσταση του «Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης», από το οποίο θα χρηματοδοτούνται οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού για να διατηρήσουν «χαμηλά» τις τιμές του ρεύματος. Η τροπολογία δεν επιφύλασσε «εκπλήξεις» κι έτσι ορίζεται ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς χαμηλής τάσης θα φτάνει τα 30 ευρώ μηνιαίως, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με 2-3 ευρώ τον μήνα.

Η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επιδιώκει να «θολώσει τα νερά» των μεγάλων αυξήσεων που καταγράφονται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, παρουσιάζοντας «κοινωνικό πρόσωπο», τη στιγμή που το πανάκριβο ρεύμα και η ενεργειακή φτώχεια ήρθαν για να μείνουν στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά, ελέω «απελευθέρωσης» αγοράς ηλεκτρισμού.

Αλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν γίνεται «παρέμβαση» στη λειτουργία του «target model», αλλά καλύπτεται ένα μέρος των αυξήσεων και για ένα ορισμένο διάστημα, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου -που αξιοποιείται ως βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή στα πλαίσια της «πράσινης μετάβασης»- έχουν εκτοξευτεί, το ίδιο και τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων στην ΕΕ ώστε να τρέξουν οι «πράσινες» μπίζνες, ενώ οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, γιγαντώνοντας την ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

Επιπλέον, στην τροπολογία μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

-- Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου, με εφαρμογή από 1/10/2021 και ετήσιο κόστος 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για φόρο που καταβάλλεται σε περιπτώσεις εταιρικών μετασχηματισμών κ.ά., ενώ η μείωση αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.

-- Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών - δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές - δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1/10/2021, με κόστος 26 εκατ. ετησίως. Το μέτρο έρχεται να ευνοήσει ιδιαίτερα τις μεταβιβάσεις μεγάλων περιουσιών, π.χ. μετοχικών πακέτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων πέρα από την πρώτη κατοικία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ