Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
«Φρακάρουν» οι ΜΕΘ, παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία

Στο «κόκκινο» και η Λάρισα

Φωτ. αρχείου

MotionTeam

Φωτ. αρχείου
Πάνω από 90% είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ COVID στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στην επικράτεια η πληρότητα φτάνει στο 69%, παρόλο που η κυβερνητική επιτροπή εκτιμά ως «πτωτική» την πορεία της πανδημίας κατά 7%.

Χτες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 33 άνθρωποι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.828 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326, οι 293 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 10,12% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Τα νέα κρούσματα ήταν χτες 2.232, εκ των οποίων 511 εντοπίστηκαν στην Αττική, 314 στη Θεσσαλονίκη, 139 στη Λάρισα, 74 στην Πιερία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 655.767.

Αλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι από τις 13 Σεπτέμβρη μέχρι χτες τα κρούσματα στις ηλικίες κάτω των 17 ετών είναι 10.546. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, 1 στα 3 κρούσματα αφορά παιδιά κάτω των 17 ετών.

Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Με γεμάτες λοιπόν τις ΜΕΘ, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που έγιναν ακόμα μεγαλύτερες μετά τις αναστολές εκατοντάδων εργαζομένων, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των νοσηλειών των ασθενών με κορονοϊό, και την ίδια ώρα παραμένουν εκτός παροχής υγειονομικής φροντίδας χιλιάδες ασθενείς άλλων παθήσεων.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν υγειονομικοί, έχει υπερδιπλασιαστεί ο χρόνος αναμονής για χειρουργεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ογκολογικούς, καρδιολογικούς και άλλους ασθενείς. Οι χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων δεν λειτουργούν όλες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων που μετακινούνται για να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού στις ΜΕΘ και αλλού, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Καθυστερήσεις στα χειρουργεία εμφανίζονται και λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ για περιπτώσεις πολύ σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων.

Ενδεικτικά, στο ΓΝ «Παπαγεωργίου» από 14 χειρουργικές αίθουσες - που προ COVID η ανάπτυξή τους, λόγω υποστελέχωσης, σπάνια έφτανε στο 100% - τώρα περιορίστηκαν στις 5 έως 7 αίθουσες. Στο ΑΧΕΠΑ, από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 3, είτε επειδή μετατράπηκαν σε MΕΘ COVID είτε επειδή δεν αρκεί το προσωπικό για να λειτουργήσουν. Στο «Αγιος Παύλος», λόγω των μετακινήσεων προσωπικού και της έλλειψης αναισθησιολόγων γίνονται μόνο 1-2 χειρουργικές επεμβάσεις και έως 10 τοπικές (από 25 και 40 αντίστοιχα, πριν την πανδημία), ενώ υπάρχουν 400 ορθοπεδικά χειρουργεία (αρθροπλαστικές κ.λπ.) σε αναμονή.

Οι ελλείψεις κρεβατιών στις ΜΕΘ COVID αποτελούν τον κανόνα. Ετσι, στο ΑΧΕΠΑ διασωληνωμένοι παραμένουν στην ανάνηψη, ενώ στο «Παπαγεωργίου» παρακολουθούνται σε απλούς θαλάμους για περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο.

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι τραγικά υποστελεχωμένο και κτιριακά επικίνδυνο, δημιούργησαν χωρίς υποδομή και προσωπικό, ούτε καν φιάλες οξυγόνου, κλινική COVID για ψυχιατρικούς νοσηλευόμενους.

Στο «Θεαγένειο» ΑΝΘ, αιματολογικές, κυτταρολογικές και άλλες εξετάσεις στέλνονται σε ιδιωτικά κέντρα, λόγω έλλειψης προσωπικού που βγήκε σε αναστολή. Οι ελλείψεις σε προσωπικό συνολικά ξεπερνούν τις 200, ενώ την ίδια ώρα μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπήρξε αύξηση των ασθενών κατά 17%.

Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία οι μετακινήσεις νοσηλευτών από τμήμα σε τμήμα είναι στην ημερήσια διάταξη. Η υποστελέχωση έχει χτυπήσει «κόκκινο», με το νοσηλευτικό προσωπικό να καλείται να κάνει απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες στις κλινικές με 1 - 2 άτομα στη βάρδια που θα πρέπει να φροντίσουν δεκάδες ασθενείς.

Ασφυκτική η κατάσταση και στη Λάρισα

Σε ασφυκτική κατάσταση βρίσκονται και τα δύο δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας, η οποία βρίσκεται επίσης στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού χάρτη και από σήμερα μπαίνει σε μίνι lockdown. Οι ΜΕΘ ξεκίνησαν από χτες να «φρακάρουν», καθώς έχουν πληρότητα που φτάνει το 70%, ενώ συνολικά περισσότεροι από 100 ασθενείς νοσηλεύονται στα δύο δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και 4 παιδιά στην Παιδιατρική του Πανεπιστημιακού, όπως και ένα νεογνό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πληρότητα έχει επιτευχθεί με το κλείσιμο διαφόρων κλινικών σε κάθε νοσοκομείο, γεγονός που έχει κάνει ειδικά το Γενικό Νοσοκομείο να ικανοποιεί τις ανάγκες «μίας νόσου».

Τις ευθύνες της κυβέρνησης αναδεικνύουν τα σωματεία των υγειονομικών, καθώς «αντί να παίρνει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με την αναγκαία στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, προωθεί συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων με τα σχέδια για το "νέο ΕΣΥ", επιμένει να έχει σε αναστολή δεκάδες εργαζόμενους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Εκτός από Θεσσαλονίκη και Λάρισα, στο επίπεδο 4 εντάσσονται επίσης η Χαλκιδική και το Κιλκίς, ενώ παρατείνεται η ισχύς ειδικών μέτρων σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ