ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντείνονται διεργασίες σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Διαγραφή του Μπερίσα από το Δημοκρατικό Κόμμα, καταγγελίες στα Σκόπια για προώθηση «κακής λύσης» με τη Βουλγαρία

Πέμπτη 13 Γενάρη 2022

Copyright 2022 The Associated

Από τα επεισόδια του Σαββάτου στην Αλβανία μεταξύ οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος για την «κατάληψη» των κεντρικών γραφείων του
Συνεχίζονται οι διεργασίες στο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) της Αλβανίας, με τελευταίο επεισόδιο την αποπομπή του συνιδρυτή του, πρώην Προέδρου και πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίσα.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος αποφασίστηκε η διαγραφή του Μπερίσα, με φόντο τα επεισόδια το Σαββατοκύριακο με στόχο την «κατάληψη» της έδρας του κόμματος από οπαδούς του, τα οποία έληξαν μετά από παρέμβαση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, εκτός ΔΚ τέθηκαν άλλα 8 στελέχη, τα οποία όπως και ο Μπερίσα αμφισβητούν τη σημερινή ηγεσία του κόμματος υπό τον Λουζλίμ Μπάσα, επικρίνοντάς την ότι ταυτίζεται με την κυβέρνηση Ράμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπερίσα αναδείχθηκε στην ηγεσία της χώρας μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και από διάφορα πόστα (Πρόεδρος από το 1992 έως το 1997 και πρωθυπουργός μεταξύ 2005 και 2013) πρόταξε τη συνεργασία με τη Δύση, μεταξύ άλλων και με τις ΗΠΑ. Πάντως, πριν από μερικούς μήνες η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τον ίδιο και την οικογένειά του, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για διαφθορά, παρεμπόδιση «δημοκρατικών εξελίξεων» κ.λπ.

Βόρεια Μακεδονία: Καταγγελίες για προωθούμενη «επικίνδυνη» λύση με Βουλγαρία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Βόρεια Μακεδονία ο Ν. Ντιμιτρόφ, απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κατήγγειλε ότι αποκλείστηκε από το νέο κυβερνητικό σχήμα - υπό τον Ντ. Κοβατσέφσκι, που τις επόμενες μέρες θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης - εξαιτίας διαφωνιών του για τις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία.

Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι «για να με "σιωπήσουν" μου πρότειναν πρώτα να γίνω πρέσβης στην Ουάσιγκτον και αφού αρνήθηκα μου πρότειναν να διαλέξω σε ποια χώρα θέλω να γίνω πρέσβης. Από την άλλη και ο γείτονάς μας (σ.σ. Βουλγαρία), ο οποίος με αποκαλεί "ιό πιο επικίνδυνο ακόμη και από τον COVID", έχει κάθε συμφέρον να μη διαδραματίζω ρόλο. Για τον λόγο αυτό παραμένω στο σπίτι μου για να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ενάντια σε μια κακή λύση με τη Βουλγαρία και για να υποστηρίξω την αξιοπρέπεια της χώρας μου».

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ντιμιτρόφ είπε ότι δεν εμπιστεύεται τον νέο ΥΠΕΞ της χώρας, Μπουγιάρ Οσμάνι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI), και πως «έχω την αίσθηση ότι δρομολογείται μία "επιτυχία" με οποιοδήποτε τίμημα, η οποία είναι επικίνδυνη και αντιπαραγωγική».

Στις δηλώσεις Ντιμιτρόφ αντέδρασε το γραφείο του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ, καλώντας τον «να πει ανοιχτά και να εξηγήσει γιατί» διαφωνεί με κυβερνητικές θέσεις, «διαφορετικά δημιουργείται η εντύπωση ότι η μη συμμετοχή του στη μελλοντική κυβέρνηση είναι ο λόγος για τόσο ανακριβείς και εντυπωσιακές δημόσιες παραστάσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι προσπάθειες επιτάχυνσης της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» φέρνουν γενική «αναμπουμπούλα» (2022-07-09 00:00:00.0)
Η αστική τάξη στο «άρμα» ΝΑΤΟ και ΗΠΑ (2003-07-27 00:00:00.0)
Το... «πλοίο του Νώε» στη Μαύρη Θάλασσα (2001-09-04 00:00:00.0)
Νίκη της κυβερνητικής παράταξης (2000-10-03 00:00:00.0)
Ελεύθεροι κι ωραίοι (1998-12-03 00:00:00.0)
Η χρονιά της εξέγερσης (1998-01-04 00:00:00.0)