Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΡΑΙΑ
Ψηφίστηκαν οι νέες διευκολύνσεις στα μονοπώλια

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Eurokinissi

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και του ΟΛΠ, δηλαδή της COSCO, με την οποία η κυβέρνηση εξασφαλίζει στο κινεζικό μονοπώλιο - με οφέλη και για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι - νέα προνόμια, διευκολύνσεις και παραχωρήσεις σε βάρος και των τελευταίων ελεύθερων χώρων, του περιβάλλοντος, με ό,τι σημαίνουν αυτά ακόμα και για την ίδια την υγεία του λαού του Πειραιά. Υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές της ΝΔ και κατά 141.

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για να καταδείξει τη συνέχεια του «εγκλήματος» που διαπράττεται σε βάρος του λαού του Πειραιά και όχι μόνο, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων, όταν η συμπληρωματική σύμβαση της ΝΔ είναι το επισφράγισμα της μεταβίβασης και του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, όρος που προέβλεπε η αρχική σύμβαση που είχε υπογραφεί εν μέσω τυμπανοκρουσιών τον Ιούνη του 2016 μεταξύ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του κινεζικού μονοπωλίου. Προβλεπόταν συγκεκριμένα στη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η μεταβίβαση τότε του 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, συν τη μεταβίβαση και του 16% των μετοχών 5 χρόνια μετά, όρο που έρχεται να υλοποιήσει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση της θέσης των μονοπωλίων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών, φέρει τη σφραγίδα των Οδηγιών της ΕΕ, με τις οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένος ο στρατηγικός στόχος της εγχώριας αστικής τάξης για την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο και τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση. Στόχο τον οποίο υπηρέτησε επάξια τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Από εκεί και πέρα ανέδειξαν ότι ο καβγάς του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι ότι η COSCO δεν υλοποίησε τις επενδύσεις που είχε δεσμευτεί, όταν εκείνος υπέγραψε μαζί της την εξευτελιστική συμφωνία του 2016. Ομως, ακριβώς αυτές οι επενδύσεις είναι που συνθλίβουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Απηύθυναν το κάλεσμα οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός με την οργάνωση της πάλης του να αντιταχθεί σε αυτά τα σχέδια και βάζοντας μπροστά τις δικές του ανάγκες και όχι των μονοπωλίων να διεκδικήσει «λιμάνι και ναυπηγεία στην υπηρεσία των αναγκών του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ