ΠΑΤΡΑ - «PRAKTIKER»
Απαίτηση εργαζομένων και συνδικάτων να σταματήσει το πογκρόμ απολύσεων
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στα «Praktiker»
Την απαίτησή τους να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και να σταματήσει το πογκρόμ επιπλήξεων σε βάρος εργαζομένων, μετέφεραν στην τοπική διεύθυνση της πολυεθνικής «Praktiker» το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες Αχαΐας, με την παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη.

Τη θέληση των εργαζομένων να αντιπαλέψουν οποιαδήποτε νέα σε βάρος τους ενέργεια από την εργοδοσία μετέφερε ο πρόεδρος του τοπικού επιχειρησιακού σωματείου Βασίλης Παπασιμακόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου, Μάκης Τσεκούρας, κατήγγειλε τη στάση της εργοδοσίας να απολύει εργαζόμενους με πολλά χρόνια δουλειάς και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, και στη θέση τους να προσλαμβάνει νέους, με εποχικές συμβάσεις, μισθούς πείνας και ελάχιστα δικαιώματα.

«Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι να ανατραπούν όλοι οι νόμοι των κυβερνήσεων που επιτρέπουν αυτά τα μέτρα», επεσήμανε ο Μ. Τσεκούρας, καλώντας τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την πάλη τους, να στριμώξουν την εργοδοσία σε κάθε χώρο.

Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις ενέργειές τους, συνομίλησαν μαζί τους στην περιοδεία που πραγματοποίησαν στον χώρο και άμεσα αναμένονται οι αποφάσεις τους.

Εθεσαν σε κίνδυνο και τη ζωή εργαζόμενου

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τέτοιο το θράσος της εργοδοσίας, που έφτασε στο σημείο να θέτει τη ζωή εργαζόμενου σε κίνδυνο, βάζοντας υπάλληλο συνεργείου καθαριότητας να πλένει τζάμια σε πολύ μεγάλο ύψος, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, με αποτέλεσμα να κρέμεται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού στεκόταν σε ένα στενό περβάζι.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγη πριν από την παράσταση διαμαρτυρίας, την ώρα που οι συνδικαλιστές μετέβαιναν στον χώρο του «Praktiker», και καταγγέλθηκε αμέσως στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην αστυνομία. Οι εργασίες σταμάτησαν και ο εργαζόμενος μετακινήθηκε σε ασφαλές σημείο με την παρέμβαση των συνδικαλιστών, ενώ τόσο ο εργολάβος της καθαριότητας όσο και ο διευθυντής του καταστήματος ...φρόντισαν να εξαφανιστούν από τον χώρο ώστε να αποφύγουν το να αναλάβουν την ευθύνη των ενεργειών τους...

Νέα απεργία ενάντια στις απολύσεις και στο ξενοδοχείο «Melia»

Σε νέα 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη, με συγκέντρωση στις 9 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο, έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις οι εργαζόμενοι στο «Melia Athens». Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προχωρήσει σε μία απεργία, στις 20 Δεκέμβρη, ενώ την περασμένη Παρασκευή έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τον χώρο δουλειάς τους.

Το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε 5 απολύσεις, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί, όπως και όλους τους προηγούμενους μήνες, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, διεκδικούν την επιστροφή όλων των απολυμένων συναδέλφων τους στη δουλειά. Καταγγέλλουν το γεγονός ότι η επιχείρηση επωφελείται από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνει το ωράριο και τους μισθούς, έχει κάνει το ωράριο και τη ζωή τους λάστιχο και τώρα στέλνει τον έναν μετά τον άλλον στην ανεργία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με απεργία έδωσαν απάντηση στις απολύσεις και διεκδικούν επιχειρησιακή ΣΣΕ (2022-06-28 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο αγωνιστικός βηματισμός με τα απεργιακά ραντεβού (2022-06-24 00:00:00.0)
Με μπαράζ απολύσεων συνδυάζουν οι ξενοδόχοι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» (2021-12-21 00:00:00.0)
Μειώσεις μισθών και διώξεις από την «Praktiker» (2015-01-30 00:00:00.0)
Απολύσεις στην ΒΕΜΕΚΕΠ στο Βόλο (2015-01-17 00:00:00.0)
Νέες υπογραφές στο κείμενο ενάντια στο συνδικαλιστικό νόμο (2014-11-28 00:00:00.0)