Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδρομή - εκδήλωση το Σάββατο 9 Οκτώβρη στη Γυάρο

Γυάρος. Το μαρτύριο της συκιάς
Γυάρος. Το μαρτύριο της συκιάς
Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει εκδρομή - εκδήλωση στη Γυάρο για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, το Σάββατο 9 Οκτώβρη ή σε περίπτωση κακοκαιρίας την Κυριακή 10 Οκτώβρη. Στους εκδρομείς για την Ιστορία της Γυάρου θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος το 1967 ήταν ανάμεσα στους κρατουμένους. Θα ακολουθήσει περιήγηση στους όρμους και τα κτίσματα του νησιού.

Το νησί Γυάρος (ή Γιούρα) βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και είναι ένας τόπος άνυδρος, άγονος και με τους αέρηδες να το χτυπάνε ακατάπαυστα. Αυτόν τον τόπο διάλεξε η αστική εξουσία για να φτιάξει το κολαστήριό της, να μετατρέψει τους 5 όρμους του σε φυλακή, για να εξοντώσει όσους ένιωθε ότι την απειλούν, με πρώτους τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Στις 12 Οκτώβρη του 2019, με μια μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ στη Γυάρο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της «Ρωγμής», του Μνημείου τιμής και περηφάνιας για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έστησε η Κεντρική Επιτροπή και φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς. Το πανό της εκδήλωσης τότε έγραφε: «Δεν σας ξεχνάμε, δόξα και τιμή στους αλύγιστους της Γυάρου».

Οι Κομματικές Οργανώσεις, λοιπόν, τηρώντας αυτήν την υπόσχεση, επιστρέφουν στη Γυάρο για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αλύγιστους της Γυάρου αλλά και να βιώσουν οι νέοι κομμουνιστές ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας, να έρθουν σε επαφή με τα ανεξίτηλα χνάρια του ΚΚΕ στον αγώνα για τα δίκια και τους πόθους της εργατικής τάξης.

Οπως σημειώνει στο κάλεσμά της η ΚΟ Αττικής, «η εκδήλωση αυτή είναι μία καλή αφορμή στη νέα γενιά να έρθει σε επαφή με τη θυσία χιλιάδων κομμουνιστών και απλών αγωνιστών του λαού μας, που αψήφησαν "τας υποδείξεις" της άρχουσας τάξης και του κράτους της, δίνοντας φωτεινό παράδειγμα για την πάλη στο σήμερα, στον αγώνα για την κοινωνία όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο θα είναι οριστικά παρελθόν».

Από την εκδήλωση το 2019
Από την εκδήλωση το 2019
Η αναχώρηση θα γίνει στις 8 π.μ. από το λιμάνι του Λαυρίου και η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας. Η επιβίβαση στο πλοίο θα γίνεται με την επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή με την επίδειξη αρνητικού τεστ (PCR ή rapid) της προηγούμενης μέρας. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέσα από τις κατά τόπους Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Σπάνια ντοκουμέντα στο ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι»

Αναλυτικότερα στοιχεία για την Ιστορία της Γυάρου προσφέρει το ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι», παραγωγής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με αφορμή την αποκάλυψη, στις 12 Οκτώβρη 2019, του μεγάλου Μνημείου στη Γυάρο προς τιμήν των αλύγιστων της ταξικής πάλης. Σε αυτό περιέχονται σπάνια ντοκουμέντα από τα χρόνια της φυλακής, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις της ταξικής πάλης εκείνα τα χρόνια, κι αυτό σε συνδυασμό με σύγχρονες εικόνες του νησιού, ώστε τα γεγονότα να τοποθετούνται στον τόπο και τον χρόνο που έγιναν.

Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στο κανάλι του ΚΚΕ στο YouTube.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ