Στην «κλειδαρότρυπα» του ανταγωνισμού...

Προ των τηλεοπτικών πυλών ο «Μεγάλος Αδελφός Νο2» και το «Μπαρ»

Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά τον Μεγάλο Αδελφό ένα ακόμα τηλεοπτικό σκουπίδι έρχεται να πάρει θέση στην τηλεόρασή μας και να ρίξει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ένα σκαλί παρακάτω. Μετά το «οργουελικό» σπίτι του Αδελφού που δώδεκα άνθρωποι κλείστηκαν και εξαθλιώθηκαν για 112 μέρες, σειρά έχει το τηλεοπτικό «Μπαρ» του «Μεγάλου Καναλιού».

Από τον επόμενο μήνα οι «κλειδαρότρυπες» της τηλεόρασης θα γίνουν δύο, καθώς έξω από τον ανταγωνισμό δε θα μπορούσε να μείνει και ο Αντέννα, ο οποίος ρίχνει στο τηλεοπτικό τερέν τον Μεγάλο Αδελφό Νο2!!!

Αναλώσιμο υλικό και των δύο «παιχνιδιών», ποιος άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος μπροστά σε φανερές και κρυφές κάμερες όσο περισσότερο εξευτελιστεί, γελοιοποιηθεί, απογυμνωθεί, χάσει την αξιοπρέπειά του και την ηθική του υπόσταση, τόσο μεγαλύτερα κέρδη θα φέρει στα ταμεία των δύο καναλιών. Τα οποία μπορεί να προσφέρουν αφειδώς εκατοντάδες εκατομμύρια στους νικητές, τα ανταλλάγματα όμως που παίρνουν είναι πολλαπλάσια.

Συναυτουργοί των τηλεοπτικών σκουπιδιών, καλούνται να είναι οι τηλεθεατές, οι οποίοι εδώ και μήνες εκπαιδεύονται στο παιχνίδι της ηδονοβλεψίας και που αυτή τη φορά είναι προσκεκλημένοι εκτός από το σπίτι Νο2 του Μεγάλου Αδελφού και στο «Μπαρ» του ΜΕGΑ. Στο οποίο θα μπορούν να πάνε, να συναναστραφούν με τους παίχτες και να κερδίσουν λίγα λεπτά δόξας, μπροστά στις κάμερες, κάνοντας τον «καραγκιόζη» για χάρη της τηλεθέασης... Ολα αυτά βέβαια, υπό το άγρυπνο βλέμμα των μηχανών της AGB που θα μετρούν θεαματικότητες και θα δίνουν ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια στα κανάλια.

Συγκεκριμένα, το ΜΕGΑ θα στεγάσει το «Μπαρ» του στο κλαμπ - ρεστοράν «Υδρόγειος» στη λεωφόρο Βεΐκου. Εκεί για δεκατέσσερις βδομάδες, δεκατέσσερις παίχτες - μαριονέτες (επτά άνδρες και επτά γυναίκες), από τη μια θα εργάζονται στο μπαρ, και από την άλλη θα ζουν στο «σπίτι» που ετοιμάζει το «Μεγάλο κανάλι» για αυτούς. Ολα αυτά βέβαια θα παρακολουθούνται αυστηρά από δεκάδες κάμερες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του «Μπαρ» στο Ιντερνετ, «οι κάμερες θα βρίσκονται σχεδόν παντού. Θα καταγράφουν όλη μέρα και όλη νύχτα κάθε κίνηση των παικτών στους χώρους του μπαρ. Επιπλέον, θα υπάρχουν φορητές κάμερες που θα παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα στο μπαρ...». Η «ευαισθησία» του καναλιού βέβαια είναι τόση ώστε να μην έχει κάμερες στο ντους και στην τουαλέτα.

Οσον αφορά τις ψηφοφορίες, καθώς ριάλιτι - παιχνίδι χωρίς την απαραίτητη δόση χαφιεδισμού δε νοείται, αυτές θα είναι ανοιχτές. Δηλαδή, «καθαρά» ο κάθε παίχτης θα μπορεί να «δίνει» τον άλλο κατάμουτρα και χωρίς περιστροφές. Ενώ υπακούοντας στην κουλτούρα των τηλεσκουπιδιών εκείνος που θα αναδεικνύεται σε «μπάρμαν ή μπαργούμαν της εβδομάδας» θα είναι και ο αρχιχαφιές, καθώς αυτός θα υποδεικνύει ποιος θέλει να αποχωρήσει από το παιχνίδι. Το έπαθλο του νικητή, για τις περισσότερες ίντριγκες, δολοπλοκίες και τα καλύτερα «καρφώματα» είναι 51 εκατομμύρια δραχμές!!!

Ωστόσο όμως, η εγκατάσταση του «Μπαρ» του MEGA στο Γαλάτσι έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση κατοίκων του Γαλατσίου, οι οποίοι αρνούνται να φιλοξενήσουν το ριάλιτι - παιχνίδι στην περιοχή τους.

Από το άλλο «στρατόπεδο», ο Αντέννα αλλάζει και ανακαινίζει το σπίτι - κοτέτσι του Μεγάλου Αδελφού, ενώ αλλάζει και τους κανόνες του παιχνιδιού, καθώς τα δικά του πειραματόζωα δε θα χρειάζεται πια να πηγαίνουν κάθε μέρα στο δωμάτιο εξομολόγησης αλλά μόνο στις ψηφοφορίες και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οπως ήδη απέδειξαν και στον πρώτο κύκλο του παιχνιδιού, οι παίχτες θα μπορούν να επιδίδονται στο ρόλο του... ρουφιάνου σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού. Ενώ η τιμή της απώλειας της αξιοπρέπειάς του παίχτη - νικητή, αυτή τη φορά ανεβαίνει κατά δέκα εκατομμύρια δραχμές και αντί για 50 ο νικητής θα πάρει 60 εκατομμύρια δραχμές.

Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι με τα δύο αυτά τηλεοπτικά σκουπίδια συνεχίζεται η επιχείρηση εθισμού των τηλεθεατών στην παρακολούθηση, από ανοιχτές κάμερες και μικρόφωνα.


Ε. ΓΑΒΡΙΗΛ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάμερες παντού (2002-08-06 00:00:00.0)
Από «τηλεσκουπίδι»... σε «τηλεσκουπίδι» (2002-03-01 00:00:00.0)
Ο «ανταγωνισμός» της ευτέλειας (2002-02-26 00:00:00.0)